Няма да се изненадате предполагам, че отново ще показвам италианска рецепта :))
На нас кростатата много ни допада, пък и лесно се приготвя, а и вариантите й са много. Тази е с череши и пълнеж от рикота. Времето на черешите е към края си, но всъщност, те могат да бъдат заменени и с друг плод - ягоди, кайсии, сини сливи и защо не грозде например. Единия път, когато бях решила да я приготвям, в магазина бяха свършили рикотата, заместих я с кутийка сирене котидж (150 гр.) и едно пакетче българско крем сирене 125 гр., които смесих със сметаната, пудра захар, ванилията и яйцето както е по рецепта, получи се също много добре, макар и леко по-различно. Винаги се удивявам как човек може да импровизира, приготвяйки храната, да променя съставките и да получава различни вариации.
Тази кростата много се доближава до варианта на клафути с вишни, който скоро ни представи Мира ("Малки неща") Вижте нейната рецепта, определено заслужава специално внимание. По мое мнение, вкуса на кростатата напомня малко на чийзкейковете с печене, докато клафутито ще има по-деликатен и лек вкус. Мисля, че и двете рецепти си имат своите достойнства :)
Ако решите да приготвите тази рецепта, да ви е сладко!
Рецептата за "Crostata farcita" е адаптирана от книжката "Biscotti e dolci con la frutta" от поредицата "Antiche Ricette"
Кростата с череши
Продукти:
250 гр. брашно,
120 гр. кристална захар,
135 гр. масло на стайна температура,
настърганата кора на 1 лимон,
щипка сол,
3 яйца,
300 гр. рикота,
100 мл. течна неподсладена готварска сметана,
50 гр. пудра захар,
1 капсула ванилия,
300 гр. череши
- Сложете пресятото брашно в купа. Прибавете кристалната захар, щипка сол и настърганата лимонова кора. Направете кладенче в средата и сложете едно яйце и един жълтък, прибавете маслото и започнете да претривате сместа с пръсти докато съставките се смесят, тогава леко премесете, за да се получи гладко тесто. Увийте тестото във фолио за свежо съхранение и го приберете в хладилника за 30-40 минути.
- В това време, почистете черешите от костилките. За да приготвите пълнежа, сложете в купа рикотата, прибавете 1 яйце + един яйчен белтък, пудрата захар, ванилията, сметаната и бъркайте докато се получи еднородна консистенция.
- Намажете форми с мазнина, разтелете тестото по дъното и стените като внимателно разтегляте и притискате с ръце. Работете бързо, докато тестото все още е хладно и стегнато от престоя в хладилника. Върху тестото изсипете от пълнежа и наредете отгоре череши.
- Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 30 минути. Оставете да се охлади. Трябва да изстине напълно преди консумация. Според мен най-вкусна е когато (след като изстине) се прибере за около час в хладилника. Стига да можете да изчакате толкова :)
** От дозата излизат - една 18 сантиметрова тарта и две мини тартички с диаметър 10 см., ако са кръгли, моите са сърцевидни.
Много изкусително предложение, Лети!
ОтговорИзтриванеПрекрасно лятно предложение, Лети
ОтговорИзтриванеароматно, красиво и силно изкушаващо.
Харесва ми идеята за различните плодови варианти, а тартичките са много кокетни.
Поздрави и усмихната вечер, Диана
Лети, имаш си нова премяна :)
ОтговорИзтриванеА кростата ти е изкусителна !
Поздрави и хубава вечер!
Лети, много вкусен изглежда този сладкиш!Чудничък:))).
ОтговорИзтриванеЕ красота е!Наистина е красота!Напълни ми се душата просто.
ОтговорИзтриванеЛети, ей сегичка Ивейн ме изкуши с черешово ледено удоволствие и тъкмо мислех, че все пак ще успея да заспя - и ти ми поднасяш още една черешова вкусотия!
ОтговорИзтриванеОбожавам череши под всякаква форма, а твоето предложение е повече от вкусно!
Поздравления!
Лети, прекрасна е тази кростата! При първа възможност ще се възползвам от рецептата :)
ОтговорИзтриванеИстинска наслада за очите и небцето - с любимите ми череши е просто неустоимо предложение, Вили! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеЛети, вълшебница си. Винаги ми е приятно да се отбивам при теб. Заради вкусните рецепти, заради красивите снимки, заради интересните разкази, заради приятната музика...
