четвъртък, 18 март 2010 г.

Морковен кейк с глазура (Морковена торта)



Отдавна се каня да направя морковен кейк и днес най-после дойде ред и за тази рецепта. На много хора им звучи доста подозрително идеята за зеленчук в сладкиши, но аз не виждам нищо смущаващо. Моят съвет е да опитате този кейк, защото е ароматен и вкусен, а предполагам, че и доста по-здравословен от многообразните шоколадови изкушения.

Продукти:
(1 ч.ч.= 150 мл.)
2 1/2 ч.ч. брашно;
1 бакпулвер;
1/2 ч.л. сода бикарбонат;
1/2 ч.л. сол;
1 1/2 ч.ч. пудра захар;
4 яйца - леко разбити с вилица;
1 с.л. (с връх) кисело мляко;
2 ч.ч. олио;
1 ч.л. ванилия;
1 ч.ч едро нарязани орехи;
3 големи моркова настъргани на ситно;
1 ч.л. настъргана лимонова кора;
1 ч.л. настъргана портокалова кора;
шепа стафиди + 1-2 с.л. коняк или бренди

За сиропа: 1/2 ч.ч. кафява захар, 1/2 ч.ч. вода, лимонова есенция

За глазурата:
125 гр. сирене крема;
50-60 гр. масло;
около 1 ч.ч. пудра захар;
настъгана лимонова и портокалова кора;
2-3 ч.л. лимонов сок


  • Стафидите се слагат в малка купичка и се заливат с алкохола. Така трябва да престоят поне 20-тина минути.
  • Фурната се загрява до 180 градуса. В купа се пресяват брашното, бакпулвера, содата и пудрата захар. В друга купа се смесват яйцата, олиото, киселото мляко, морковите и ванилията. Върху тази смес се пресява брашняната смес, като се бърка с дървена лъжица, докато се смесят. Прибавят се стафидите, лимоновата и портокаловата кора, орехите. Разбърква се. Готовата смес се изсипва в намазана с олио тортена форма. Пече се, докато сладкиша стане златисто кафяв и дървено шишче забодено в него излезе чисто. Оставяме да поизстине във формата преди да извадим кейка.
  • Захарта и водата за сиропа се слагат в тенджерка на тих огън. След като заври се оставя на котлона докато захарта се разтвори напълно. Дръпва се от огъня и се прибавя лимоновата есенция.
  • Изстиналият кейк се сиропира с горещия сироп. Необходимо е да се напои леко, така че може и да не се наложи да използвате цялото количество сироп.
  • Глазура: Крема сиренето и маслото трябва да са със стайна температура. С миксер се разбиват на ниска скорост, така че да се смесят добре. Постепенно се добавя пресятата пудра захар, докато се получи гладък крем. Не съм посочила абсолютно точно количеството пудра захар за глазурата, за да може всеки да нагоди крема по свой вкус за сладост. Накрая се прибавя и настърганата лимонова и портокалова кора.
  • Кейка се намазва с глазурата и се оставя в хладилник, за да може глазурата да стегне.


Рецептата е адаптирана от книжката "Традиционни домашни печива", издателство "Гема", 1998

7 коментара:

  1. Привет, Lety!

    Поздравления за създаването на виртуален рецептурник! С удоволствие ще посещавам страниците му!

    Морковеният кейк е разкошен! Харесвам сладкиши от този вид и се досещам за невероятния му вкус :-D

    Поздрави и пожелания за ведри, вкусни и усмихнати предпролетни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Дими, сърдечно ти благодаря! Толкова ми е прятно гостуването ти на тези странички!:-)
    И аз искам да ти пожелая много пролетно настроние и много поводи за усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, поздравления за професионалното поднасяне на кулинарните вълшебства! Защото човек са насища и с поглед от твоите блюда...

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, направих го и стана много вкусно :)
    Да си призная, бързах и не го сиропирах,
    но той е толкова пухкав...
    Благодаря и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    благодаря за доверието!
    Радвам се, че ви е харесал :))
    Със сиропирането става по-сочен, но и иначе е вкусен.
    Прегръдка и вълнуващи предколедни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Правила съм го и много ми хареса, става почти като торта.
    Благодаря, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз много харесвам този кейк, пробвала съм рецептата и с тиква, вместо с моркови - отново страхотен резултат. Това е най-сполучливата рецепта за морковен кейк, на която съм попадала.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване