понеделник, 11 октомври 2010 г.

Пътуване в Италия и рецепта за Taralli (Тарали)

Рецептата накрая ще бъде за това:

Тези италиански гевреци се оказаха вкусни - твърдички и хрупкави отвън и много пръхкави отвътре.
За рецептата после, сега за пътуването, но май ще се наложи да разказвам на части и сега ще е първата част от този разказ.
Сигурно и за вас има места, които като ги видите става някаква магия и се поражда любов от пръв поглед, после сякаш те ви зоват, викат сърцето ви, пленяват го, искате да се връщате там отново и отново, да видите все повече... Такова място за мен е Италия. За първи път стъпих в тази страна като младоженка, съпругът ми избра за сватбено пътешествие един от най-романтичните и красиви градове в света - Флоренция.
Обичате ли Ренесанса, музиката, картините и скулптурите, фреските, фонтаните, колоритните улички, прекрасните градини, невероятните пейзажи,църквите и катедралите, прекрасната храна, сладоледа... Значи и за вас това ще е магическо място.
Сега обаче няма да разказвам за този град, само посочих момента, когато се влюбих в Италия - изцяло, безвъзвратно и завинаги.
Оттогава имам късмета да съм посещавала тази страна няколко пъти и да съм видяла общо 6 града, а ако нещо не се обърка ще видя скоро и седми. Не ми омръзва, искам още и още...
Днес ще ви покажа една малка частичка от това, което видях.
Това на снимката не може да не ви е познато:
След като видяхте наклонената кула, няма как да не се досетите, че първото място ще бъде Пиза :)
Почти всеки е чувал за кулата и я е виждал в списания, по телевизия,на снимка, в интернет..., но по-малко хора знаят, че тя е само част от красив ансамбъл от средновековни сгради:

Това е т.нар. "Площад на чудесата" (Campo dei Miracoli), на който стоят величествени и красиви катедрала (Duomo), наклонената кула, баптистерия и гробището"Кампосанто". Той е в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Наклонената кула е отделно стояща камбанария на катедралата. Разбира се, тя е трябвало да си стои вертикално, но веднага след началото на строителството 1173 г., започва да се накланя заради слабата песъчлива почва в основите и неправилно изпълнение на фундирането. Тежестта на кулата е 14 500 тона. През 2007г. завършва укрепването на кулата по проект на стойност 20 млн. долара, с отнемане на 70 тона почва от северната и страна и поставяне на баласт и метални подпори.



В Пиза съм за втори път и за втори път виждам тази уникална гледка, но въпреки това не устоях на изкушението отново да снимам, да обикалям, да разглеждам...
Невероятно е на какво е способен човек, когато съзидава, а не разрушава. За жалост и следи от разрушения има - през Втората световна война Кампосанто е разрушено от бомби. Повредени или унищожени са прекрасни средновековни стенописи, покривали стените на гробищната галерия.
Катедралата (Duomo) е построена близо век преди кулата и е много красива с всичките колони и цветен мрамор. Тя е образец на т.нар. романо-пизански стил, характерен за църквите из цяла Централна Италия.


Вътре в катедралата има впечатляващ амвон дело на Джовани Пизано.
Не по-малко впечатляваща е баптистерията (това e куполовидната сграда на общата снимка на площада). Ето детайл от нея:

Амвона вътре е дело на Николо Пизано, баща на Джовани.
Пиза е бомбардирана през Втората световна война и голяма част от старинните сгради са разрушени, така че е застроявана наново. Въпреки това, има оцелели красиви сгради и колоритни улички по които човек да се разходи:


Приятно за разходка е и край река Арно:



За мен и моя съпруг Пиза беше само отправна точка, от която да отидем до главната цел - градовете Сиена и Лука.
Първо посетихме Сиена. Това е един прелестен средновековен град.
В сърцето на града е разположен площад "Кампо", с форма на мида. На този площад се провеждат и прочутите конни надбягвания, т.нар. "палио". Ето една част от него:

Деветте части на площада олицетворяват наметалото на Богородица, което тя е разпростряла закрилнически над града, а също са символ и на т.нар. "Съвет на деветимата" - управителния орган на града, който през 1293 г., изкупува земя, за да създаде новия градски площад. Около площада изникват много дворци, които представляват красива гледка. Впечатляващ е Градския дворец, в който днес се помещава кметството:

На снимката се вижда камбанарията "Манджа", строена 1325-1344 г. по проект на Липо Меми. С камбаната навремето са оповестявали края на работния ден и отвярянето и затварянето (сутрин и вечер) на градските порти.
Виждате ли терасата с колоните на тази снимка?

