Волованите с различни пълнежи са фино предястие, което няма да посрами никоя трапеза. Освен това те са лесни за приготвяне и много вкусни. Може да си ги направите от многолистно (бутер) тесто.
В случая аз съм използвала готово от магазина, но може да си направите и домашно, има доста рецепти, ето линкове към няколко много добри - рецептата на Ева или рецептата на Диди.
Ако не ви се занимава с направата на домашно бутер тесто и купеното върши отлична работа :)
Представям ви два варианта на воловани с пълнеж от козе сирене и още нещо :)
Първия вариант е с козе сирене, круша и нар. Въпреки че обича да опитва нови вкусове, в първия момент съпругът ми реагира негативно, смути го наличието на нар. Уверявам ви, че присъствието на нара е съвсем ненатрапчиво и само обогатява вкуса - леко сладката круша, соленото козе сирене и леко киселия вкус на нара се допълват и приятно съчетават с вкуса на многолистното тесто. На мен лично много ми харесаха, на съпруга ми, след като ги опита, също. Но хората имат различни предпочитания, ако на вас идеята за такава комбинация не ви допада, опитайте по-класическия втори вариант - с козе сирене, лук (комбинация от червен и зелен) и шунка.
Не пиша точни пропорции, защото всичко зависи от размера и броя на самите воловани.
Воловани с козе сирене, круша и нар
Продукти:
бутер тесто,
козе сирене,
1 круша,
зрънца нар
Воловани с козе сирене, шунка и лук
Продукти:
бутер тесто
козе сирене,
шунка нарязана на малки кубчета,
червен лук,
зелен лук
Ще ви трябва още ( за намазване):
1 яйце + 1 с.л. вода, леко разбити с вилица
За да направите волованите, трябва да работите с добре размразено, но хладно бутер тесто.
Изберете си кръгли формички - едната с по-голям диаметър, а другата с диаметър по-малък с около 5 мм от първата. Може да използвате и гърлото на чаши.
Изрежете от тестото кръгчета. Трябва да предвидите по две кръгчета за направата на 1 волован. Така че броя на желаните воловани умножавате по две и получавате необходимия брой кръгчета, които трябва да изрежете от бутер тестото. Действате с формичката (чашата) с по-голям диаметър.
После, на половината от кръгчетата изрязвате сърцевината (кръгче) с формата (чашката) с по-малък диаметър, и я отделяте настрани. Това, което получавате, след като отстраните кръгчето в средата, са пръстенчета. Намажете ги от едната страна с разбитото яйце и ги залепете върху другата половината от кръгчетата с по-голям диаметър. Надупчете с вилица средата вътре в пръстена, за да не се надига много при печене, а да бухват само стените. После, намажете по края с разбитото яйце, наредете в тавичка постлана с хартия за печене на разтояние едно от друго и печете във фурна предварително загрята до 200-220 градуса (в зависимост от указанията върху опаковката на бутер тестото).
Печете докато станат златисти на цвят.
По абсолютно същия начин се процедира и при втория вид воловани, който ви показвам, с тази разлика, че формата при тях е правоъгълна вместо кръгла, т.е. изрязвате правоъгълници (или ако предпочитате, може и квадрати) вместо кръгчета.
Извадете готовите воловани от фурната и ги напълнете:
За 1-ви вариант - с парченца козе сирене и круша,
За 2-ри вариант - с парченца козе сирене, кубчета нарязана шунка, ситно нарязан червен лук и ситно нарязан зелен лук, а ако ви е останало от яйцето с което сте мазали волованите, може да прибавите по малко и от него.
Върнете волованите отново във фурната на около 200 градуса за не повече от 5 минути - просто, докато сиренето леко се поразтопи.
Сервирайте топли, след като декорирате тези, които са с плънка от круши и козе сирене със зрънца нар.
Опитах ги и студени - също са вкусни.
Може да използвате различни плънки, включително, може да направите волованите и като десерт, ако ги напълните с някой любим крем.
