четвъртък, 15 юли 2010 г.

Плодова салата в пъпешови чашки

Днес постинга в блога е посветен на един от най-здравословните, вкусни и същевременно лесни за приготвяне десерти, изключително подходящ за летния сезон.
Рецептата качвам по молба на Лара. Ако обичате поезия или пък искате да се насладите на прекрасните картички, които сръчните й ръце изработват, посетете нейния блог Безсъници. Аз винаги оставам очарована и заредена с прекрасно настроение, след като надникна в нейното виртуално кътче.
Откликвайки на нейната молба, ще мога в минимална степен да й се отплатя за всичко това.



Продукти:
за 4 порции

2 малки пъпеша, сорт "Медена роса",
3 нектарини,
6 кайсии,
2 круши,
1 кисела ябълка,
1 банан,
1 малка чепка грозде

сока на 1 лимон,
2 с.л. мед,
2 равни с.л. захар,
1 с.л. сироп "Амарето" или 1-2 с.л. някакъв ароматен ликьор (амарето, цитрусов или др.) - тази добавка е пожелание

За гарниране, по избор, може да използвате някое от следните предложения или подходяща комбинация от тях:
счукани ядки,
настърган шоколад,
шоколадов чипс,
бита сметана,
топка сладолед,
ментови листенца



Първо изберете голяма дълбока купа (добър избор е дълбока йена с капак).
Измийте гроздовите зрънца, разполовете ги, почистете семките и сложете в купата.
Измийте и нарежете нектарините на парченца и прибавете и тях в съда при гроздовите зърна.
Изцедете сока на 1 лимон, прибавете към плодовете и разбъркайте. лимоновия сок ще попречи на плотовете да потъмняват, и същевременно ще придаде свеж вкус на плодовата салата.
Нарежете кайсиите, после обелете и нарежете крушите и ябълката, накрая нарежете и банана. След нарязване и прибавяне на всеки от видовете плод в купата, разбърквайте внимателно, но добре, за да може новоприбавените плодове също да поемат от лимоновия сок и да се запазят от потъмняване.
Сложете в купата 2 с.л. мед, 2 равни с.л. захар и сиропа или ликьора (ако ще използвате). Аз използвах сироп "Амарето", който не съдържа алкохол, защото салатата се консумира от деца.
Разбъркайте отново.
Захлупете съда и приберете в хладилника.
Измийте добре пъпешчетата. Колкото по-малки са те, толкова по-добре. Сорта "медена роса" е подходящ, защото има по-кръгла форма.
Срежете пъпеша на две половинки. Отрежете съвсем леко крайчетата на пъпеша, така че да не се клатушка по чинията, когато го поставите, като чашка, напълнен с плодовата салата.
Отсранете семките със супена лъжица. Леко издълбайте вътрешността, оставяйки ръб около 1 см. Ако имате, може да използвате дълбачка за диня и пъпеш и тогава парченцата ще имат форма на топчици. Добавете издълбаните парченца към салатата.
Сипете охладената салата в образуваните пъпешови чашки.
Гарнирайте непосредствено преди сервиране.
Ако няма да сервирате веднага след приготвяне, дръжте плодовата салата в хладилник, същото се отнася и за пъпешовите чашки - приберете ги сложени с отвора надолу в хладилника, като непосредствено преди сервиране ги напълнете със салатата и гарнирайте.
Може да сервирате салатата и във прозрачни чаши,тогава и половинка пъпеш нарязан на парченца и прибавен към салатата ще е достатъчно количество. Ако се избере този вариант, определено ще излязат повече от 4 порции.
Гарниране:
Аз предпочитам да си хапвам плодовата салата натурална, без прибавки, украсена само с няколко ментови листенца. Но вие може да гарнирате пожелание.
Добър избор е да сервирате с топка сладолед и парченца шоколад, както е на снимката.
Но може да си прибавите и смлени ядки или вместо сладолед да гарнирате със разбита сладкарска сметана, или пък да полеете със топинг по избор, каквито обикновено се ползват за сладоледи или палачинки.
Всичко е въпрос на вкус и фантазия. Единственото, за което трябва да внимавате е да балансирате с вкусовете при гарнирането.

7 коментара:

  1. Прекрасен летен десерт, Лети - същевременно лесен и вкусен!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна плодова салата, Лети :)
    И много добре поднесена!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Вълшебница си, ама ти си го знаеш, нали! :) Толкова примамливо изглежда всичко и лесно за приготвяне!Още утре ще опитам!Благодаря ти, Лети!

    ОтговорИзтриване
  4. Аааа, каква лъжица...искам и аз, и искам я със салатата !
    Къде я вълшебницата да ми загине едно от трите желания...за деня :)))

    ОтговорИзтриване
  5. И аз много се загледах в лъжицата. Свежо и лятно от всякъде. Аз, право да си кажа, поради някаква причина нямам търпение за летни салати, но много ми харесва, когато някой друг я е направил :).
    Исках да ти кажа също за песента Quando nasce un amore - така ми се беше забила в главата, че след като я чух първия път от блога ти, не само си я тананиках, ами и станах сутринта с нея. Хубава песен. Приятни летни дни :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,
    Дани,
    много ви благодаря!
    Прохладни летни дни и весело настроение!

    Лара, ама не съм вълшебница аз, просто обичам да готвя. Ти си вълшебницата, я виж какво излиза изпод ръцете ти...такава красота са картичките, които майсториш, а за стиховете, дето бръкват на човек в душата, като ги чете, нямам думи...
    Аз ти благодаря!
    Пожелавам ти още много вдъхновение и едно прекрасно лято!

    Дива, щях да ти пратя от салатката по куриер, колко му е, ама в тези жеги ще пристигне на оцет :)))
    А лъжицата е от новите ми придобивки и аз много и се радвам. Откриха във Варна един нов магазин, в който има много любопитни неща, като тази лъжица например, много обичам да се отбивам там :)

    Мира, благодаря!
    Както писах по-горе и на Дива и аз много си я харесвам, още купих я не купих и я изтипосах на снимката, не можах просто да се сдържа...
    А песента, наистина е много хубава, доволна съм, че е доставила радост и на теб.
    Хубави летни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети,
    много освежаващо предложение за летните дни. Обичам всякакви плодови вкусове и комбинации, а със сладолед още повече.
    Прекрасна нова седмица :)

    ОтговорИзтриване