петък, 23 април 2010 г.

Шоколадови кексчета с ягоди


Преди време попаднах на лесна, вкусна и бърза за изпълнение рецепта на плодов сладкиш. Научих го от една дама, която е невероятен кулинар.
Благодаря ти, Рета!
Вчера ми се прииска да направя нещо шоколадово, имах и ягоди под ръка, а комбинацията си е класическа и неустоима - ягоди и шоколад. Проблемът беше, че разполагах с много малко време, така че трябваше да спретна нещо лесно и бързо. Сетих се за рецептата на Рета - наистина бърза, лесна, но не и шоколадова. Е, тогава трябваше да бъде превърната в такава...

Продукти:
3 яйца;
125 гр. краве масло;
1 ч.ч. захар;
1/2 ч.ч. кисело мляко;
2/3 ч.л. сода бикарбонат;
2 ч.ч. брашно;
2 с.л. неподсладено какао;
ягоди

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване. Маслото се разтопява и се прибавя при непрекъсно разбиване към яйчната смес (внимавайте да не е горещо). Киселото мляко, в което е угасена содата, също се добавя.
Брашното и какаото се пресяват.
Миксерът се заменя с дървена лъжица и брашното с какаото се прибавят постепенно към сместа при непрекъснато бъркане, докато се постигне консистенция на гъсто кейково тесто.
Форми за мъфини се намазват с мазнина и тестото се разпределя в тях (пълнете не повече от 2/3 от обема на формите).
Оваляйте ягодите в кристална захар и поставете върху тестото във всяка от формичките. Овалването в захар помага плодовете да не падат на дъното при печене. Ефектът е много по-добър, отколкото ако се овалват в брашно.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато дървена клечка забодена в тестото не излезе чиста.
Оставете мъфините във формичките 10-тина минути преди да ги извадите върху решетка да изстинат.
В оригиналния вариант на рецептата се пропуска какаото, пече се като цял сладкиш, а използваните плодове може да са вишни (без костилките) или кайсии (разполовени, без костилките) или пък сини сливи (разполовени, без костилките). Накрая, като поизстине, се ръси с пудра захар.
Лично аз го харесвам най-много с кайсии, ето и снимков материал от миналата година по оригиналната рецепта:

Невероятно вкусно е и чакам с нетърпение сезона на вишните и кайсиите, за да го направя отново този сладкиш, но пък и шоколадовата инерпретация стана чудесна :)

7 коментара:

  1. Лети,
    обичам плодови сладкиши
    и това предложение е много хубаво!!!
    Ще трябва да се опита и с летните плодове!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда толкова вкусно!Обичам тези малки кексчета.Вариантите за импровизаци са безброй.Шоколадови и с ягоди със сигурност неустоимо предложение!Хубава вечер Lety!

    ОтговорИзтриване
  3. Dani,
    Nanita,
    Благодаря ви!
    Наистина вариантите за мъфини са безброй, затова е толкова забавно, можеш да си ги приготвяш, според това което ти се хапва в момента :)
    Благодаря за пожеланията!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, плодовия сладкиш изглежда много апетитно, но мен мен (като майка на шоколадови маниаци) ми хареса повече предложението във вид на мъфини :) че и с ягодки.
    Ще се възползвам в най-скоро време, благодаря ти!
    и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,
    ще се радвам да станат и да ви харесат мъфинките :)
    Усмихната и спорна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, колко неща са се случили при теб напоследък - то фритати, то супички, то кексчета, а и годишнина. Честито!

    Харесах си няколко неща. Особено тези кексчета, които може би ще направя във варианта без какао и непременно с кайсии или череши. Ех, размечтах се :). Поздрави и приятни дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. Станимира, благодаря!
    На мен пък ми легна на сърцето твоя лапад с маслинките. Страхотна рецепта! Набелязала съм си и някои други твои неща.
    Сърдечни поздрави и ведра, усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване