вторник, 23 ноември 2010 г.

Браунис торта с банани и крем маскарпоне


Днес предложението ще е силно шоколадово :) Такова е, защото събужда сладки усмивки, такива, каквито предизвикаха у мен и наградите връчени ми от Ина (Ossigeno) и Мира (Малки неща)
Ина, Мира, от сърце благодаря и ви черпя с парченце от тортичката :)



Слънчевата награда от Ина, трябва да бъде предадена на 12 други блога:



Не мога обаче да се огранича до цифрата 12, ще ми се слънчеви усмивки, заради слънчева награда да има на много повече лица. Ето защо,няма да изброявам. Витруални приятели, дарявам тази награда на всички вас, чиито блогове с удоволствие и радост посещавам. Вие ми дарихте много усмивки,вдъхновение, хубаво настроение и вкусни рецепти, сега дано успея да ви върна поне отчасти жеста :))
Наградата от Мира, също няма да предавам, тъй като вече съм я раздавала веднъж преди време :) Но искам да ви кажа, че е изключително приятно да получиш точно тази награда 2 пъти. Да си вдъхновение на някого е прекрасно и същевременно ме кара да се чувствам малко смутена - не съм и предполагала, че публикациите ми могат да действат така.
Това ще ме кара да се старая много и за в бъдеще.



Сега продължавам с рецептата на тази Браунис торта, преди публикацията да е придобила застрашителна дължина и да ви омръзне да четете :))





Продукти:

200гр. масло,
90 гр. черен шоколад (над 70 % какао),
90 гр. млечен шоколад,
100 мл. течна неподсладена готварска сметана,
150 гр. захар,
1 ампула ванилова есенция,
4 яйца,
300 гр. банани, смачкани на пюре,
150 гр. брашно,
40-50 гр. бадеми, нарязани на едро

за крема:

100 мл. течна неподсладена сметана,
250 гр. маскарпоне,
3 с.л. пудра захар

неподсладено какао за поръсване



Намажете тортена форма (24 см.с подвижен борд) с олио, а дъното застелете и с хартия за печене.
Загрейте фурната на 180 градуса.
В тенджерка, сложете маслото, нарязано на парчета и на слаб огън го оставете да се разтопи. Прибавете шоколада начупен на парчета и при непрекъснато бъркане, оставете да се разтопи.
Прибавете 100 мл. течна неподсладена готварска сметана и разбъркайте до еднородна консистенция.
Прибавете и захарта и бъркайте добре непрекъснато. След 2-3 минути оттеглете от огъня. Прибавете ванилията.
След като сместа поизстине - стане топла, но не е гореща, прибавете яйцата едно по едно. Първо счупвате яйцето в малка купичка, леко го разбивате с вилица и прибавяте при непрекъснато бъркане към шоколадовата смес докато тя го поеме напълно. По същия начин процедирате и с останалите яйца.
След яйцата, идва ред на банановото пюре. Аз намачках бананите с ръчна преса за картофи. Количеството трябва да е 300 гр. - при мен бяха достатъчни 3 големи банана за това количество пюре. Разбъркайте добре.
Накрая прибавете постепенно при бъркане и пресятото брашно. Не трябва да преразбивате тестото, за този сладкиш не се използва миксер, а най-добре бъркането да става с дървена лъжица.
Накрая сложете едро нарязаните бадеми.
Изсипете сместа в тортената форма.
Сложете в загрятата предварително фурна и печете около 20-25 минути или до влажна клечка. Сладкиша трябва да хване хрупкава коричка, но в средата на пипане трябва да остане леко мек. Не бива да го препичате, защото блата на тортата ще стане сух.
Оставете за 10-15 минути във формата, после извадете внимателно и оставете да се охлади.
Пригответе крема, като разбиете сметаната с 3 с.л. пудра захар на крем. Отделно, в друга купа разбийте маскарпонето с миксера на гъст крем. съединете двете смеси и разбийте за 1-2 минутки с миксера. Крема трябва да се е получил доста гъст.
Намажете крема върху тортата.Маже се върху студен блат.
Наръсете с неподсладено какао.
Украсете пожелание.
От това количество продукти се получават 12 парчета торта.Не очаквайте да се получи висок и пухкав блат, тази торта е друг тип, но ви уверявам, че приготовлението си заслужава, особено за любителите на шоколада :)

