петък, 9 декември 2011 г.

Сладкиш с круши и джинджифил

Предколедните приготовления текат с пълна сила, като съдя по приятелските блогове :) Аз захващам коледните бисквитки другата седмица, а сега ще ви покажа един сладкиш, чийто аромат ни напомня на приближаващите празници :) Предупреждавам, че ще ви хареса, само ако нямате нищо против джинджифила, защото, както се вижда и от заглавието, това е основния използван аромат - комбинира се прекрасно с крушите и карамеления вкус на кафявата захар. Пожелавам на всички прекрасно предпразнично настроение! Джинджифилов сладкиш с круши Продукти: 5 по-малки круши (не трябва да са презрели и меки, а узрели, но по-твърди), 230 гр. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 220 гр. кафява захар (тъмна демерара), 100 гр. бяла кристална захар, 1 лимон, 230 мл. прясно мляко, 100 мл. олио, 2 яйца, 1/2 ч.л. джинджифил За сервиране: резенчета кандиран джинджифил (опция), заквасена сметана Сложете в тенджера на котлона да заври 1 литър вода, заедно със 100 гр. кристална бяла захар и сока на 1 лимон. Обелете внимателно крушите, разполовете ги и почистете сърцевината със семките. Пуснете половинките круши във вряшата вода. Дръжте ги на слаб огън, под похлупак около 15-тина минути или докато поомекнат, но не трябва да се разваряват. Когато са готови, ги извадете внимателно от водата, отцедете ги и ги оставете да се охладят напълно. В купа сложете пресятото брашно, щипка сол, бакпулвера, захарта и джинджифила на прах (внимавайте с количеството, защото тази подправка е със силен и специфичен аромат). В друга купа смесете леко разбитите с вилица яйца, олиото, млякото. Разбъркайте добре. Направете кладенче в брашното, изсипете течната смес и бъркайте с дървена лъжица докато брашното се поеме. Не преразбивайте сместа, бъркайте само колкото да се получи еднородна смес. Ако ще използвате кандиран джинжифил, може да нарежете 1 малки кубчета и да изсипете в сместа. Излейте кейковата смес във форма (правоъгълна - 20-24 см. или кръгла 24 см.), която сте намазали добре с олио и сте застелили на дъното с изрязана в съответната форма хартия за печене. Подредете крушите върху кейковата смес. За да не потъват много надолу в сместа, може да оваляте долната част, която ще потопите в тестото, с кристална захар. Печете сладкиша в предварително загрята до 180 градуса фурна, около 35 минути или докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто без полепнало тесто. Сладкиша се сервира студен, декориран с малко кандиран (захаросан) джинжифил и гарниран в чинийката със заквасена сметана или течна готварска сметана, разбита на пухкав крем с малко захар. Моите предпочитания са към заквасената сметана, при това неподсладена, защото прекрасно се съчетава с вкуса на сладкиша, но е въпрос на избор :) * Рецептата е адаптирана от италианското списание "Sale & Pepe", ноември 2011 г.

17 коментара:

  1. Прекрасен сладкиш,Лети! Толкова сочен и ароматен! Грабвам си парченце веднага!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети,нямам нищо против джинджифила,а в съчетание с крушите в този невероятно ароматен сладкиш си взимам с голямо удоволствие!
    Много ми хареса неподсладената сметана на края:)
    чудесно допълнение:)Изобщо,насладих се с голямо удоволствие на рецептата ти!
    прегръщам те и ти пожелавам разпускащ уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм, Лети, това е една от любимите ми комбинации - круши и джинджифил :)Открих я тази есен, но наистина е неустоима! Много ароматен и прекрасен сладкиш си сътворила! Прегръдки и много усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Чуден е сладкишът ти, Лети :) Круши и джинджифил си е класика. И аз почвам коледните сладки следващата седмица :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Траянка, Да ти е сладко! Благодаря ти!
    Хубав уикенд!

    Кате, радвам се, че ти допада! Наистина и на мен с неподсладена сметана ми хареса повече :)
    Прегръдка и чудесно предпразнично настроение!

