понеделник, 17 януари 2011 г.

Тиква - сладко и солено предложение



Отново ще е тиква. Този път в два варианта.
Вече съм споменавала, че много харесвам всичко с тиква, но не и останалите вкъщи. За да я консумират, трябва да я крия, пюрирайки я в крем супи, стържейки я в кейкове и т.н.
Сега обаче, отказах всякаква камуфлажна дейност :) Така де и аз съм човек! Настроих се, че сама ще си ям сготвеното и смело си приготвих две рецепти - сладка и солена.
Децата естествено не ядоха, но за огромна моя изненада, съпругът ми взе, че прояде и не само прояде, а и много му се услади.
Да приготвя първата рецепта ме провокира молбата на Лара от чудесния блог "Безсъници", хубаво място - с прекрасни стихове и картички излезли изпод сръчни ръце! Лара, тази рецепта е за теб!



Тиква с орехи и сушени плодове

400 гр. изчистена от семките и обелена тиква (аз използвах от тиквите "цигулка"),
1 средно голяма ябълка,
1/2 голяма дюля (или 1 малка),
4 сушени смокини,
7-8 сушени фурми,
6-7 сушени сливи,
2 шепи орехови ядки,
40 гр. масло,
4 препълнени с.л. мед,
80 гр. кафява захар (демерара),
1 ампула ванилова есенция на д-р "Йоткер",
1 равна ч.л. канела.

Изчистената и обелена тиква се нарязва на кубчета (напр. около 1х1 см.).
Ябълката и дюлята се обелват, изчистват от семките и нарязват на кубчета.
Сушените плодове се нарязват на малки парченца. Аз си купих сушени сливи без костилка, така че те се нарязаха по-лесно от фурмите.
Ореховите ядки се начупват на едро.
В тиган с незалепващо покритие, маслото се загрява на котлона, изсипват се нарязаните тиква, ябълка и дюля и се сотират при непрекъснато бъркане за около 5-6 минути.
Тигана се оттегля от огъня, прибавят се сушените плодове, орехите, канелата, ванилията и меда. Връща се на котлона и се оставя за 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Накрая се прибавя и кафявата захар. Държи се на котлона при непрекъснато бъркане, докато захарта почне да се стопява и не стои вече на кристалчета. Оттегля се от котлона.
Приготвят се подходящи съдове. Аз използвах огнеупорни малки съклени чашки за крем карамел. Важното е да са от материал по който не залепва много. Тези стъклени чашки струват около 0.80 ст. бройката в магазините за домашни потреби и вършат страхотна работа за печене на какво ли не.
Сместа, както е гореща, с лъжица се разпределя във формите. Ако в тигана е останал сос се излива и той в чашките. Във всяка формичка се изсипва 1 с.л. вода. Течноста трябва да стига до 1/2 от формичката. Слагат се в предварително загрята до 190 градуса фурна. Пекат се до готовност на тиквата. При мен около 20-тина минути.
* Ако ще печете всичко в една по-голяма форма сложете не повече от 100 мл. вода и добавяйте в процеса на печене само ако е необходимо.
** Имайте предвид, че различните видове тиква са с повече или по-малко водно съдържание. Може още в тигана да пуснат повече или по-малко вода. Ето защо преценете количеството на соса, който се получава при обработката на тиквата в тигана и добавете във формичките вода, само ако се налага.



Соленото предложение с тиква е по рецепта, която видях в блога на Пепи - "Храна за мойте канибали". Хвърлих й око още тогава, но по изброените по-горе причини, едва сега я направих. Голяма грешка, че съм чакала толкова. Много вкусно се оказа, надмина очакванията ми.



Казва се "Кошнички от бутер тесто с тиква, бекон и сирене", а ето тук може да видите чудесната рецепта. Аз я изпълних вместо с бекон с варено пушено филе, а комбинацията от сирена беше козе, гауда, бяло саламурено и кашкавал, поради факта, че когато ми хрумна да готвя се оказа, че синьото сирене е изядено и трябваше да мина без него :) По мое мнение, може да си изберете любима комбинация от сирена и любим колбас и пак ще стане прекрасно.
Пепи, сърдечно благодаря за хубавото предложение!

9 коментара:

  1. Лети, мила, благодаря ти за рецептата! Моят избор определено е първата :) Изглежда красиво и вкусно!Знаех си, че сигурно има нещо, което пропускам и сега се убедих-не съм се сещала да добавям дюля, а тя има страхотен аромат и вкус, а също съм пропускала сотирането на плодовете.Първото, което ще направя утре след работа е да потърся дюли и фурми.
    Още веднъж ти благодаря!
    Усмихнат ден утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммммммм, изглежда са доста нетрадиционни като импровизация.Такъв подбор на плодове-защо ли ми ухае на нещо познато

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, от рано сутринта ми ухае на вкусно!
    А и на Пепчо как съм пропуснала предложението?
    Благодаря че ми го припомни!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,
    не мога да избера сладко или солено и двете предложения ми допадат много.
    Чудесни сте,
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. а аз познавам соленото и с удоволствие ще опитам от сладкото предложение :) Да си призная - все още не съм правила пълнена тиква.
    Радвам се, че ти харесаха кошничките, Лети!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусно започва тази седмица :-) И двете предложения са чудесни!

    Спорна и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, и двете рецепти изглеждат много сполучливи. И при нас е така с тиквата - най-вече аз си я хапвам, но тази година пълних една и също бях изненадана, че се хареса от нехаресващите тиква (споменавам, тъй като напълних тиквата със съставките от твоята първа рецепта). Кошничките трябва да се пробват. Изглеждат много апетитни. Поздрави, Лети, и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  8. И двата варианта звучат много примамливо! И на мен все още ми се намира тиква, трябва пак сда се развихря:)

    ОтговорИзтриване
  9. Лара,
    Роси,
    Дани,
    Диди,
    Пепи,
    Милена,
    Мира,
    Лулу,
    Благодаря ви за вниманието и хубавите думи!
    Ще се радвам да ви хареса, ако решите да изпробвате първата рецепта, а за втората на Пепи, нямайте съмнения - страхотна е!
    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване