вторник, 20 юли 2010 г.

Телешко с ароматен сос, гарнирано с червен ориз и ориз "Жасмин" с цукини



Продукти:
за около 4 порции

около 1 кг. крехко телешко месо,
2-3 зрънца бахар,
малко парче от дафинов лист

За соса:
около 2 с.л. масло,
1 с.л. олио,
1 с.л. брашно,
2 ч.л. френска ретро горчица на зърна,
2 ч.л. сос "Уорчестър",
3 с.л. течна готварска сметана,
черен пипер,
малка щипка джинджифил,
малка щипка индийско орехче

За гарнитурата:
2 цукини (тиквички),
2 скилидки чесън,
125 гр. смес от червен ориз и ориз "Жасмин",
1 равна с.л. масло,
1 голям домат,
няколко стръка копър

1. Сварете телешкото месо заедно със зърната бахар и дафиновия лист, не слагайте сол, защото месото се стяга и става жилаво. Аз използвах тенджера под налягане. Извадете от бульона и нарежете месото на филийки с дебелина около 1,5 см.
2. Нарежете тиквичките на тънки ленти (може да използвате белачка за картофи за тази цел) или на кубчета. Обелете едната скилидка чесън и я смачкайте с плоската част на ножа, така че да остане цяла. В дълбок тиган сложете маслото и олиото да се загреят. Сложете тиквичките и скилидката чесън. Сотирайте тиквичките за 5-6 минути, така че да омекнат, но да останат все пак съвсем леко хрупкави.
Извадете ги от мазнината с решетеста лъжица и ги сложете върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина. Посолете ги.
3. В същата мазнина, в която сте сотирали тиквичките, сложете филийките телешко за да се запържат леко от двете страни.Посолете ги на вкус. Когато са готови, извадете в чиния.
4. В мазнината, в която сте запържили телешкото, запържете леко 1 с.л. брашно, разредете с телешки бульон или вода около 250 мл. Прибавете горчицата, сметаната, соса "Уорчестър" и подправките. Оставете на слаб огън, малко да поври. Трябва да се получи консистенция на гъст сос.
5. Сварете ориза, според указанията на опаковката. Аз използвах смес от двата вида ориз, която се продава в отделни пакетчета - 2 бр. в една кутия, по 125 гр. всяко, които са надупчени и ориза се вари така, както е в пакетчето около 20-тина минути, после пакетчето се отцежда, разрязва и ориза се изсипва в купа.
6. Домата се измива, потапя за около 20-тина секунди във вряща вода, обелва се и се нарязва на малки кубчета, като семенната част се отстранява. Копърът и втората скилидка чесън се нарязват на ситно. Прибавят се към ориза, докато е още горещ, заедно с маслото и цукините и всичко се разбърква внимателно.
Телешкото се сервира, полято със сос и гарнирано с така приготвения ориз.

8 коментара:

  1. Много вкусно звучи и изглежда, Лети!
    Казват, че телешкото е единственото останало истинско месо у нас на пазара (или почти), макар че разликата между телето и говедото май е много тънка :)))

    Ще се възползвам от рецептата, благодаря!

    Усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Лети,
    чудесна, стилна рецепта в съчетание на аромати и гарнитура.
    Много ми допадна и свежата ти плодова салата.
    Колирит, хубава музика и лятно настроение струи от блога ти - поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. А аз си харесах ориза с цукини, не, че не умирам за телешко, не, просто в тая жега се чувствам като канибал, ако посегна на .....роднина :))))

    Обаче, минат ли ми тези настроения /да се чете като"застуди"/ си я включвам в репертоара!

    Прегръдка, Лети :)

    ОтговорИзтриване
  4. lety questo piatto è delizioso e quella cupola di riso bellissima ciao

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам телешко, Лети :) Благодаря за чудесната рецепта :)
    Поздрави и усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ина, благодаря!
    Наистина доста често т.нар. "телешко" е добре маскирано говеждо :)
    Ако знаеш как ме влудява това, защото страшно много обичам Телешко "Строганов", а то хич не става с жилаво месо... Но много се радвам, когато попадна на истински хубаво месце и тогава се развихрям :)))
    Вкусни и чудесни летни дни!

    Диди, благодаря!
    Много се радвам, че музиката и всичко останало в блога ти носят такава емоция.

    Stefania ,Thanks!
    Greetings and have a nice day!

    Мария,
    Рета,
    Благодаря ви, много сте мили!
    Сърдечни поздрави!

    Зори, благодаря!
    И аз обичам много телешко и когато намеря хубаво и крехко месо, обичам да приготвям нещо вкусничко :)
    Хубави и вкусни летни дни!

    ОтговорИзтриване