сряда, 6 юли 2011 г.

Кростата с череши

    Няма да се изненадате предполагам, че отново ще показвам италианска рецепта :)) На нас кростатата много ни допада, пък и лесно се приготвя, а и вариантите й са много. Тази е с череши и пълнеж от рикота. Времето на черешите е към края си, но всъщност, те могат да бъдат заменени и с друг плод - ягоди, кайсии, сини сливи и защо не грозде например. Единия път, когато бях решила да я приготвям, в магазина бяха свършили рикотата, заместих я с кутийка сирене котидж (150 гр.) и едно пакетче българско крем сирене 125 гр., които смесих със сметаната, пудра захар, ванилията и яйцето както е по рецепта, получи се също много добре, макар и леко по-различно. Винаги се удивявам как човек може да импровизира, приготвяйки храната, да променя съставките и да получава различни вариации. Тази кростата много се доближава до варианта на клафути с вишни, който скоро ни представи Мира ("Малки неща") Вижте нейната рецепта, определено заслужава специално внимание. По мое мнение, вкуса на кростатата напомня малко на чийзкейковете с печене, докато клафутито ще има по-деликатен и лек вкус. Мисля, че и двете рецепти си имат своите достойнства :) Ако решите да приготвите тази рецепта, да ви е сладко! Рецептата за "Crostata farcita" е адаптирана от книжката "Biscotti e dolci con la frutta" от поредицата "Antiche Ricette" 

Кростата с череши

Продукти:

 250 гр. брашно, 
120 гр. кристална захар, 
135 гр. масло на стайна температура, 
настърганата кора на 1 лимон, щипка сол, 
3 яйца, 
300 гр. рикота, 
100 мл. течна неподсладена готварска сметана, 
50 гр. пудра захар, 
1 капсула ванилия, 
300 гр. череши

  • Сложете пресятото брашно в купа. Прибавете кристалната захар, щипка сол и настърганата лимонова кора. Направете кладенче в средата и сложете едно яйце и един жълтък, прибавете маслото и започнете да претривате сместа с пръсти докато съставките се смесят, тогава леко премесете, за да се получи гладко тесто. Увийте тестото във фолио за свежо съхранение и го приберете в хладилника за 30-40 минути. 
  • В това време, почистете черешите от костилките. За да приготвите пълнежа, сложете в купа рикотата, прибавете 1 яйце + един яйчен белтък, пудрата захар, ванилията, сметаната и бъркайте докато се получи еднородна консистенция. 
  • Намажете форми с мазнина, разтелете тестото по дъното и стените като внимателно разтегляте и притискате с ръце. Работете бързо, докато тестото все още е хладно и стегнато от престоя в хладилника. Върху тестото изсипете от пълнежа и наредете отгоре череши. 
  • Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 30 минути. Оставете да се охлади. Трябва да изстине напълно преди консумация. Според мен най-вкусна е когато (след като изстине) се прибере за около час в хладилника. Стига да можете да изчакате толкова :) 
 ** От дозата излизат - една 18 сантиметрова тарта и две мини тартички с диаметър 10 см., ако са кръгли, моите са сърцевидни.

20 коментара:

  1. Много изкусително предложение, Лети!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно лятно предложение, Лети
    ароматно, красиво и силно изкушаващо.
    Харесва ми идеята за различните плодови варианти, а тартичките са много кокетни.
    Поздрави и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, имаш си нова премяна :)
    А кростата ти е изкусителна !
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, много вкусен изглежда този сладкиш!Чудничък:))).

    ОтговорИзтриване
  5. Е красота е!Наистина е красота!Напълни ми се душата просто.

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, ей сегичка Ивейн ме изкуши с черешово ледено удоволствие и тъкмо мислех, че все пак ще успея да заспя - и ти ми поднасяш още една черешова вкусотия!
    Обожавам череши под всякаква форма, а твоето предложение е повече от вкусно!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, прекрасна е тази кростата! При първа възможност ще се възползвам от рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  8. Истинска наслада за очите и небцето - с любимите ми череши е просто неустоимо предложение, Вили! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, вълшебница си. Винаги ми е приятно да се отбивам при теб. Заради вкусните рецепти, заради красивите снимки, заради интересните разкази, заради приятната музика...

