неделя, 18 април 2010 г.

Пълнени хлебчета



Сигурно ви е позната ситуацията, при която децата минават през някоя от злоядите си фази на развитие и отказват дори да опитат вкусната и полезна супичка, яхнийка или каквото друго там с много старание сте им приготвили. Те настояват да ядат пържени картофи, кебапчета, кренвирши (последните - аз с всякакви хватки познати на родителския опит избягвам да внасям вкъщи), вафли, бисквити и други подобни.
Най-вбесяващото от всичко е, че домашните бисквитки, кексчета и т.н. вкусотии, с които се опитвам да ги изкуша се "радват" на пълно безразличие и дечицата си настояват да получат пълни с "Е"-та продукти.
В момента моите хлапета - един брой момченце на близо 4 годинки и един брой момиченце на близо 2 годинки, са нагазили яко в гореописания неящен период, за ужас на двамата си родители - ценители на добрата кухня. :)
Невръстната девойка, настоява да преживява предимно на кисело мляко и маслини без костилки (явно е в плен на суетата за стройна и изящна фигура още отсега), а палавия момък, когато благоволи да яде, иска само сандвичи и гореописаните от мен купешки вредности.
В опит да ги накарам да хапнат поне малко се сетих за тези пълнени хлебчета - спомен от детските ми години. Не, че и те не са сандвич, но... днес сандвич, а утре току виж и зеленчуковата крем супа отново прояли. Но за нея ще пиша някой друг път в друг постинг :)
Между другото, тези хлебчета са подходящи и ако ще правите детско парти - изпробвах го вече този вариант. :)

Необходими са ви:
малки хлебчета;
лютеница;
шунка;
яйце ( 1 бр. на всеки 4-5 хлебчета);
сирене;
топено сирене;
маслини без костилки;
чисто масло;
кашкавал;
шарена сол

Хлебчетата се издълбават.
Яйцето се разбива с вилица към него се прибавя натрошено сирене.
Във всяко хлебче се слага по 1-2 ч.л. лютеница, нарязана на малки кубчета шунка, нарязани маслини, топено сирене, 1-2 ч.л. от сиренено-яйчната смес, шарена сол. Отгоре се слага малка бучица масло и хлебчетата се покриват с тънки резени кашкавал (може и да го настържете).
Пълнежа търпи всякакви вариации.
Хлебчетата се слагат в тавичка и се запичат във фурната на около 220 градуса или ако имате фурна с грил, на грил функцията (60-70%).

Сега се чудя, ако пъхна супичка или ядене в такива издълбани хлебни купички, дали малките няма да го сметнат за забавно и да вземат, че хапнат? Ще взема да опитам.

4 коментара:

  1. Лети,
    много хубава и апетитна идея.
    Убедена съм, че не само на дечица са се харесали тези питки. Да растат здрави и много да те радват!
    Имаш награда при мен, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Лети,
    толкова апетитно изглеждат!
    Наистина децата понякога
    се хранят трудно, но ти явно
    си разбрала как да ги "примамиш"
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, с този разтопен кашкавал отгоре изглеждат чудесно!
    Моите нищо, че не са малки подбират храната и имаше период в който подобни - мързеливи питки им правех много често, че и ние хапвайхме край тях. Не само солени, и сладки.

    За ядене - става да напълниш, аз съм слагала хилешки хапки вътре, но трябва да оставиш малко да поизсъхнат, да не се шупне хляба от соса.

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, благодаря за прекрасните думи и за наградата. Скоро ще изпълня условията, с които е свързана тя! За мен е голяма чест и съм трогната, че си се сетила за мен.

    Дани, все още се опитвам да ги примамя, дано наистина да е успешно. Благодаря ти!
    Ведра и усмихната седмица и на теб! :)

    Пепи, благодаря за комплимента и за съвета, щом си пробвала и става, непременно ще опитам и аз да напълня хлебчетата с месце някакво и зеленчуци.
    Успешна и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване