събота, 13 ноември 2010 г.
Лесно и вкусно - Салата с нар и козе сирене и картофки на фурна
Когато човек няма много време да се вихри в кухнята, но му се похапва вкусно, може да угоди на небцето и без да прекара половин ден в готвене :) Такова е днешното ми предложение.
Картофките с розмарин на фурна са нещо вкусно и обикновено, но това, което придаде очарование на обяда ни, беше тази великолепна салата с нар, козе сирене и медено горчичен дресинг, чаша бяло сухо вино допълни прекрасно всичко.
И така, без повече обяснения, рецептите:
Салата с нар, козе сирене и медено-горчичен дресинг
1/2 маруля,
1/2 зелена салата,
около 150 гр. козе сирене,
семенцата от 1/2 нар (или от цял, ако е плод с малки размери),
1 глава лук - червен салатен или др.,
20-тина грама орехи - едро нарязани (опция)
За дресинга:
2 с.л.зехтин (или пък орехово олио, но то е с по-тежък вкус),
1 ч.л. горчица,
1 с.л. оцет балсамико,
1 ч.л. с връх мед,
сол на вкус,
няколко зърна бял пипер - ситно смлени
Измитите листа маруля и зелена салата се накъсват на едро и се слагат в купа. Ако желаете, може да обогатите вкуса с още няколко листа спанак или рукола, или пък друга приятно хрупаща зелена разновидност :)
Нарежете обелената глава лук на фини колелца и ги прибавете към салатата.
Прибавете зърната нар.
Пригответе дресинга, като смесите всички съставки и бъркате енергично до еднородна консистенция. Аз използвам малко бурканче, добре затворено с капачка и го раздрусвам, като шейкър, докато всичко се смеси добре. Опитайте от дресинга и ако е необходимо добавете още сол, оцет или пък мед по ваш вкус.
Непосредствено преди сервиране залейте салатата с дресинга.
Ето и рецептата за картофките :
Картофи с розмарин и розов пипер на фурна
около 5-6 картофа средна големина,
2-3 скилидки чесън,
около 50 гр. масло,
7-8 зрънца розов пипер - счукани,
розмарин,
сол на вкус
Обелете, измийте картофите и ги нарежете на парчета.
Сложете ги в тавичка (тавичка с незалепващо покритие е по-добре, ще избегнeте досадното търкане при миенето после).
Обелете скилидките чесън и ги натиснете с плоската част на ножа, така че да се смачкат, но да останат цели. Сложете при картофите.
Поръсете със счукани зърна розов пипер (ако нямате не е страшно - черен пипер също ще свърши работа) и сол на вкус.
Прибавете и розмарина. Ако е сух, щипка-две (не повече от 1/2 ч.л.) е достатъчно, тъй като подправката е с по-силничък аромат.
Нарежете маслото на парченца и го разпределете в тавичката върху картофите.
Прибавете съвсем малко вода.
Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете в предварително загрята до 220-230 градуса фурна около 30 минути.
Махнете фолиото и върнете тавичката във фурната, докато картофите се запекат и хванат приятна златисто кафява коричка. Трябва да останат само на мазнина. За запичането може да използвате и грил функцията на фурната, ако има такава.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лети,
ОтговорИзтриванемного вкусно!
И салатката и картофките!
Чудни са!
Поздрави!
Много интересни рецепти, Лети.
ОтговорИзтриванеКомбинацията от сирене и нар звучи доста апетитно, обаче в картофките ми остана очите - прекрасни са!
Спокойна вечер :)
Лети, прекрасни снимки. Подобни картофки и аз правя, но точно такава салата не съм опитвала, харесвам нар :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав неделен ден!
Лети, днес предлагаш все любими неща. Подобна салата съм хапвала с препечено козе сирене, но без нара, а и картофките са винаги любимо ястие, но ето че тук виждам розов пипер, с който не съм пробвала до сега. Благодаря ти за идеите! Хубав остатък почивка! :)
ОтговорИзтриванеРоси,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за хубавите думи!
Отморяваща неделя!
Ина,
радвам се, че ти допадат. Картофките не са нещо кой знае какво, като рецепта, но наистина стават много вкусни и са обичани много вкъщи.
Вдъхновяваща и изпълнена с приятни емоции неделя от мен!
Зори,
благодаря ти! И аз харесвам нар - този сладко киселичък тръпчив вкус :)
Хубава и весела неделя!
Мира,
много се радвам, че ти допадат!
Комбинацията от нар, козе сирене и зелена салата се оказа много вкусна за мен :)
Що се отнася до розовия пипер, аз отскоро го използвам и повода бяха някои рецепти от италианската кухня. Прочетох, че бил всъщност сушени плодове на растение от Южна Америка. Ароматен е - има деликатен леко смолист и съвсем леко лютив вкус. Идеално подхожда на риба и бяло месо.Полезен е за много неща, единствено е противопоказен за консумация от малки дечица и хора с болен стомах.
Сигурна съм че ще му намериш много вкусно приложение.
Хубава неделя, наситена с приятни емоции! :)
Лети,
ОтговорИзтриванепрекрасни предложения :)
И галят и очите!
Хубава нова седмица!
Лети, това втъкване на нар в ястия е много сполучливо, хмммм, изкусителка!
ОтговорИзтриванеИна също го беше спрегнала в някакво завъртяно ястие, утре ще обиколя аз дървета и ...съседи /така де, пазара :))))/
Слънчево настроение и успешна седмица от мен!
Много апетитно изглежда тази салата, Лети! :-)
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеблагодаря! На мен пък така ми погали очите, твоя пай.Разменям парченце, за салата и картофки, ама надали вече е оцеляло нещо от него :)
Хубава нова седмица!
Иве,
надявам се да ти хареса :)
При обикалянето на дървета, съседи и пазара се раждат най-изкусителните идеи :))
Спорна и вдъхновяваща нова седмица!
Ирина,
благодаря ти за хубавите думи!
Успешна и изпълнена с приятни емоции седмица!
Много вкусно и изкушаващо,
ОтговорИзтриванецветно и много апетитно.
Чудесни са, благодаряза тези рецепти.
Поздрав и хубава седмица,Диана
Диди,
ОтговорИзтриванеблагодаря за милите думи!
Спорна и вдъхновяваща седмица от мен!
Лети, заплени ме комбинацията от нар и козе сирене. Прекрасни снимки. Картофките ще направя още утре.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за хубавите думи и за доверието!
Пожелавам ти хубави дни, изпълнени с приятни емоции!
Лети, много обичам зелени салати със сирене, но с нар никога не съм пробвала (винаги са ме възпирали малките семчици).
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята, ще пробвам :)
Картофките също са прекрасно-златисти :)
Поздрави и хубав ден!