четвъртък, 29 април 2010 г.
Фритата от спагети с пълнеж / Frittata di spaghetti ripiena
Мисля,вече съм споменавала, че съм страстен, страстен и пак страстен почитател на италианската кухня и на Италия като цяло. Тези хора определено знаят как да се наслаждават на живота и как да създават красота, включително и в кулинарията :)
Настоящата рецепта си изрових от един стар брой на сп. "Sale & Pepe".
Frittata di spaghetti ripiena (или "Фритата от спагети с пълнеж", както горе долу, май се превежда) се оказа нещо невероятно вкусно, пък и лесно за приготвяне и вкъщи стана от любимите рецепти. Друго предимство е, че търпи интерпретации с пълнежа.
Надявам се да ви хареса!
Ето как се приготвя:
Продукти:
300-350 гр. спагети;
300 гр. доматено пюре;
1 голяма скилидка чесън;
1 с.л. пресен босилек ситно нарязан;
4 яйца;
няколко стръка магданоз;
20-30 гр. настърган ситно пармезан;
200 гр. моцарела (която заместих с около 50 гр. пушено топено сирене и 100-тина гр. кашкавал);
100 гр. колбас (аз използвах от типа на луканковите салами + допълнително 50-тина гр. австрийски шпек);
зехтн;
сол;
черен пипер
Спагетите се сваряват според указанията на опаковката и се отцеждат. Аз нямах подръка спагети и използвах лингуини, но пак се получи чудесно.
Доматената паста се слага в малка тенджерка, прбавя се нарязаната скилидка чесън и се слага да ври на слаб огън до сгъстяване, малко преди да е готова се прибавя босилека, черен пипер, щипка сол и се оставя на огъня още минута - две.
Яйцата се слагат в купа, разбиват се с вилица, прибавя се пармезана, ситно накълцания магданоз, ако е необходимо - малко сол, 1-2 с.л. вода и всичко се обърква добре.
Колбаса, пушеното сирене и кашкавала се нарязват на тънки резенчета.
Пастата добре се обърква с яйчената смес.
Разлат, не много дълбок тиган се загрява на котлона с 2-3 с.л. зехтин.
Половината от така приготвената паста се разстила равномерно по дъното на тигана.
Оставя се на огъня 3-4 минутки при температура на каквато се пържи обикновено омлет. Когато отдолу започне да се зачервява (проверете, като леко от края надигнете с шпатула), върху спагетите равномерно разпределете доматената паста, а върху нея сирената и колбаса.
Върху всичко това разпределете втората половина от спагетите, така че да покриете плънката. Действайте бързо.
Оставете така още минута-две на котлона. После с помоща на голяма плоска чиния обърнете фритатата с изпечената част нагоре. Приплъзнете от чинията обратно в тигана и оставете още 4-5 минути да се изпържи и от обратната страна.
Когато се зачерви и отдолу, обърнете фритата в чиния.
Аз настъргах малко кашкавал отгоре за разкош, докато беше още гореща.
Може да се сервира топла или студена. Нарязана на триъгълни парчета.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Прекрасно предложение, Лети!
ОтговорИзтриванеСлънчев и усмихнат ден!
Много интересно и вкусно предложение! Много съм щастлива, че виждам в твое лице още една луда фенка на Италия и италианската кухня, за мен е голямо удоволствие. В последните две седмици се убедих, че италианците освен всичко написано по горе от теб, са и ужасно мързеливи и туткави...повече и от нас май за съжаление :)))
ОтговорИзтриванеБлога ти е с много вкусни и красиво поднесени рецепти и често надничам тайничко в него.
Имаш награда при мен.
Прегръдка и пожелание за хубав ден :)