Е, това е всичко. Много лесно се приготвят, само обясненията ми са дълги и дано са разбираеми за тези, които досега не са опитвали да направят тези хубави апетайзерчета :)
В случая аз съм използвала готово от магазина, но може да си направите и домашно, има доста рецепти, ето линкове към няколко много добри - рецептата на Ева или рецептата на Диди.
Ако не ви се занимава с направата на домашно бутер тесто и купеното върши отлична работа :)
Представям ви два варианта на воловани с пълнеж от козе сирене и още нещо :)
Първия вариант е с козе сирене, круша и нар. Въпреки че обича да опитва нови вкусове, в първия момент съпругът ми реагира негативно, смути го наличието на нар. Уверявам ви, че присъствието на нара е съвсем ненатрапчиво и само обогатява вкуса - леко сладката круша, соленото козе сирене и леко киселия вкус на нара се допълват и приятно съчетават с вкуса на многолистното тесто. На мен лично много ми харесаха, на съпруга ми, след като ги опита, също. Но хората имат различни предпочитания, ако на вас идеята за такава комбинация не ви допада, опитайте по-класическия втори вариант - с козе сирене, лук (комбинация от червен и зелен) и шунка.
Не пиша точни пропорции, защото всичко зависи от размера и броя на самите воловани.
Воловани с козе сирене, круша и нар
Продукти:
бутер тесто,
козе сирене,
1 круша,
зрънца нар
Воловани с козе сирене, шунка и лук
Продукти:
бутер тесто
козе сирене,
шунка нарязана на малки кубчета,
червен лук,
зелен лук
Ще ви трябва още ( за намазване):
1 яйце + 1 с.л. вода, леко разбити с вилица
За да направите волованите, трябва да работите с добре размразено, но хладно бутер тесто.
Изберете си кръгли формички - едната с по-голям диаметър, а другата с диаметър по-малък с около 5 мм от първата. Може да използвате и гърлото на чаши.
Изрежете от тестото кръгчета. Трябва да предвидите по две кръгчета за направата на 1 волован. Така че броя на желаните воловани умножавате по две и получавате необходимия брой кръгчета, които трябва да изрежете от бутер тестото. Действате с формичката (чашата) с по-голям диаметър.
После, на половината от кръгчетата изрязвате сърцевината (кръгче) с формата (чашката) с по-малък диаметър, и я отделяте настрани. Това, което получавате, след като отстраните кръгчето в средата, са пръстенчета. Намажете ги от едната страна с разбитото яйце и ги залепете върху другата половината от кръгчетата с по-голям диаметър. Надупчете с вилица средата вътре в пръстена, за да не се надига много при печене, а да бухват само стените. После, намажете по края с разбитото яйце, наредете в тавичка постлана с хартия за печене на разтояние едно от друго и печете във фурна предварително загрята до 200-220 градуса (в зависимост от указанията върху опаковката на бутер тестото).
Печете докато станат златисти на цвят.
По абсолютно същия начин се процедира и при втория вид воловани, който ви показвам, с тази разлика, че формата при тях е правоъгълна вместо кръгла, т.е. изрязвате правоъгълници (или ако предпочитате, може и квадрати) вместо кръгчета.
Извадете готовите воловани от фурната и ги напълнете:
За 1-ви вариант - с парченца козе сирене и круша,
За 2-ри вариант - с парченца козе сирене, кубчета нарязана шунка, ситно нарязан червен лук и ситно нарязан зелен лук, а ако ви е останало от яйцето с което сте мазали волованите, може да прибавите по малко и от него.
Върнете волованите отново във фурната на около 200 градуса за не повече от 5 минути - просто, докато сиренето леко се поразтопи.
Сервирайте топли, след като декорирате тези, които са с плънка от круши и козе сирене със зрънца нар.
Опитах ги и студени - също са вкусни.
Може да използвате различни плънки, включително, може да направите волованите и като десерт, ако ги напълните с някой любим крем.