    Габи, благодаря ти!
    И на мен ми допада много тази комбинация, но се оказа,че на дечковците вкъщи - не толкова :) Чудно е, при положение, че меденки със джинджифил обичат, но може би, защото там е комбинация от подправки, а тук - само джинджифил и аромата му е по-отчетлив и осезаем.
    Прегръдка и пожелание за чудесно предпразнично настроение!

    ОтговорИзтриване
  6. Зорничка, благодаря ти!
    По едно и също време стартираме с бисквитките :) Аз по-рано не можах, но пък сега смятам да се развихря :))
    Поздрави и пожелание за прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, сладкиша с невероятните му снимки са прекрасно начало на съботния ден!
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  8. Лети, и да имаме нещо против джиндъра, може и да го игнорираме, нали?! :))
    Много вкусно изглежда, а и с тези круши, със сигурност е доста приятен и сочен десертът!
    Чакаме сладкчиците :))
    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ооо да, Лети това е моят сладкиш, обожавам и джинджифил и круши, срахотно съчетание! Чудно ароматно и красиво изглежда :)
    Прегръдки и една хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Усещам празнично настроение и при теб, Лети. Чудесна комбинация и предполагам, вълшебен аромат-
    много красиво и апетитно изглежда!
    Сърдечни поздрави и приятна коледна подготовка, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, чуден е този сладкиш:)
    И аз още не съм започнала приготовленията и май трябва да се поправя:)
    Хубав неделен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Мариянка, благодаря ти!
    Хубава неделя от мен с много уют и предпразнично настроение!

    Инче, наистина може :)) Вероятно и канелата ще е добра в случая :)
    Ще кача сладките със сигурност :)
    Хубава неделя от мен!

    Евка, и на нас ни хареса много това съчетание, но само на големите :), малчовците станаха подозрителни от аромата и не хапнаха много. Учудващо е, при положение, че обичат меденки с джинджифил, но пък там има и други подправки.
    Явно това е сладкиш за възрастни :))
    Поздрав и хубава, уютна, вкусна неделя!

    Диди, благодаря ти!
    Наистина празничното настроение започна да се появява :) Тази година май по-късно от предходни. Но нищо ще си наваксам :)
    Поздрав и хубава уютна и вкусна неделя!

    Кокона, благодаря ти сърдечно!
    И аз закъснях, но ще наваксваме двете, важното е, че коледното настроение се появи :)
    Поздрав и пожелание за много предколедно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  13. Лети,направо запреглъщах при вида на сладкиша ти,страхотно е съблазнителен,с тези круши си представям какво невероятно удоволствие ще е!

    Пожелавам спорна подготовка за празника!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети,
    супер звучи този джинджифилово-крушов десерт. Незнам колко е остър вкуса на джиндифила, много ли се успеща или е по-скоро леко загатнат?
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  15. Еликсирче,
    благодаря ти мила!
    Прегръдка и хубаво празнично настроение!

    Дани,
    благодаря ти!
    Доста специфичен и отчетлив аромат има джинджифила. В рецептата пишеше 1 ч.л., но аз го намалих на 1/2, защото ми се стори, че множко ще дойде цяла лъжичка. Обаче, в крайна сметка много ми хареса, на съпругът ми също, страхотно се комбинира с вкуса на крушите и на заквасената сметана, с която се поднася парчето сладкиш отстрани. Едното ми дете си хапна, а другото не. Така че, може би е по-скоро сладкиш за възрастни - явно не на всички деца им допада аромата.
    Поздрав и пожелание за хубави предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Изглежда страхотно и звучи екзотично: круша и джинджифил :) Като някакво ястие от тайланд, не че много разбирам от тайландска кухня... Рецептата ми хареса, защото има около 10-20 останали зимни круши и така да се каже трябва да се употребят, преди да се развалят, а ми втръсна да ги нагъвам в суров вид. Пък и мисля, че с тази рецепта ще успея да впечатля свекървата - тя е голяма кулинарка :) само дано ми се получи така както е на картинката :)

    ОтговорИзтриване
  17. Надявам се да се получи и да впечатлиш свекърва си :) Сладкиша е лесен и не мисля, че ще ти създаде проблеми, а вкуса наистина е по-нетрадиционен :)
    Благодаря ти за хубавия коментар!

    ОтговорИзтриване