понеделник, 26 април 2010 г.

Шоколадов сладкиш "Сиена"


Още от малка, не си падах много по сладкото. Не ме изкушаваше . Затова и в приготвянето на храна дълго време наблягах предимно на салати, предястия, ястия, но не и на десерти. Спецът по сладкишите е моята сестра (Да ми е жива и здрава!).
Ако забелязвате, обаче, говоря в минало време. Всичко се промени след раждането на второто ми детенце. Не знам какво се случи - хормоните ли, възрастта ли или нещо друго тайнствено и неведомо... :) Резултатът е, че започнах да харесвам, ям и съответно да приготвям различни видове десерти, макар и все още да подбирам доста. :)
Та днес иде реч за един от тези сладкиши, които ми станаха любими. Главната причина е, че има доста ядки (тях винаги съм си ги обичала), които в комбинация с шоколад се превръщат в нещо неустоимо. И така:

Продукти:
(1 ч.ч. = 250 ml)
- 2/3ч.нарязани на иглички бадеми (или просто доста едро счукани),
- 2/3 ч.ч. нарязани лешници,
- 2/3 ч.ч. счукани орехи,
- 1 1/2 ч.ч. (около 180 гр.) смесени сушени плодове, нарязани на ситно,
- 2/3 ч.ч. бяло брашно,
- 2 ч.л. какао,
- 1ч.л. смляна канела.,
- 90-100 гр. натурален шоколад,
- 80 гр. чисто масло,
- 1/3 ч.ч. захар,
- 1/4 ч.ч. мед.
Фурната се загрява до 180 градуса.
Тортена форма с диаметър 20 см. се намазва с разтопено масло, покрива се с хартия за печене, която също се намаслява.
В купа се смесват ядките и сушените плодове. Прибавят се пресятото брашно, какаото и канелата. Разбърква се докато се смесят. Прави се кладенче в средата.
В малка тенджерка на много тих огън се бърка шоколада, маслото, захарта и меда, докато се стопят и смесят добре. Прибавя се маслената смес към сухите съставки. Разбърква се с дървена лъжица, докато се смесят.
Сипва се сместа в приготвената форма.Пече се докато блатът се втвърди в краищата, но в централната част все още не е напълно. (Много се внимава да не се препече, защото става прекалено твърдо и ядките в сместта се препичат неприятно).
Оставя се да се охлади в тортената форма.
Наръсва се с пудра захар отгоре или се залива с шоколадова глазура.
Поднася се нарязано на тънки резенчета.

5 коментара:

  1. Лелееее, и това ако не е изкушението на деня!

    ОтговорИзтриване
  2. и с колко много ядки и шоколад е :)

    Чудесно предложение отново, Лети, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Така се случва : и аз не хапвах сладко :))
    За сега не говоря :)
    Прекрасно предложение, Лети!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,
    чудесна рецепта -
    и аз много обичам ядки, сушени плодове,
    но ... да не коментираме темата за сладкото.
    Хубава и усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. DSdiva,
    Пепи,
    Дани,
    Благодаря ви от сърце!
    Радвам се, че рецептата ви допада!

    di_ani,
    като знам какви сладки изкушения излизат от твоята кухня, комплимента който ми правиш е голам! Благодаря!

    Пожелавам на всички вас мнооооого сладко настроение! :)

    ОтговорИзтриване