четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Торта подарена с цялата ми любов!



Скъпа Майчице, Честит Рожден Ден!
Давам ти цялата си любов и от сърце ти пожелавам да си жива и здрава, дните да ти носят радост, малките прекрасни неща в живота да те ободряват и да извикват много усмивки по лицето ти!
Няма и не може да има отплата за всичко, което си ми дала - живот, грижа и любов, но винаги ще се опитвам да те зарадвам, дори и с малки неща, като тази торта за рожденния ти ден!




Торта "Любов"

Продукти:

За първия блат:
2 яйца,
125 гр. захар,
100 мл. олио,
150 гр. брашно,
1/2 пакетче бакпулвер на д-р "Йоткер",
1 натурален шоколад

за сиропиране на блата 6-7 с.л. сироп "Амарето"

За втория блат:
2 яйца,
125 гр. захар,
100 мл. олио,
150 гр. брашно,
1/2 пакетче бакпулвер на д-р "Йоткер",
1 ампула есенция ванилия
шепа бадеми, нарязани на едро

за сиропиране на блата 6-7 с.л. сироп "Карамел"

За плодовия слой:
4 праскови,
2 с.л. захар,
200 мл. вода,
1 пакетче желатин на д-р "Йоткер" + 100 мл. вода за разтварянето му

За крема:
200 мл. течна неподсладена готварска сметана,
250 гр. маскарпоне,
2 с.л. пудра захар,
1 пакетче желатин на д-р "Йоткер" + 150 мл. вода за разтварянето му

За глазурата:
1 натурален шоколад с какаова маса в него над 60%
1/2 ч.ч. течна неподсладена готварска сметана,
1/2 ч.ч. вода,
1/2 пакетче желатин

Плодове за гарниране или друга украса пожелание



Двата блата на тортата се приготвят по напълно аналогичен начин, като единствената разлика е в прибавката накрая - в единия има нарязан натурален шоколад, а в другия едро нарязани бадеми и една ампула ванилова есенция.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Застелете дъното на тортената форма с хартия за печене.
За да приготвите блата е необходимо да разбиете яйцата и захарта с миксер до побеляване. При непрекъснато биене прибавяте постепенно олиото (на този етап при втория блат добавяте и течната ванилия).
Пресявате брашното, смесено с бакпулвера над тази смес, като разбърквате с дървена лъжица до еднородна консистенция.
Накрая прибавяте нарязания на парченца натурален шоколад - за първия блат, а за втория блат - нарязаните на едро бадеми и разбърквате.
Изсипете така приготвеното тесто в тортената форма. и загладете повърхноста.
Печете във предварително загрятата до 180 градуса фурна, докато клечка забдена в тестото не излезе чиста.
След като се изпече, оставете блата във формата за 10-тина минути. после го извадете и оставете върху решетка да изстине.
С втория блат се приготвя по аналогичен начин, само с горепосочените разлики в прибавките.
За да приготвите плодовия слой на тортата е еобходимо да обелите прасковите, да отстраните костилките, да ги нарежете на резенчета,да ги сложите в тенджерка заедно със захарта и водата и да варите на тих огън около 10-15 минути от момента на завиране. Захарта трябва да се е стопила напълно. После отстранете от огъня. Оставете да поизстине и пасирайте с пасатор.
Залейте желатина със студената вода, след като набъбне го сложете на водна баня на тих огън и бъркайте до разтварянето му. Трябва да внимавате да не завира, иначе няма да желира сместа. След като се разтвори, докато е топъл (но не горещ) се изсипва в плодовата смес и се разбърква много добре. Сместа се слага в хладилник. Когато започне да се желира, но преди още да е стегнал плодовия крем напълно,първия блат (вече съвсем изстинал) се връща във тортената форма (трябва формата да е със свалящ се борд), сиропира се и върху блата се изсипва плодовата смес. Заравнява се и се поставя в хладилник да стегне окончателно.
В това време се приготвя белия крем. Сметаната, захарта и маскарпонето се разбиват с миксер. Желатина се разтваря по гореописания начин и се прибавя към крема. Разбърква се много добре и се оставя в хладилник, докато леко започне да стяга (но да не е напълно готов).
Когато плодовия слой се е стегнал и е желиран напълно върху него се изсипва белия крем и отново се прибира в хладилник докато стегне напълно и втория слой.
Когато и втория крем се е стегнал добре, върху него се поставя втория блат и той също се сиропира.
Глазурата се приготвя, като в тенджерка на тих огън се слагат сметаната и водата, когато заврат тенджерата се отстранява от огъня и се прибавя начупения натурален шоколад, като се бърка непрекъснато. От топлината той се разтопява. Когато се разтопи напълно и сместа стане еднородна се прибавя желатина, разбърква се много добре.
С глазурата се залива тортата.
Когато глазурата се стегне напълно, борда на тортената форма се отстранява (ако трябва може да си помогнете с остър нож, който мокрите във вода и с който се отделя внимателно ръба на тортата от формата).
Украсете тортата пожелание.

* Рецептата е адаптирана от френското списание "Cuisine"
** Глазурата, с малки промени е от Прекрасния блог на ЙОЛИ и рецептата "Торта Ани"

19 коментара:

  1. Честит Рожден Ден на мама и от мен, Лети!
    Много усмихнати дни да има за нея, и нека Фортуна ви гостува по-често :)
    Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник, Лети!
    Прекрасна торта! Много мило посвещение!
    Дълги години да се радвате на здраве, спокойствие и щастие.
    Поздрав и усмихат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Лети, с най-, най- добри пожелания за рожденичката!!!
    Прекрасна торта! И страхотни снимки!
    Весело изкарване на празника!
    Много съм любопитна да видя тортата отвътре ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Лети!
    Нека твоята майчица бъде здрава и щастлива, усмихната и обичана!
    Тортата е страхотна!
    И аз съм любопитна да я видя отвътре!
    Поздрави и весело прекарване на празника!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети,
    да ти е жива и здрава майчицата! И още много години да я радваш с такива изкусителни изненади- всяка майка би се трогнала и гордяла от това творение !
    Хубав празник!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Лети!
    Отправила си чудесни пожелания на рожденничката.
    Аз й желая здраве и дълголетие, за да може максимално да се радва на децата и внуците си.
    Хубав и много усмихнат празник!

    п.п. Тортата е супер! Чакам рецептата и снимките на разреза :)

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, да е жива и здрава майчето и много години да имаш прекрасен повод за прекрасна торта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник и от мен и още много хубави тортички да похапвате заедно :)

    Тортето е чудесно, както и снимките, Лети

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник! Да ти е живо и здраво майчето! Сигурна съм че много се е зарадвала на тортата, а ако е имала възможност да прочете написаното тук, мисля че е за миг е била най- щастливата жена на света!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник! Да ти е жива и здрава мама, още много години да и отправяш такиви хубави, сърдечни пожелания и още много пъи да я изненадваш с такива хубави торти!

    ОтговорИзтриване
  11. Да е жива и здрава майка ти! Разкошна торта!

    Поздрави,Милена

    ОтговорИзтриване
  12. Честит празник, Лети! И още много, много поводи за радост и празнуване :-)
    Желая добро здраве, хубав късмет и много щастие в семейството ти!

    А тортата е чудна: свежа, колоритна и не се съмнявам - вкусна, най-малкото защото е направена с безкрайна любов! Ще очаквам и конкретната рецепта :-P

    Поздрави сърдечни и :-)))

    ОтговорИзтриване
  13. Скъпи приятели,
    от цялото си сърце ви благодаря за милите пожелания!
    Моля се да се сбъднат всичките.
    Трогнах се от думите ви!
    Искам да ви кажа, че освен моя блог, мама чете и блоговете на много от вас и следи вашите публикации, затова не сте и непознати. Тя много се зарадва на вашите пожелания и сърдечно ви благодари!
    На свой ред искам да пожелая на всички вас да се радвате на много здраве и любов, защото това са двете най-важни неща на света! Пожелавам ви и много поводи за усмивки, цветно настроение и вдъхновение в ежедневието!
    Прегръдки за всички!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесен подарък за скъпата ти майчица Лети. Поздравления за красивата, а сигурна съм и вкусна торта! Да ти е жива и здрава мама и винаги да те подкрепя във всичко!
    Лека вечерц

    ОтговорИзтриване
  15. Лети, прекрасна торта с много мило и нежно посвещение.
    Да ти е живо и здраво майчето, и да продължаваш да я радваш с подобни мили жестове.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Да е жива и здрава майка ти Лети! Тортата е страхотна :) Ела при мен за една награда http://kokosharnik.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  17. Лети, с малко закъснение, честит рожден ден на твоята майка! Да е здрава и щастлива! Много хубава торта си направила!
    Много ми харесва и музиката ти напоследък (не че преди не я харесвах ;). Накара ме да си припомня някои неща, за което мерси. Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Ани,
    Мони,
    Катя,
    Мира,
    Много, много ви благодаря и за пожеланията и за вниманието! Много сте мили!

    Кате, благодаря за наградата! Ще се постарая с рецептата, все пак медал си е това :)

    Сърдечни поздрави и прегръдка за всички вас!

    ОтговорИзтриване