От тази тераса се открива ето такава прелестна гледка:



В горния край на площад "Кампо" има красив фонтан с поетичното име "Fonte Gaia" (Фонтан на радостта):


Това е копие от XIX в. на първия фонтан построен през XV в.
Продължаваме към Катедралния площад и Катедралата (Duomo). Сградата е невероятна! Човек затаява дъх когато я види:

Много е голяма и аз не намерих място, от което да я хвана цялата в кадър, още повече, че имаше и много хора на площада.
Детайлите по фасадата (1284-1296) са невероятни - резби, колони, статуи, в романски и готически стил. Голяма част от нея е дело на Джовани Пизано.


Според преданията, град Сиена е основана от синовете на Рем - Сений и Аций, ето защо из целия град могат да се видят статуи на вълчицата, която е откърмила братята Ромул и Рем:


И отново колоритни средновековни улички за разходка:


Разхождайки се, човек може да забележи прекрасни детайли, които мен лично ме впечатляват и предизвикват многократни щракания на фотоапарата, за ужас на съпруга ми, когото карам да спира буквално на всяка крачка :) , заради подобен фенер:

или пък някоя от тези халки, на които навремето са завързвали конете. Как да не спира човек, като дори коневръзите са произведение на изкуството:

Засега спирам дотук. Ще продължа после с град Лука и друга италианска рецепта :))

А сега да напиша тази за гевреците :)



Продукти:

брашно около 800 гр.,
20 грама прясна мая (аз сложих 1/2 кубче),
топла вода 250 мл.,
бяло вино 125 мл.,
зехтин 16 с.л.,
сол 1 равна с.л.

Маята се разтваря в половината от топлата вода (125 мл.), оставя се 10-тина минути, да се активира.
В купа се слага другата половина от водата, виното и зехтина. Към тях се прибавя и активираната мая. Една част от брашното със солта се пресява над купата и се бърка с дървена лъжица, догато тестото не започне да се събира на топка около лъжицата. После се прехвърля на плота и се доомесва като се прибавя брашно, докато не се получи меко нелепнещо по ръцете тесто. При мен беше необходимо около 700-800 гр. брашно.
Готовото тесто се слага в намаслена купа, купата се покрива и се слага на топло, за да втаса тестото. Трябва да удвои обема си.
След като втаса, от тестото се късат парчета, които се оформят на дълги, тънки "фитили". Два фитила се сплитат и увиват във форма на геврек, като краищата се прищипват добре. След като гевреците се оформят по този начин се слагат в тава покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато станат златисти на цвят.

* Рецептата е от книжката "Pane, pizze, focacce e torte salate"






20 коментара:

  1. О, Лети, толкова ми бе приятно да ти гостувам и се поразходя из любимата Италия!Снимките ти са прекрасни, струвало си е спирането на всяка крачка и щракането- има и атмосфера та и величието....Благодаря ти за разходката и чакам още!
    А и гевреците си ги бива, ама не съм майстор и любител на тестените и ще се въздържа...но иначе обичам много Италианската кухня, не точно пастите обаче.
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Хммм, и вино, казваш в рецептата, Лети?
    Не съм пробвала такова тестено, но съм любопитна и ще го опитам!
    И...пак ми се ходи в Италия :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много красив разказ, а рецептата... още утре ще я опитам, обещавам!
    Ще си я направя сама, исках да кажа :p

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, пробвах с вино,у-ни-кал-но вкусно хлебче се получи,ще постна скоро снимки / не се заиграх с гевреци, този път:)/Благодаря ти за идеята! Прегръдка и пожелания за усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, прекрасна разходка, в още по- прекрасно място!
    А рецептата е много интересна, след като Самодивка вече я опита, идва и моя ред!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария,
    благодаря ти!
    На мен ми е много приятно да си ми гост и се радвам, че виртуалната разходка ти е харесала и съм събудила приятни спомени.
    Със сигурност ще има и още, защото чакат ред снимки и от други места в Италия, само време да ми остане за качването :)
    Хубава нова седмица!

    Иве,
    и аз не бях пробвала тесто с вино, но много ми хареса, виното не се усеща, а прави тестото много вкусно. Много се радвам, че допадна и на теб! Да ти е сладко!
    Като имам предвид предходните седмици, ти пожелавам, новата да е разтоварваща и емоционално и физически, и да е изпълнена с хубави емоции!

    Ели,
    успех в месенето! Бих те викнала и вкъщи на дегустация, ако гевреците не бяха отдавна ометени от домочадието. Включително и диетуващия съпруг не устоя на изкушението :) Рецептата на нас много ни хареса.

    Дани,
    благодаря ти, наистина Италия е прекрасно място!
    Дано да ти допадне рецептата!
    И аз не бях опитвала тесто с вино, но станаха сполучливи гевреци, харесаха ни вкъщи. Не съм пробвала тестото на хлебче, но Самодивката даде страхотна идея и ще опитам по този начин и аз. Така де - гевреците вече ги знам как стават. Време е за импровицзации :))
    Прекрасна нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Едно геврече как добре ще ми дойде точно сега! :-)
    Чудесно изглежда! Сега тръгвам за работа и от там ще дочера публикацията, усещам че много ще ми хареса! :-)

    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, благодаря за разходката и чудесните обяснения. Не съм ходила в Италия, но много бих искала.
    А гевречетата са страхотни и смятам тези дни да ги замеся за децата :)

    Прегръдка с пожелание за хубав и усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, чудесно пътешествие си направила! Разказът и снимките са прекрасни!
    Аз не съм била в Италия, но планирам следващото ми пътуване (когато и да е то) да е до Рим.
    Гевречетата изглеждат много вкуснички.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, Италия не се забравя, така е. Стъпиш ли веднъж, влюбен си за цял живот (като изглючим китайците, негрите и арабеските покрай Пиза, де :))).
    Чудесен разказ, снимки и рецепта. Гевречетата изглеждат неустоимо вкусни.

    Хубава и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  12. Eх върна ме година назад, когато и аз се разхождах из прекрасната Тоскана. До наклонената кула не стигнах, но Сиена видях и много ми легна на сърце!
    Гевречетата са страхотни и мсиля да ги пробвам по твоята рецепта:)

    ОтговорИзтриване
  13. bello, bello, bello!
    Италия не ме изморява, дори и да живея в нея!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети
    и аз да благодаря за чудесната разходка, мили и за мен, спомени.
    Очаровна съм от снимките и гевречетата -
    изглеждат страхотно!
    Сърдечен поздрав и очаквам продължението, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Иха страхотни снимки и разказ!:DБлагодаря за разходката,която направих с теб ;)Един ден и аз отново ще се върна там..за пореден път ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Лети,чудни италиански гевречета!
    А разходката беше вълшебна!
    Прекрасно изживянане!
    Заповядай при мен, имаш награда!

    ОтговорИзтриване
  17. Лети, гевречето е супер изкусително, а разказът ти за Италия така детайлен и с обич разказан. И ние сме били в Пиза, но някак си между другото, а ето колко неща научих от теб. На мен любим ми е свода под купола на катедралата в Сиена - нощно небе със звезди. Невероятна красота. Чакам следващите разкази с нетърпение. Винаги е хубаво човек да се върне в Италия, дори виртуално. Поздрави и мерси за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  18. Ирина, благодаря!
    Радвам се, че ти харесва.
    Сърдечен поздрав от мен!

    Тони, прекрасно е там!
    Заслужава си да се види! А гевречетата много ни допаднаха, меся ги вече няколко поредни пъти вкъщи, дано допаднат и на вас.
    Хубява нова седмица!

    Ели, благодаря ти!
    Пожелавам ти пътуването да е скоро, защото Италия е страхотна!

    Ина, точно така е, не се забравя - любов за цял живот е!
    Благодаря ти!
    Хубава нова седмица :)

    Лулу,
    вярно е - Тоскана си е Тоскана, прекрасна и незабравима!
    Дано гевречетата ни харесат, както на нас!

    Райна,благодаря ти!
    Да знаеш как благородно ти завиждам, че можеш да се наслаждаваш всеки ден, всеки час на тази красота...

    Диди,
    Благодаря ти!
    Много се радвам, че съм напомнила за хубави преживявания. И за мен пътуванията в Италия са такива.
    Сърдечен поздрав и хубава нова седмица!

    Ondine,
    наистина пътуванията до там са нещо прекрасно! Пожелавам ти скарошно посещение...за пореден път :)
    Сърдечен поздрав!

    Роси, много си мила!
    Благодаря ти за хубавите думи и наградата!

    Мира, благодаря ти!
    Радвам се, че те върнах виртуално към хубави спомени и впечатления! Наистина свода беше прекрасен, то човек се чуди кое от катедралата да гледа по-напред!
    Поздрави и хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Лети, поздравление за прекрасния блог. Невероятно кътче с прекрасни снимки и майсторски рецепти.
    Вече два пъти правя тези вкусни хрупкави гевреци. Надникни при мен - блог за фоторецепти.
    Успех.

    ОтговорИзтриване
  20. Поздравления за красивите снимки,които сте направили и се радвам че ги споделихте с нас, пожелавам още много пътувания,които отново да разкажете тук. Не знаех, че Амвона вътре е дело на Николо Пизано, баща на Джовани.Хубаво е да знаеш малко история като това, че Пиза е бомбардирана през Втората световна война и голяма част от старинните сгради са разрушени, така че е застроявана наново. Въпреки това, има оцелели красиви сгради и колоритни улички по които човек да се разходи, а най приятното от една екскурзия е да се разходиш из малките улички когато няма толкова хора.

    ОтговорИзтриване