неделя, 4 август 2013 г.

Запечени смокини с мед и орехи / Honey Roasted Figs



Запечени смокини с мед и орехи / Honey Roasted Figs 

Продукти:
за 4 порции

8-9 пресни смокини (ако са дребнички, като при мен, ще ви трябват 15-16)
5-6 с.л. мед,
2  стръка пресен розмарин,
шепа почистени орехови ядки (половинки или четвъртинки)

ванилов сладолед за гарниране

   Загрейте фурната до 200 градуса.
   Намажете дъното на тавичка с масло.
   Измийте и подсушете смокините. Срежете на две, но без да стигате докрая. Подредете ги в намаслената тавичка. Прибавете ядките, като те трябва да са половинки или четвъртинки, не ги счуквайте на по-дребно. Полейте с меда. Сложете стръкчетата розмарин.
   Печете в предварително загрятата фурна около 10 минути.
   Отстранете розмарина и оставете смокините да се охладят.
   Сложете в купички по 1-2 топки ванилов сладолед и гарнирайте със запечените смокини и орехи.




Ето още рецепти със смокини от блога:

Пандишпанчета със смокини и сирене Cottage (Котидж)



Запечени пресни смокини с горгонзола и прошуто



Обърнат кейк със смокини



Моцарела със смокини и розмарин







14 коментара:

  1. Ако го види това нещо мъжът ми ще ти е фен до живот..................:)))))Прегръдки от мен и ще се възползвам от чудесното ти предложение,Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ахааа, ясно, значи с него споделяме обща слабост - и аз обожавам смокини :)
      Дано да ви харесат, така приготвени, Миленка!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Всички предложения са страхотни, Лети! Цяло меню си ни представила.
    Сладък смокинов ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Сладки летни дни и на теб!

      Изтриване
  3. Толкова лесно и убедена съм - невъобразимо вкусно! Блогадаря за прекрасната рецепта, с удоволствие ще я приготвя!
    Поздрави и пожелания за слънчев и усмихнат ангуст!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти хареса! Благодаря, Мариета!
      Хубави августовски дни!

      Изтриване
  4. Ох, Божествено! И какви сочни снимки! Аз бих комбинирала и с цедено кисело мляко. Прекрасно лятно предложение, ще взаимствам с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина, защо не и с цедено мляко, но струва ми се заквасена сметана ще е по-добре, ако няма да се използва сладолед!
      Благодаря за чудесния коментар!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  5. Лети, този десерт ще е нещо върховно! Ароматът на смокините, запечените орехи, сладоледа ...!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Аз съм любител на смокините и все си търся рецепти с тях. Тази е хем лесна, хем вкусна :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  6. Лети, чудни, ароматни смокини!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети,цялата смокинова серия ме оставя безмълвна,както и снимките!Запечените смокини са невероятно предизвикващи!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Радвам се, че ти харесват свмокиновите предложения, нали много обичам смокини та все си търся, а и измислям рецепти с тях :-)
      Прегръдки!

      Изтриване