Е, това е всичко. Много лесно се приготвят, само обясненията ми са дълги и дано са разбираеми за тези, които досега не са опитвали да направят тези хубави апетайзерчета :)
Изкушаващи предложени, Лети - и охлювчетата изглеждат много апетитно и волованите ( и не изглежда трудоемко, а позволява разни съчетания на пълнежа)!
ОтговорИзтриванеДобра нова седмица!
Лети, първия вариант е точно по мой вкус :)
ОтговорИзтриванеА волованите като идея са чудесни!
Сърдечни поздрави и хубава седмица!
Събудих се и право на масата при Лети!
ОтговорИзтриванеИ двата варианта много ми харесват!
Обожавам съчетанието сирена-плодове!
Благодаря за чудесната и ароматна закуска!
Прегръдки и успешна,и лека нова седмица:)))
Снимките са като от списание! Браво, Лети, волованчетата са съвършени!
ОтговорИзтриванеЛети, мила, пак си сътворила красоти и вкуснотийки :) Записвам си ги в списъка за парти-идеи! Прегръдки и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеИ двата вида са много апетитни, Лети :) но втория ми харесва повече :) сигурно заради по-богатата плънка....
ОтговорИзтриванеХубава седмица и поздрави на теб!
Много апетитни и красиви са, Вили! Наистина са чудесно предястие, май юе замесвам бутер тесто. Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеМного елегантно и стилно предложение,Лети!
ОтговорИзтриванеНаистина волованите са фино предястие,
а твоите са неустоимо кулинарно изкушение.
Страхотни идеи за пълнеж и оформление.
Поздрави и хубава нова седмица, Диана
Много сполучливи са ти волованите и в двата варианта, Лети! Чудесно изглеждат, а и съм сигурна, че и на вкус са отлични!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица :)
Свежо и апетитно! Много красива чиния!
ОтговорИзтриванеЛети :)) Ти си последната при, която влизам днес ... направо ме разсипахте, аз гладна и уморена, а ти ми предлагаш тази невероятна вкусотия :)) И двата варианта изглеждат супер, ахх само да намеря време и ... ще си направя :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната седмица!
Прекрасни са! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЕх, че са красиви;-)
ОтговорИзтриванеЩе опитам и твоят вариант, аз правя подобни с други съставки, но тези са превъзходни;-)
Снимките са много, много хубави!
Хубава вечер, Лети;-)
Лети, супер рецепти! Аз отбягвам да правя неща с готово бутер тесто, заради много маргарин, но от този уикенд ми остана малко от кроасаните и отлежава в камерата. Май ще го оползотворя за нещо ей такова.
ОтговорИзтриванеМарта, благодаря ти! :)
ОтговорИзтриванеВярно е, че са лесни, а пък вкусни и ефектни - това им е хубавото. Най-обичам прости, но ефектни неща :)
Поздрав и хубава нова седмица!
Дани, знаех си, че точно ти ще харесаш първата версия :) Помня че и двете обичаме съчетанието сладко-солено.
Поздрав и чудесна нова седмица!
Кате, благодаря ти мила!
И аз обичам много съчетанията на сирена с плодове и май си личи по доста от рецептите :)
Прегръдка и весела да ти е новата седмица!
Мария,
много ти благодаря за милите думи!
Поздрав и хубави дни през тази седмица!
Габи, благодаря ти!
За парти наистина ще са много подходящи, но и за гости в по-камерен състав стават, особено ако човек иска да поднесе нещо интересно, като предястие, а няма много време за готвене :)
Сърдечен поздрав и ведри, успешни дни тази седмица!
Пепинко, така както си мислех, че първия вариант ще допадне повече на Дани, така бях сигурна, че от двата ти пък ще харесаш повече втория :) Май след толкова време все пак донякъде сме си опознали вкусовете :)
Прегръдка!
Ева, благодаря ти!
Твоята рецепта за домашно бутер тесто ми допадна много още щом я публикува. Следващия път ще опитам с домашното тесто, бедата е, че не винаги има време и тогава купеното е вариант, макар и не толкова хубав.
Поздрав и пожелание спорна седмица!
Диди,
винаги намираш хубава дума за мен, което ми действа много стимулиращо! Благодаря ти!