13 коментара:

  1. Лети,
    прекрасна торта, а със сутрешното
    кафе...мммм...прелест!
    Поздравления за чудесните награди
    от
    тези толкова чудесни дами!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Честити награди! Има защо да ги получиш :)
    Снимките са убиец, както и това, което е на тях.
    С такива десерти направо се разтапям :)

    Хубав и усмихнат ден, Лети :)

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, честити награди, лудо си паднах по почерпката за тях, всъщност те може и да са вдъхновението, всъщност независимо от причината тортата е убиец!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, прекрасно предложение!
    Обожавам браунис, а в комбинация с банани и маскарпоне, мога само да си представям каква фантазия от вкусове се е получила.

    Честити ти награди! :-)

    П.С. И снимките са много хубави, няма как да не отбележа!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети,
    честити награди!
    Страхотен блаунис!
    С банани и крем маскарпоне звучи много изкушаващо!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Честити награди, Лети!
    Прекрасна комбинация на вкусове и аромати, аранжирана и с любимите ми шоколадово -кафеени зърна.
    Поздрав,
    пожелания за още признания и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна комбинация от любими за мен продукти!
    Със сигурност ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, благодаря!
    Не знам дали тортата е утринно изкушение, ама аз хич не бих отказала парченце от твоя ябълков сладкиш със сутришното кафе :)
    Сърдечен поздрав и хубаво утрешен ден!

    Ина, тройно благодаря! Не мога обаче да скрия, че най-приятна ми беше похвалата за снимките :) ти знаеш защо :))
    Сърдечен поздрав!

    Иве,благодаря ти!
    Твоя коментар отново успя да ме усмихне!
    Прекрасен да е за теб утрешния ден!

    Ирина,
    от сладкар като теб, това е невероятен комплимент!
    Много ти благодаря!
    Сърдечен поздрав!

    Роси,
    благодаря ти за милите думи!
    Спорен и усмихнат утрешен ден!

    Диди,
    благодаря за хубавите думи!
    И аз много харесвам шоколадово-кафеени зърна :)
    Прегръдка и прекрасен утрешен ден!

    Ели,
    благодаря ти от сърце! Дано да ти допадне.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, разкошно изглежда, а като чета рецептата е точно като за любители на шоколада, като мен. На всичкото отгоре звучи лесна за приготвяне. Вече знам какъв десерт ще правя в събота. Благодаря!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  10. Дани,
    благодаря ти!
    Ще се радвам, ако ти хареса! При браунито, всеки си има предпочитания колко влажен да е сладкиша - по-малко или повече, та най-трудния момент в приготвянето на тази торта, струва ми се, че ще е точно този, да се нагоди печенето според индивидуалните предпочитания :) Иначе наистина е лесна :)
    Сърдечен поздрав от мен и пожелание за много хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Включвам се последна, но искам да кажа на всички, че тортата беше върховна, точно по моя вкус- ефирна, шоколадова, без да накъртва! Аз я опитах, за което много благодаря на моята приятелка :)
    Лети, решила съм да я направя сама при първа възможност, дано се справя, че като чета описанието, доста е трудоемка...
    Както знаеш и моя малкия много я хареса, а твоя малкия, т.е. големия го покани у вас пак да яде от тортата ... Така че да знаеш, идваме :))

    ОтговорИзтриване
  12. Лети, честити награди! Аз докато обиколя блоговете и то седмицата изтече :). Прекрасна брауни-торта си ни предложила. Записвам си рецептата за любителите на шоколада у дома. Наградите са съвсем заслужени. Винаги ми е приятно да се отбивам тук (чувам нова музика :). Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Мира, благодаря за хубавите думи!
    Надявям се тортата да допадне на шоко любителите :) Само времето за печене при браунито е по преценка, дали "по-мокър" или не толкова да е блата. В случая е "по-мокър".
    Поздрави и вълшебни предколедни дни :)

    ОтговорИзтриване