ОтговорИзтриванеЛети,как само ме изкушаваш с този десерт,че ми е толкова любим и той!То на мен почти всеки ми е де,но този тип са ми в челната петица!Само че,аз го правя във форма за мъфини,като тарталетки,или пък като чийзкейк в цяла форма!
ОтговорИзтриванеНа каквито и фигури и форми да е,мога да си го омета целия!
Приветствам предложението ти с две ръце-великолепно е!И много красиво поднесено,скъпа!
Поздрави от мен!
Лети, божествена е!!! Мога ли така неееежно и небрежно да си я придърпам цялата през монитора :))??
ОтговорИзтриванеЛети,
ОтговорИзтриванемного вкусна и красива кростата!
Много ми хареса новата премяна на блога!
Поздрави и слънчеви дни!
Пепи,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Аз съм две пъти по-изкушена - при теб напоследък е невероятно вкусно.
Поздрав и цветно настроение!
Диди,
Много ти благодаря! Мнението ти е много ценно за мен и винаги се радвам, когато видя твой коментар.
Поздрав и пожелание за прекрасни летни дни!
Дани,
Благодаря ти!
Премяната се сменя май и с настроението :)
Сърдечен поздрав!
Аелис,
Радвам се, че ти допада. На нас вкъщи много ни харесва, само един недостатък има - лепва се по талийката, като всеки друг десерт :) И затова не го правя чак толкова често, колкото вкъщи им се иска :))
Поздрав!
Йоли,
Благодаря ти от все сърце! Мнението ти значи много за мен.
Сърдечен поздрав и чудесни летни дни!
Мариета,
И ние сме по черешите. Даже едва сварам изобщо да приготвя нещо с тях, защото докато се обърна и тя купата с черешки свършила :)) Ама на кростата се радват и затова успявам да опазя малко, когато ще приготвям :)
Благодаря ти много!
Сърдечен поздрав!
Иринка,
От майстор на сладкишите като теб, това си е ценен комплимент! Благодаря ти много!
Поздравм и хубаво и цветно лято!
Ева,
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за хубавите думи!
Сърдечен поздрав и цветни, забавни летни дни за цялото семейство!
The witch, привет!
Благодаря ти за хубавите думи, много си мила!
Сърдечен поздрав и хубави летни дни!
Еликсир,
Благодаря ти, че ме усмихна :) Толкова сърдечни и позитивни са коментарите ти винаги. Радвам се, когато ме посещаваш.
Още веднъж благодаря и ти пожелавам прекрасно лятно настроение!
Мина,
Давай придърпай си я чинийката, аз пък ще грабна светкавично чинийката с кюфтенцата от твоята страничка преди някой да ми я е отмъкнал, че е повече от изкусителна.
Благодаря ти!
Роси,
Благодаря ти!
Вярно, че смених премяната на блога :) И при теб имаше трансформации и много ми харесват :)
Сърдечен поздрав и хубави летни дни!
Лети, като видях кростата с череши и веднага дойдох да проверя :). Много хубаво изглежда, а и във форма на сърце... чудесна идея за цяло лято с каквито и да е плодове. Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно! Никога не съм приготвяла кростата и предложението ти ме заинтирува!
ОтговорИзтриванеЛети, много изкусителен сладкиш! И аз съм любител на италианската кухня (както болшинството от хората ;) Тази рецепта, определено, ме заинтригува.
ОтговорИзтриванеМина,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрав и пожелание за летни дни изпълнени с покой, пълнота, удовлетворение и очакване :)
Боряна,
Благодаря ти!
Рецептата не е нищо особено, италианския вариант на тарта :)
Много ми хареса твоя блог, ще ми се да можех да снимам така. Страхотни фотографии!
Поздрав!
Ели,
Благодаря ти!
Ама да знаеш, че познавам и хора, които не харесват доста от италианската кухня, но аз това не мога да го проумея, така де, пристрастна съм и не ме е срам да си призная - обожавам Италия, включително и храната им :))
Лети, много, много вкусно изглежда кростатата. И на мен ми напомня чийзкейк, а той ми е сред любимите десерти:)
ОтговорИзтриванеАни,
ОтговорИзтриванемного ти благодаря!
Моят съпруг е почитател на чийкейковете, та вкъщи често се правят :)
Определено точно тази кростата с пълнежа от рикота ме напомня много на тях :)
Сърдечен поздрав и хубава нова седмица!