понеделник, 12 април 2010 г.

Кебап в лозови листа



Поводът за днешната рецепта е променения хранителен режим на моя съпруг - той мина на разделно хранене. Сетих се за това ястие, което знам от моята свекърва. То е леко и съвсем, съвсем разделно. Аз го намирам и за мноооого вкусно, но хора и вкусове има различни :)
И така:

Продукти:
за 4-5 порции

около 1 кг. обезкостено пилешко месо (филе или от бутчета);
около 300 р. гъби;
консервирани лозови листа;
2 глави лук;
1 скилидка чесън;
няколко стръка магданоз;
няколко стръка копър;
сол и черен пипер на вкус;
1/2 ч.ч. бяло вино;
1/2 лимон;
чисто масло (или олио)

Месото се нарязва на хапки, слага се в купа и се овкусява със сол и черен пипер. Добавят се нарязаните лук, копър, магданоз и ситно нарязания (или пресован) чесън. Този път, аз използвах една глава стар лук и една връзка пресен, също замених скилидката чесън с 1-2 стръка пресен (само бялата част). Нали е пролет - на човек му се иска повече зеленичко :) .
Към всичко това се прибавят и нарязаните на едро гъби. Всъщност, гъбите могат и да се пропуснат, така ястието ще стане още по-леко, но все пак, аз лично предпочитам варианта, в който присъстват.
Продуктите се разбъркват добре.
Дъното и стените на огнеупорен съд (използвайте по-разлат) се застилат с лозови листа.

Може да се използват не само стерилизирани от буркан, но и пресни, стига предварително да се бланшират за 2-3 минути във вряща подсолена вода. Аз се снабдявам с крехки лозови листа в подходящия за това сезон и си ги бланширам, след което ги навивам по 20-30 бр. на руло, слагам в найлонови торбчки и замразявам във фризера. Но да се върна на рецептата.
Сместа се изсипва в съда и се залива с бялото вино. 1/2 лимон се нарязва на шайби, които се слагат в огнеупорния съд между другите продукти. Най-отгоре се слагат бучици чисто масло. Не прибавям допълнително вода, защото пилешкото месо си пуска - но за съжаление ползвам не домашни, а купешки бройлерни пилета. По-добре е в процеса на печенето да прецените, дали се налага добавянето на течност или не, при мен досега не се е налагало.

Продуктите се загръщат и отгоре с лозови листа. Съдът се захлупва с капака.
Ястието се пече във фурната на 200-220 градуса.

След като е готово, горния слой листа се отстранява и може да се сервира само от плънката или месо, заедно с лозови листа от дъното и стените на съда. Аз консумирам и лозовите листа, но е въпрос на вкус.

* Ястието може да се направи и със свинско месо (например от бут).

6 коментара:

  1. Аааа, спомням си едно предаване с журналистката Виза Недялкова,която прави нещо подобно / ако не се лъжа/, страхотен кебап е това !
    Поздрави и :)

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, страхотно изглежда!
    Жоро прави подобен и накрая май го залива и с млечно-яйчна смес.
    Аз лично харесва ястия с лозови листа и тази рецепта много ми допада.
    Хубава и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Тази рецепта на мен ми допадна много. Копвам си я да пробвам в най-скоро време.
    Поздрви!

    ОтговорИзтриване
  4. DSdiva,
    Пепи,
    Maria,
    Благодаря ви! Дано рецептата ви допадне и на вкус :)
    Пепи, ти ме заинтригува с тази млечно-яйчна смес. Ако говориш за Жоро Бордовски, ей сега отивам да надникна каква е неговата рецепта.
    Сърдечни поздрави на всички вас и мнооооого поводи за усмивки.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно изглежда - ще си набера листа при първа възможност, от две години не пропускам да се поглезя с малки постни лозови сармички, ще опитам и твоята авантюра с лозови листа:)

    ОтговорИзтриване
  6. Марта,
    Надявам се да ти хареса :)
    Получава се леко ястие, подходящо за топлия сезон.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване