петък, 9 декември 2011 г.
Сладкиш с круши и джинджифил
Предколедните приготовления текат с пълна сила, като съдя по приятелските блогове :)
Аз захващам коледните бисквитки другата седмица, а сега ще ви покажа един сладкиш, чийто аромат ни напомня на приближаващите празници :) Предупреждавам, че ще ви хареса, само ако нямате нищо против джинджифила, защото, както се вижда и от заглавието, това е основния използван аромат - комбинира се прекрасно с крушите и карамеления вкус на кафявата захар.
Пожелавам на всички прекрасно предпразнично настроение!
Джинджифилов сладкиш с круши
Продукти:
5 по-малки круши (не трябва да са презрели и меки, а узрели, но по-твърди),
230 гр. брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
щипка сол,
220 гр. кафява захар (тъмна демерара),
100 гр. бяла кристална захар,
1 лимон,
230 мл. прясно мляко,
100 мл. олио,
2 яйца,
1/2 ч.л. джинджифил
За сервиране:
резенчета кандиран джинджифил (опция),
заквасена сметана
Сложете в тенджера на котлона да заври 1 литър вода, заедно със 100 гр. кристална бяла захар и сока на 1 лимон.
Обелете внимателно крушите, разполовете ги и почистете сърцевината със семките.
Пуснете половинките круши във вряшата вода. Дръжте ги на слаб огън, под похлупак около 15-тина минути или докато поомекнат, но не трябва да се разваряват.
Когато са готови, ги извадете внимателно от водата, отцедете ги и ги оставете да се охладят напълно.
В купа сложете пресятото брашно, щипка сол, бакпулвера, захарта и джинджифила на прах (внимавайте с количеството, защото тази подправка е със силен и специфичен аромат).
В друга купа смесете леко разбитите с вилица яйца, олиото, млякото. Разбъркайте добре.
Направете кладенче в брашното, изсипете течната смес и бъркайте с дървена лъжица докато брашното се поеме. Не преразбивайте сместа, бъркайте само колкото да се получи еднородна смес. Ако ще използвате кандиран джинжифил, може да нарежете 1 малки кубчета и да изсипете в сместа.
Излейте кейковата смес във форма (правоъгълна - 20-24 см. или кръгла 24 см.), която сте намазали добре с олио и сте застелили на дъното с изрязана в съответната форма хартия за печене.
Подредете крушите върху кейковата смес. За да не потъват много надолу в сместа, може да оваляте долната част, която ще потопите в тестото, с кристална захар.
Печете сладкиша в предварително загрята до 180 градуса фурна, около 35 минути или докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто без полепнало тесто.
Сладкиша се сервира студен, декориран с малко кандиран (захаросан) джинжифил и гарниран в чинийката със заквасена сметана или течна готварска сметана, разбита на пухкав крем с малко захар. Моите предпочитания са към заквасената сметана, при това неподсладена, защото прекрасно се съчетава с вкуса на сладкиша, но е въпрос на избор :)
* Рецептата е адаптирана от италианското списание "Sale & Pepe", ноември 2011 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Прекрасен сладкиш,Лети! Толкова сочен и ароматен! Грабвам си парченце веднага!
ОтговорИзтриванеЛети,нямам нищо против джинджифила,а в съчетание с крушите в този невероятно ароматен сладкиш си взимам с голямо удоволствие!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса неподсладената сметана на края:)
чудесно допълнение:)Изобщо,насладих се с голямо удоволствие на рецептата ти!
прегръщам те и ти пожелавам разпускащ уикенд:)
Мммм, Лети, това е една от любимите ми комбинации - круши и джинджифил :)Открих я тази есен, но наистина е неустоима! Много ароматен и прекрасен сладкиш си сътворила! Прегръдки и много усмихнати почивни дни!
ОтговорИзтриванеЧуден е сладкишът ти, Лети :) Круши и джинджифил си е класика. И аз почвам коледните сладки следващата седмица :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Траянка, Да ти е сладко! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Кате, радвам се, че ти допада! Наистина и на мен с неподсладена сметана ми хареса повече :)
Прегръдка и чудесно предпразнично настроение!
Габи, благодаря ти!
И на мен ми допада много тази комбинация, но се оказа,че на дечковците вкъщи - не толкова :) Чудно е, при положение, че меденки със джинджифил обичат, но може би, защото там е комбинация от подправки, а тук - само джинджифил и аромата му е по-отчетлив и осезаем.
Прегръдка и пожелание за чудесно предпразнично настроение!
Зорничка, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПо едно и също време стартираме с бисквитките :) Аз по-рано не можах, но пък сега смятам да се развихря :))
Поздрави и пожелание за прекрасен уикенд!
Лети, сладкиша с невероятните му снимки са прекрасно начало на съботния ден!
ОтговорИзтриванеХубава събота!
Лети, и да имаме нещо против джиндъра, може и да го игнорираме, нали?! :))
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда, а и с тези круши, със сигурност е доста приятен и сочен десертът!
Чакаме сладкчиците :))
Хубав уикенд :)
Ооо да, Лети това е моят сладкиш, обожавам и джинджифил и круши, срахотно съчетание! Чудно ароматно и красиво изглежда :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и една хубава съботна вечер!
Усещам празнично настроение и при теб, Лети. Чудесна комбинация и предполагам, вълшебен аромат-
ОтговорИзтриванемного красиво и апетитно изглежда!
Сърдечни поздрави и приятна коледна подготовка, Диана
Лети, чуден е този сладкиш:)
ОтговорИзтриванеИ аз още не съм започнала приготовленията и май трябва да се поправя:)
Хубав неделен ден!:)
Мариянка, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеХубава неделя от мен с много уют и предпразнично настроение!
Инче, наистина може :)) Вероятно и канелата ще е добра в случая :)
Ще кача сладките със сигурност :)
Хубава неделя от мен!
Евка, и на нас ни хареса много това съчетание, но само на големите :), малчовците станаха подозрителни от аромата и не хапнаха много. Учудващо е, при положение, че обичат меденки с джинджифил, но пък там има и други подправки.
Явно това е сладкиш за възрастни :))
Поздрав и хубава, уютна, вкусна неделя!
Диди, благодаря ти!
Наистина празничното настроение започна да се появява :) Тази година май по-късно от предходни. Но нищо ще си наваксам :)
Поздрав и хубава уютна и вкусна неделя!
Кокона, благодаря ти сърдечно!
И аз закъснях, но ще наваксваме двете, важното е, че коледното настроение се появи :)
Поздрав и пожелание за много предколедно вдъхновение!
Лети,направо запреглъщах при вида на сладкиша ти,страхотно е съблазнителен,с тези круши си представям какво невероятно удоволствие ще е!
ОтговорИзтриванеПожелавам спорна подготовка за празника!
Лети,
ОтговорИзтриванесупер звучи този джинджифилово-крушов десерт. Незнам колко е остър вкуса на джиндифила, много ли се успеща или е по-скоро леко загатнат?
Поздрави
Еликсирче,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти мила!
Прегръдка и хубаво празнично настроение!
Дани,
благодаря ти!
Доста специфичен и отчетлив аромат има джинджифила. В рецептата пишеше 1 ч.л., но аз го намалих на 1/2, защото ми се стори, че множко ще дойде цяла лъжичка. Обаче, в крайна сметка много ми хареса, на съпругът ми също, страхотно се комбинира с вкуса на крушите и на заквасената сметана, с която се поднася парчето сладкиш отстрани. Едното ми дете си хапна, а другото не. Така че, може би е по-скоро сладкиш за възрастни - явно не на всички деца им допада аромата.
Поздрав и пожелание за хубави предпразнични дни!
Изглежда страхотно и звучи екзотично: круша и джинджифил :) Като някакво ястие от тайланд, не че много разбирам от тайландска кухня... Рецептата ми хареса, защото има около 10-20 останали зимни круши и така да се каже трябва да се употребят, преди да се развалят, а ми втръсна да ги нагъвам в суров вид. Пък и мисля, че с тази рецепта ще успея да впечатля свекървата - тя е голяма кулинарка :) само дано ми се получи така както е на картинката :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да се получи и да впечатлиш свекърва си :) Сладкиша е лесен и не мисля, че ще ти създаде проблеми, а вкуса наистина е по-нетрадиционен :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавия коментар!