    ОтговорИзтриване
  10. Лети,как само ме изкушаваш с този десерт,че ми е толкова любим и той!То на мен почти всеки ми е де,но този тип са ми в челната петица!Само че,аз го правя във форма за мъфини,като тарталетки,или пък като чийзкейк в цяла форма!
    На каквито и фигури и форми да е,мога да си го омета целия!

    Приветствам предложението ти с две ръце-великолепно е!И много красиво поднесено,скъпа!

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, божествена е!!! Мога ли така неееежно и небрежно да си я придърпам цялата през монитора :))??

    ОтговорИзтриване
  12. Лети,
    много вкусна и красива кростата!
    Много ми хареса новата премяна на блога!
    Поздрави и слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,
    Благодаря ти!
    Аз съм две пъти по-изкушена - при теб напоследък е невероятно вкусно.
    Поздрав и цветно настроение!

    Диди,
    Много ти благодаря! Мнението ти е много ценно за мен и винаги се радвам, когато видя твой коментар.
    Поздрав и пожелание за прекрасни летни дни!

    Дани,
    Благодаря ти!
    Премяната се сменя май и с настроението :)
    Сърдечен поздрав!

    Аелис,
    Радвам се, че ти допада. На нас вкъщи много ни харесва, само един недостатък има - лепва се по талийката, като всеки друг десерт :) И затова не го правя чак толкова често, колкото вкъщи им се иска :))
    Поздрав!

    Йоли,
    Благодаря ти от все сърце! Мнението ти значи много за мен.
    Сърдечен поздрав и чудесни летни дни!

    Мариета,
    И ние сме по черешите. Даже едва сварам изобщо да приготвя нещо с тях, защото докато се обърна и тя купата с черешки свършила :)) Ама на кростата се радват и затова успявам да опазя малко, когато ще приготвям :)
    Благодаря ти много!
    Сърдечен поздрав!

    Иринка,
    От майстор на сладкишите като теб, това си е ценен комплимент! Благодаря ти много!
    Поздравм и хубаво и цветно лято!

    ОтговорИзтриване
  14. Ева,
    Много ти благодаря за хубавите думи!
    Сърдечен поздрав и цветни, забавни летни дни за цялото семейство!

    The witch, привет!
    Благодаря ти за хубавите думи, много си мила!
    Сърдечен поздрав и хубави летни дни!

    Еликсир,
    Благодаря ти, че ме усмихна :) Толкова сърдечни и позитивни са коментарите ти винаги. Радвам се, когато ме посещаваш.
    Още веднъж благодаря и ти пожелавам прекрасно лятно настроение!

    Мина,
    Давай придърпай си я чинийката, аз пък ще грабна светкавично чинийката с кюфтенцата от твоята страничка преди някой да ми я е отмъкнал, че е повече от изкусителна.
    Благодаря ти!

    Роси,
    Благодаря ти!
    Вярно, че смених премяната на блога :) И при теб имаше трансформации и много ми харесват :)
    Сърдечен поздрав и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Лети, като видях кростата с череши и веднага дойдох да проверя :). Много хубаво изглежда, а и във форма на сърце... чудесна идея за цяло лято с каквито и да е плодове. Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Изглежда страхотно! Никога не съм приготвяла кростата и предложението ти ме заинтирува!

    ОтговорИзтриване
  17. Лети, много изкусителен сладкиш! И аз съм любител на италианската кухня (както болшинството от хората ;) Тази рецепта, определено, ме заинтригува.

    ОтговорИзтриване
  18. Мина,
    Благодаря ти!
    Поздрав и пожелание за летни дни изпълнени с покой, пълнота, удовлетворение и очакване :)

    Боряна,
    Благодаря ти!
    Рецептата не е нищо особено, италианския вариант на тарта :)
    Много ми хареса твоя блог, ще ми се да можех да снимам така. Страхотни фотографии!
    Поздрав!

    Ели,
    Благодаря ти!
    Ама да знаеш, че познавам и хора, които не харесват доста от италианската кухня, но аз това не мога да го проумея, така де, пристрастна съм и не ме е срам да си призная - обожавам Италия, включително и храната им :))

    ОтговорИзтриване
  19. Лети, много, много вкусно изглежда кростатата. И на мен ми напомня чийзкейк, а той ми е сред любимите десерти:)

    ОтговорИзтриване
  20. Ани,
    много ти благодаря!
    Моят съпруг е почитател на чийкейковете, та вкъщи често се правят :)
    Определено точно тази кростата с пълнежа от рикота ме напомня много на тях :)
    Сърдечен поздрав и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване