вторник, 8 февруари 2011 г.

Панцанела / Panzanella



   Поредицата рецепти от италианската кухня продължава :) Този път, ще покажа една лесна и бърза рецепта от Тоскана. Тя е от книжката "Tuscan cookery" на Elisabetta Piazzesi.
   Салатата "Panzanella" (Панцанела) е по-скоро лятна, защото тогава вкуса на зеленчуците е съвсем различен, но и сега понякога я приготвям.

Панцанела / Panzanella

Продукти:

около 400 гр. селски хляб,
2 големи домата,
1 краставица,
1 голяма (или 2 малки) глави червен лук,
пресен босилек,
зехтин,
сол и черен пипер на вкус,
малко винен оцет

За да получите хубав вкус на салатата, не си помисляйте да замените селския хляб с друг, защото няма да е същото. Освен това хляба не трябва да е прекалено пресен.

  • За да приготвите салатата, нарежете хляба на филии и го накиснете за няколко минути в студена вода. После го изстискайте с ръце много добре от водата и го претрийте с пръсти или между дланите си, докато се разпадне на сухи трохи. Сложете го в купа.
  • Нарежете доматите и краставиците и ги прибавете в купата.
  • Добавете и нарязания на тънки резенчета лук, както и накълцания пресен босилек. (Не го заменяйте със сух. В големите хранителни магазини има пресен и по това време на годината, а аз си го осигурявам, като през лятото си го замразявам и така имам и през този сезон.)
  • Подправете със зехтин, сол и черен пипер на вкус.
  • Приберете салатата в хладилника, за да се охлади.
  • Преди поднасяне, напръскайте салатата с малко оцет.
  • Ако желаете може да украсите с няколко маслинки.

26 коментара:

  1. Мммм, Лети, много интересна салата :) Записвам си я и като настъпи сезона на доматите и краставиците непременно ще я опитаме. С тези, които се продават в момента изобщо не искам да рискувам, вкусът им е като на пластмаса.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е салатата, Вили! Наканила съм се и аз да я приготвя, но ще изчакам сезона на пресните домати и краставици. :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Една от най добрите салати според мен! Обожавам панзанела, а и твоята изглежда прелестно!
    Поздрави
    Маги

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна салатка, Лети. Вкусът и със сигурност много ще ми допадне, защото винаги съм обичала да топя хляба в соса, които си пуска салатата, а така всичко е на едно и няма нужда да се топи. Браво и много Благодаря за прекрасната идея.
    Между другото влюбих се в чинийката, в която е сервирана салатката. Прекрасен сервиз, много нежен.

    ОтговорИзтриване
  5. Харесва ми! Бързо, лесно и много вкусно!
    Много, ама много обичам домати, така че от това със сигурност мога да изям много, наистина много :))

    Чудесни снимки си направила, поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  6. Свежо, вкусно и леко! Не бях чувала за панзелата, но определено е нещо запомнящо се :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина ми замириса на лято и дъхави домати!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  8. Лети, вкусно предложение :)
    Само хляба ще ни изиграе номер!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. И замириса на лято и истински домати :)
    Макар да не спираме да ядем гумените.
    Ще пробвам тази салата, Лети, е, босилека ще игнорирам, но ми допада идеята за накиснатия и изстискан хляб в нея.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, чудна изглежда панзанелата ти. И аз се хващам, че мечтая за летни зеленчуци тези дни. Много ми хареса и рецептата ти за канелони по-долу. Бих ги пробвала с удоволствие някой от следващите дни. Благодаря за рецептата! Поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Таня,
    Ева,
    Маги,
    Сърдечно ви благодаря!
    Вярно, че сега доматите и краставиците не са с много добър вкус, безпорно салатата е най-вкусна през летния сезон :)
    Поздрав и пожелание за много хубаво настроение през седмицата!

    ОтговорИзтриване
  12. Светла,
    Благодаря за хубавите думи!
    Ще се радвам да ти допадне вкуса салатата, ако решиш да я приготвиш.
    А сервизът е скъп спомен от моята баба, макар че е вече е непълен, годините са си казали думата :) Но дори и така, аз си го обичам много.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  13. Даниел,
    Повечето от италианските рецепти са хем интересни, хем невероятно вкусни, това е то прелеста на италианската кухня. Но аз съм си пристрастна, защото много я харесвам :)
    Поздрав и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Ина,
    Милена,
    Мария,
    Благодаря ви за настроението, което ми донесоха коментарите ви!
    Пожелавам ви слънчево и пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  15. Дани,
    Благодаря ти!
    Хляба при мен не е проблем, заради хлебопекарната :)
    Хубава вечер и слънчев утрешен ден!

    Пепи,
    Мира,
    И на мен ми се ще хубавите летни ароматни зеленчуци да са вече на трапезата. Така ми се хапват дъхавите летни домати, ама като няма риба, понякога и ракът е риба :))
    Благодаря ви!
    Прегръдка и пожелание за слънчев утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети,
    обичам тази салата,
    а твоята изглежда страхотно.
    Сякаш ме отнесе в Италия и усетих вкуса на лято, Благодаря ти,
    поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Лети, чудна салата!! не мисля, че ще дочакам сезона на пресните зеленчуци :) и ще си я пробвам още сега!!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди,
    Благодаря ти за хубавите думи и за винаги приятелското и мило отношение!
    Поздрав и слънчев утрешен ден!

    Мина,
    Много ще се радвам да ти допадне! :)
    Хубав и усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Различна, интересна и предполагам вкусна салата. Ще се опита.
    Лети ти с какъв хляб я направи - домашен или купешки?

    ОтговорИзтриване
  20. Тони,
    Благодаря ти!
    С домашен хляб, от хлебопекарната, я направих :)
    Ако не ти се меси, можеш да купиш селски от някоя фурна (тези за закуските почти всички вадят и хляб), но заводския не мисля,че ще стане.

    ОтговорИзтриване
  21. Мерси, Лети :)
    Ще замеся сигурно. Когато имам възможност, избягвам да купувам :)

    Прегръдки за теб и целувки за децата :–)

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотно изглежда твоята panzanella, Лети! Много обичам тази салата, бях я забравила, но сега ми даде чудесно предложение, защото ям предимно салати. И аз нямам търпение да се охлади, между другото.:))
    Снимките са прекрасни, а сервизът, който си използвала, е разкошен!

    Много усмивки, Лети :)))

    ОтговорИзтриване
  23. Complimenti per tutto il blog!!! Mnogo mi e priatno da te otkria, naistina se use6ta luibovta ti kam italianskata kuhnia i rezeptite ti sa dosta to4ni, tova me radva, dosta e tajno, kogato se 4etat rezepti, koito niamat ni6to ob6to s istinskite...a tvoite naistina praviat izklui4enie! Az jiveia ot dest godini v Italia-7 v Firenze i 3 v Cuneo, ako ima6 pat kam Torino 6te mi e priatno da se sre6tnem! Pzdravi i zeluvki Iva- La Rosa Bulgara

    ОтговорИзтриване
  24. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  25. Ива,
    Сърдечно ти благодаря!
    Думите ти за голям комлимент за мен!
    Обичам Италия, била съм там 4 пъти и видях общо 7 града - възхитена съм! Мога да се връщан отново и отново! Флоренция е голямата ми слабост, по прекрасен град не съм виждала!
    Рецептите ги гледам от италианските готварски списания и книги, които си донесох от тези пътувания. Придържам се, доколкото ми позволяват продуктите на българския пазар, към оригиналните рецепти, за да получа максимално подобие на онзи вкус, който опитах в Италия :)
    Случват се от време на време и импровизации, например последната рецепта, която качвам за тимбали е вариация на оригиналната италианска рецепта, която правих преди време :)
    Благодаря ти за милото отношение! Блогът ти е прекрасен и с удоволствие се разходих из него ще го следа с удоволствие.
    И на мен ще ми е приятно да се срещнем, ако имам минаване през Торино.
    Сърдечен поздрав

    ОтговорИзтриване