неделя, 6 юни 2010 г.

Бърз хляб с маслини и джоджен / Olive soda bread



     Много харесваме това хлебче вкъщи - става бързо и е вкусно. Всички обичаме маслини, а комбинацията с джоджен е доста свежа. Правила съм го само с черни маслини, а също така и с комбинация от черни и зелени – хубаво е и при двата варианта, така че  можете да си изберете.

Бърз хляб с маслини и джоджен /  Olive soda bread 

Продукти:

1ч.ч. = 240 ml.
1 к.ч. = 70 ml

2 пълни ч.ч. бяло брашно;
1 и 1/2 пакетче бакпулвер;
1 равна с.л. захар;
1 ч.л. сол;
1-2 с.л.ситно нарязан пресен джоджен;
2 яйца леко разбити;
2 пълни к.ч. прясно мляко;
1/2 ч.ч. зехтин (аз слакам малко по-мъничко от половин чаша);
1 ч.ч. черни маслини маслини почистени от костилките и нарязани (аз слагам малко повече).

  • Загряваме фурната до 180 градуса.
  • Пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Сипваме захарта и джоджена. Оформяме кладенче в средата и сипваме млякото, яйцата и зехтина и бъркаме. Прибавяме маслините. Доомесваме на плота с малко брашно до получаване на меко тесто.
  • Слагаме тестото в намаслена тава с диаметър 21 см.
  • Печем докато клечка бодната в тестото не излезе чиста.
  • Оставяме да поизстине в тавата и след това изваждаме.

Хлябът се сервира топъл или студен, със сирене, колбас или пък с пресни плодове и ядки.

*** Рецептата е от книжката "Традиционни домашни печива" от Маргарет Фултън и Сюзън Гибс

11 коментара:

  1. Лети, и ние обичаме маслини,
    така че твоето предложение е
    много хубаво!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм от любителите на маслини, така че това предложение ми идва много "като за мен":)

    ОтговорИзтриване
  3. Лети,
    много апетитно изглежда -
    обичам маслини, а ме впечатли и използването на бакпулвер. Чудесна рецепта.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,
    замириса ми на Гърция.Веднага си представих кокетните хлебарничи,които примамват с аромата си и богатия асортимент.Твоя хляб по нищо не отстъпва.Рецептата е прекрасна.
    Приеми моите поздравления.

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, радвам се, че ти допада рецептата. Вкъщи се харесва, защото дори децата са страстни почитатели на маслините.
    Спорна, весела и вкусна седмица!

    Лулу, надявам се да ти хареса, ако решиш да пробваш.
    Хубава и интересна седмица ти пожелавам!

    Диди, благодаря!
    Това хлебче може да пасне с твоя страхотен хайвер с бадемите. Следващия път ще опитам комбинация от хебчето с хайвера :)
    Хубава и вкусна седмица!

    Рета, много ми е приятно, когато ме навестяваш.
    Знам как миришат тези хлебарнички и затова много благодаря за комплимента :)
    Доста далече съм, обаче от тяхното майсторство и разнообразие, но се старая и се уча, че хлебните изделия са ми слабост.
    Хубава и весела седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Вече го опитахме и се хареса много:)
    А и става бързо, без втасване!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,
    Много се радвам че ви е допаднал и ти благодаря за доверието!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Току що го направих!Не е истина колко вкусно стана!!!Не очаквах!Невероятно бързо,невероятно вкусно,невероятно пухкаво и хрупкаво!(аз сложих риган и мащерка)Благодаря на авторката на рецептата,попаднах на нея случайно,но съм много благодарна,защото не се изисква мая и втасване(което винаги ме стресира)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че хлябът ви е харесал! Голямо удоволствие е за мен, когато някой е готвил по рецептите от блога и е останал доволен. Благодаря за доверието и хубавите думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  9. Сега и аз ще пробвам рецептата и ще коментирам резултата после :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се хлебчето да е станало и да се е харесало. Ние вкъщи много го обичаме и го приготвям често.
      Благодаря за доверието!

      Изтриване