сряда, 17 ноември 2010 г.

Импровизирана пита



"А пък питката хитруша
се огледа и ослуша
............................
Тя на двора скочи леко
и търкулна се далеко." ("Житената питка" Галина Златина)



Снощи, много късничко внезапно реших да меся хляб. Получи се една импровизирана питка, просто моментна хрумка, но стана хубава. Сега ще бързам да кача рецептата, за да не я забравя :)
Поради късния час и лошата светлина, снимките не са първа хубост, но моля да ме извините, няма как да направя нови, доста е похапнато от питчицата :)


Продукти:

3 с.л. зехтин,
1 яйце леко разбито с вилица,
300 мл. вода (с телесна температура),
3 с.л. кисело мляко,
20 гр. прясна мая за хляб (1/2 кубче),
1 равна с.л. захар,
3 с.л. сухо мляко,
2 ч.л. сол,
брашно около 800-900 гр.

яйце за намазване
сусам или маково семе за поръсване отгоре (опция)



В купичка, маята се размива в 100 мл. вода с телесна температура. Прибавя се 1 равна с.л. захар, разбърква се, покрива се със фолио за свежо съхранение и се оставя маята да шупне (около 10-тина минути).
В голяма купа се изсипват останалите 200 мл. вода, 3 с.л. кисело мляко, яйцето (предварително леко разбито с вилица) и зехтина. Разбъркайте добре до еднородна консистенция.(Водата трябва да е с телесна температура, а останалите продукти - със стайна температура.)
След като маята се е активирала (шупнала), изсипете съдържанието на купичката в голямата купа. Разбъркайте. Започнете да пресявате брашното над купата, чаша по чаша, като разбърквате с дървена лъжица. Когато сложите първите 1-2 чаши, прибавете към някоя от следващите сухото мляко и солта. Когато тестото се събере на топка около лъжицата, преместете тестото на набрашнен плот и доомесете с прибавяне на пресято брашно, докато получите меко, нелепнещо по ръцете тесто.
Ударете тестото 30-тина пъти в плота.
Оформете по ваше желание питата.
Моя начин на оформяне е следния:
Разделете тестото на три части. От всяка, разточете кора. Намажете първата кора със зехтин (олио), сложете отгоре втората, намажете и нея и поставете отгоре третата. Завийте заедно 3-те кори на руло. Пооформете го с ръце, така че да получите нещо като дълга франзела, но с малко по-малък диаметър. С остър нож, режете "филийки" с дебелина около 2,5 см. Подредете ги в добре намаслена тавичка, като застъпвате леко краищата им (като плочките на паднало домино). Първо подредете външния кръг на тавичката, после вътрешния, като за вътрешния изберете по крайните парчета (филийки) на нарязаното руло.
Покрийте тавичката с фолио за свежо съхранение и оставете на топло място докато оформеното тесто удвои обема си.
Намажете питката със смес от яйце разбито леко с вилицата + 1 с.л вода.
Ако желаете, поръсете отгоре със сусам или маково семе.
Печете в предварително загрята до 180-190 градуса фурна, докато клечка забодена в хляба излезе чиста, без полепнало тесто по нея. Ако отгоре видите, че прекомерно започва да се препича, а отвътре още не е изпечена, може да да покриете отгоре с фолио за печене.

5 коментара:

  1. Прекрасна питка си изпекла, Лети!
    Изглежда красива, вкусна и много мекичка.
    Поздрав и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми харесва, Лети :) Записвам си я, ще изпробвам скоро :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Диди!
    Тази работа с месенето и печенето е като магия, много ми харесва - действие, аромати, вкусове... Действа ми даже релаксиращо :))
    Хубави и усмихнати дни!

    Зори, благодаря за доверието!
    Надявам се да ви хареса.
    Спорен петък и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Лети, как ги врътваш тези питки посред нощ като между другото! Много хубава се е получила. Благодаря ти и за указанията как се прави и аранжировката. Аз като абсолютно начинаеща в питкоправенето ще се възползвам от указанията. Поздрави и хубава почивка!

    ОтговорИзтриване
  5. А... тази импровизация изжглежда перфектно! Ще ми се и аз да можеш да правя такива пити, ще се пробвам, пък дано се получи толкова красива и въздушна като твоята :)

    ОтговорИзтриване