Поздрав и пожелание за дни пълни с приятни емоции!
Инче,
благодаря ти много!
Хубава нова седмица и на теб!
Анонимен,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти!
И аз си харесвам чиниите от този сервиз, единственото им неудобство е, че не влизат в микровълнова фурна заради метализирания кант по края.
Всичко най-хубаво през новата седмица пожелавам!
Евка,
аз понякога също се чувствам точно така при разходките си из кулинарното блог пространство :) Благодаря ти!
Пожелавам ти повече спокойствие, свободно време и дни изпълнени с хубави емоции през тази седмица!
Траяна,
много ти благодаря!
Хубава да е новата седмица и за теб!
Мъхче,
благодаря ти!
Вариантите за пълнеж са наистина много, с удоволствие ще изпробвам и твоите, ако решиш да спиделиш.
Поздрав и хубава нова седмица!
Лулу, благодаря!
И аз не използвам готово бутер тесто често, точно поради същата причина. Но не винаги има време за домашно, а нали "когато няма риба и ракът е риба", че и аз от време на време злоупотребявам с купешкото.
Поздрав и спорна нова седмица!
Мммм... козе сирене и круша! Вкусни изкушения, как да не ги пробваш:)
ОтговорИзтриванеЧудесни са, мила Лети!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Лети,как само ме уцели в десятката.Тъкмо ми се въртеше нещо подобно в главата като идея за предястие за повод,и ти хоп-на мига ми ги показваш в целия си блясък!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за рецептите,ще се възползвам обезателно,а и съм виден любител на бутер тестото!
Плънката ми допада и в двата варианта!
Снимките са великолепни!
Сърдечен поздрав и до понеделник!
Лети, много са красиви тези воловани!
ОтговорИзтриванеДа си призная, не ги срещала досега, като наименование. Но ме заинтригуваха!
Поздрави!
Доставка на хранителни стоки,
ОтговорИзтриванеЛеви,
Еликсирче,
Ели,
много ви благодаря!
Сърдечни поздрави и пожелание за ведри, уютни и весели почивни дни!
Лети, много красиво поднесени са тези волованчета!Допадат ми и двата варианта.Любител съм на сладко-солените храни, на козето сирене и въобще сиренцата ги хапвам с плодове.Поздравления за предентацията!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и усмихнат утрешен ден!
Лети, много красиво и вкусно е при теб! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБети, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеАз също съм почитател на сладко-солените комбинации и много обичам плодове със сирена :)
Радвам се, че това предложение ти допада!
Сърдечен поздрав!
Марияна, много си мила! Благодаря ти сърдечно!
Поздрав и пожелание за хубави предпразнични дни!
Много сполучливи воловани! И на мен ми допадат и в двата варианта:)
ОтговорИзтриванеДосега само сладки воловани съм правила с конфитюр и сметана. Трябва да опитам и с други пълнежи:)
Кокона, благодаря :)
ОтговорИзтриванеСолени са не по-малко вкусни, за мен даже повече, че обичам соленичкото повече от сладкото :)
Поздрав!
Невероятни изглеждат! Нещо такова търсех за следястие за едно тържество. Не исках да са типичните хапки и ролца. Това е много добра идея, защото могат да се направят ралични вкусове и както сладки, така и солени. Имам предвид, че за всеки вкус ще има по нещо :) Много благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че се харесват!
ИзтриванеНаистина различни пълнежи ще са много подходящи за парти, защото ще задоволят различните вкусове на гостите, пък и лесно стават :)
Благодаря за коментара! Сърдечен поздрав!
Страхотни са за разядка с някой хубав романтичен филм и приятелки :) Благодаря ти за тази рецепта!
ОтговорИзтриванеСреща с приятелки, хубав филм и нещо вкусно - звучи чудесно! Дано да ви харесат волованите :)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Воловани с козе сирене в два варианта ....хм честно казано звучи много апетитно и така й изглежда, но за първи път чувам за воловани.Описана е рецептата много подробно и е хубаво , че има фотография към нея. Определено ще се опитам да ги направя, стана ми любопитно какъв ли вкус мат?Малко трудно ще намеря зрънца от нар, или поточно доста време ще трябва да се занимавам и играя да ги извадя, но си заслужава. И аз ще се постарая да направя пълнеж с различни неща и сладки и солени за всеки вкус!
ОтговорИзтриванеИмето идва от френски, много подходящи са за всякакви пълнежи, стига да не са много течни, защото тестото става клисаво и неприятно влажно.
ИзтриванеЩе се радвам много да Ви харесат!
Поздрав и благодаря за хубавите думи!
Много изтънчено предястие така е, Много красиво и нежно изглежда, точно за една хапка.Благодаря за рецептата, със сигурност ще се постарая да ги направя, подробно сте описали всяка стъпка има и чудесни снимки, благодаря за което.Дано често да качвате такива вкусотии.Вътре може да сложиш каквато си поискаш смес, дали солена или сладка, страхотна рецепта за воловани.Най-много ми допадна предложението с Воловани с козе сирене, круша и нар.
ОтговорИзтриванеМного се надявам да се получат и да Ви харесат!
ИзтриванеНаистина може да се сложи всякаква плънка, стига да не е много течна, защото бутер тестото ще стане клисаво.
Благодаря за хубавия коментар!
Рецептата е идеална. С този нар особено дето е украсено , като някакви червени кристалчета са поръсени волованите.Прекрасна рецепта благодаря, за която.Снимките те подканват да започнеш да я правиш.Работата с много листно тесто е лесно, а и явно се пекат бързо.Допадна ми това, че можем да ги напълним със различни неща, хем да има сладки, хем солени за всеки вкус по нещо.Чудно предястие за трапезата.Намазването с яйце от горе е важна стъпка, за получаването на този прекрасен цвят.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че рецептата Ви допада!
ИзтриванеНаистина, предястието крие много възможности, като вкусове и разнообразие от възможни продукти. Особено подходящо е за партита.
Ще се радвам, ако ви допадне и на вкус :)
Сърдечен поздрав!
Като ги гледам тези разкошни воловани ми приличат като някаква корона.Позлатена. с бял пух и червени камъни.Благодаря за прекрасната и вкусна рецепта.Изглеждат невероятно и няма как да не ти се прииска да си хапнеш и ти такива, затова ще препиша веднага и утре като почивен ден ще се опитам да ги направя, след това и аз ще споделя какво е станало.Можем да разнообразяваме с форми, както си ни показала и различни смеси идеално предястие.Варианта с козето сирене и крушите веднага ми допадна.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че идеята ви харесва. Надявам се да се получат и вкуса да ви допадне.
ИзтриванеЩе чакам отзиви :)
Сърдечен поздрав!
Ужасно вкусни изглеждат.Ще се опитам и аз да ги направя в тези варианти за всички вкусове и сладки и солени.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
ИзтриванеЩе се радвам да споделите как са се получили.
Сърдечен поздрав!
Това е една доста свежа и апетитна рецепта, която си заслужава да приготвиме, особено когато имаме празник и повод да почерпим повече наши приятели и роднини.Сигурна, съм че малко от тях ще са опитвали подобни вкусове, а формата им позволява да се използват и като обикновени хапки. Няколко пъти вече ги правя и тези с козето сирене са ми фаворити.Ще се радвам ако ни пишете и някое основно ястие, което би отивало на тези воланчета както им казвам.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи! Радвам се, че това предястие Ви харесва.
С удоволствие бих препоръчала и основно ястие, но не уточнявате за парти с много хора ли става въпрос или за за гости, които са в по ограничен кръг? Също така, ястието трябва да е подходящо за блок маса или за стандартно индивидуално срвиране? Основното трябва да се избере в зависимост от тези фактори и в зависимост от сезона. Ето защо, вариантите ще бъдат различни.
Ако уточните, с удоволствие бих Ви препоръчала ястие подходящо за Вашите цели.
Сърдечни поздрави!