Изтърколи се неусетно и петата блогогодина. Кулинарните приключения продължават, макар и не толкова интензивно, колкото бих желала. Уви, времето все не достига :-) Много запланувани рецепти остават неизпробвани и в листата на чакащите, а много приготвени и снимани ястия и десерти, чакат кротко в компютъра ред да се покажат. Е, все ще им дойде времето. Аз ще продължавам приключенията със собствен темп, а пък каквото излезе :-)
На всички вас, които се отбивате тук, благодаря от сърце!
Портокалова панакота с шоколад / Orange Panna Cotta with Chocolate
Продукти:
500 ml течна неподсладена животинска сметана,
100 ml прясно мляко,
120 ml прясно изцеден портокалов сок,
80 гр. захар,
1 ампула ванилова есенция,
1 ч.л. настъргана портокалова кора,
1 пакетче (10 гр.) желатин на прах,
около 60 гр. черен шоколад
350-400 ml прясно изцеден портокалов сок,
4-5 с.л. захар
2 равни ч.л. желатин на прах
- Прецедете прясно изцедения портокалов сок през цедка.
- Сложете сметаната, прясното мляко и захарта в тенджера и ги загрейте на котлона при периодично разбъркване. Използвайте котлона на средна степен, като сместа не трябва да завира, а само да се силно да се загрее и захарта да се разтопи. Оттеглете от котлона, добавете портокаловия сок, портокаловата кора, ванилията и разбъркайте.
- Залейте желатина с 60 ml студена вода, когато набъбне го сложете на водна баня и бъркайте докато се разтвори.
- Прибавете разтворения желатин, към сметановата смес и разбъркайте добре.
- Изсипете сместа в приготвени предварително чашки (купички). Това количество стига за 6-7 купички с вместимост около 120-125 ml Оставете място и за портокаловото желе, което ще се добавя после.
- Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата печка. С лъжичка сипете от разтопения шоколад в чашките. С помоща на дървено шишче внимателно разбъркайте, така че да се образуват кафяви фигури вътре в бялата смес.
- Сложете купичките в хладилник, за да стегнат. Отнема около 3-4 часа.
За да приготвите портокаловото желе:
- Прецедете 400 ml прясно изцеден портокалов сок.
- Сложете го в тенджерка на котлона заедно със захарта и го загрейте. Когато сместта стане почти гореща, оттеглете от котлона, прибавете желатина и бъркайте енергично докато се разтвори (аз разбърквам с телена бъркалка).
- Когато сместа изстине. налейте от нея във всяка от купичките върху вече стегналата панакота и върнете в хладилника, за да стегне и портокаловото желе.
От предишните години:
Руло "Рафаело" с ягоди и 4-ри години "Кулинарно приключение"
Козуначен венец с шоколад и три години "Кулинарно приключение"
Капучино кейк с маскарпоне и две години "Кулинарно приключение"
Тортини с ябълка и шоколад и една година "Кулинарно приключение"
Капучино кейк с маскарпоне и две години "Кулинарно приключение"
Тортини с ябълка и шоколад и една година "Кулинарно приключение"
Още много по 5 ти пожелавам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кайти! Дано да е така :-)
ИзтриванеЧестит празник на блога ти, Лети!
ОтговорИзтриванеЗнаеш, че за мен е удоволствие, че
го има!
Прекрасен десерт,поднесен с твоя усет към
красивото!
Прегръдки!
Благодаря ти от сърце, Дани! А за мен е удоволствие, когато те "видя" тук, а също и когато надничам при теб :-)
ИзтриванеПрегръдки!
Честита блогогодинка, Лети. Продължавай да ни радваш с вкусни рецепти и красиви снимки както досега. Това е един от рядко срещаните блогове навършващи толкова много годинки. Поздравявам те за ентусиазма и огромното желание с което го водиш.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти сърдечно, Габриела!
ИзтриванеЖелание има, но време - не винаги и не достатъчно, колкото ми се иска :-)
Поздрави и хубава неделя!
Прекрасна панакота, съчетаваща много любими продукти за мен!
ОтговорИзтриванеЧестита блогова годишнина, Вили!
Винаги с интерес надничам при теб, нека е все така!
Благодаря, Веси!
ИзтриванеДано да е все така, ще се радвам! Благодаря ти за интереса и за вниманието!
Сърдечни поздрави!
Лети, Честит празник на прекрасния ти блог, който посещавам с удоволствие. Пожелавам ти да бъдеш здрава и да ни радваш още дълги години със страхотните си рецепти. Ако ти липсва едно бурканче, при мен е, не мога да устоя на този десерт. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Таня!
ИзтриванеМоже да си грабнеш и повече от едно, нали е своеобразна годишнина - почерпката е от мен :-)
Прегръдки!
Лети, май всички сме така с времето и рецептите... ;)
ОтговорИзтриванеЧестити 5 годинки на кулинарното приключение, което владее теб, а с това и нас! Прекрасно местенце имаш, винаги да го изпълваш с все толкова желание, вкусни и красиви ястия! Бъди здрава и вдъхновена, мила Лети! А панакотата ти е просто върхът, чудесна е и се черпя за хубавия повод. ;)
Усмихнати прегръдки от мен!
Гери, благодаря ти, мила!
ИзтриванеЧудесни пожелания си ми отправила и дано се сбъднат всичките!
Прегръдки
Честит празник на един от най-стилните и прекрасни блогове! Лети, дори и по-малко винаги е удоволствие за мен да те посещавам, чета винаги с удоволствие, рецептите ти са винаги интересни и непознати, това за мен винаги е било водещо!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Благодаря ти, Пвлинка!
ИзтриванеИ мен същите неща ме привличат в твоя блог. Особиено сладките изкушения - направо неустоими са. Ето защо мнението ти е много ценно за мен!
Прегръдки! :-~
Благодаря ти, Павлинка!
ИзтриванеТочно същите неща ме привличат в твоя блог, особено сладките изкушения - неустоими са.
Прегръдки!
И от мен, още много по 5, прекрасна Лети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Йоли!
ИзтриванеПрегръдки!
Честита годишнина,Лети!Продължавай с твоя си темп да приключенстваш в света на кулинарията,а ние ще те следваме,ще си харесваме идеи и рецепти и ще се наслаждаваме на прекрасните кадри!Пожелавам ти вдъхновение и безброй нови читатели!Избрала си за повода невероятен десерт!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Роси, за тези хубави думи и пожелания!
ИзтриванеПрегръдки!
Честити 5 годинки на теб прекрасния ти блог, който посещавам с удоволствие. Поздравявам те за постоянството и огромното желание с което пишеш. Още много по 5 ти пожелавам!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Жани!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Честита блогогодишнина, Лети, на това приятно и вкусно местенце! Панакотата е чудесна и както винаги презентирана с много естетика и вкус! Поздрав най- сърдечен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Гуинет, за хубавите думи!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Лети, честита блогогодишнина! С пожелания за още много включени рецепти и прекрасни снимки, които да споделиш с познати и непознати!
ОтговорИзтриванеА аз ще продължавам да те посещавам с удоволствие! :)
Прегръдка!
Тили, много си мила! Благодаря ти за чудесните пожелания!
ИзтриванеПрегръдки!
Чудесна почерпка за годишнината на блога :) Поздравления, Лети и пожелания за чудесна следваща година!
ОтговорИзтриванеНаистина е трудно да се подреждат нещата точно така, както ни се иска, но пък е по-осезаемо удоволствие всеки път, когато се случат. Сигурна съм, че и занапред ще си харесвам не една и две рецепти при теб.
Вкусна и творческа седмица! Поздрави!
Така е, Албенка - не винаги се подреждат, но наистина чувството е великолепно, когато се случат! :-) Благодаря ти от сърце за хубавите думи и пожелания!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Честит празник на една от най - елегантните и вкусни кулинарни странички, Лети!
ОтговорИзтриванеПрекрасни рецепти, предложения и снимки - Благодаря за удоволствието,
поздрави и комплименти за теб и вдъхновение за още много, много х 5!
Благодаря ти от сърце, Диди, за чудесните думи и пожелания!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
И ние ти благодарим, че те има, Лети! Искаме те и следващите 50;)
ОтговорИзтриванеАз трябва да ви благодаря, Мъхче - че ме навестявате, окуражавате и ми отправяте всички тези хубави думи и пожелания!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Честити 5 годинки на това прекрасно местенце! Чудесно си ги водиш и с удоволствие се отбивам тук! Пожелавам ти все така да си вдъхновена, пълна с идеи и споделяща впечатляващи рецепти. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Кате!
ИзтриванеПрегръдки!