сряда, 15 август 2012 г.
Моцарела със смокини и розмарин
Искам да ви представя едно различно от обичайното по вид и вкус предястие.
За мен, комбинацията беше много интригуваща и определено ми допадна. Различните съставки се съчетават чудесно - по-неутралния вкус на моцарелата, като основа на сладката и свежа смокиня, леко лютиво-тръпчивия розов пипер и аромата на пресния розмарин.
Предимство е, че се приготвя светкавично и изглежда ефектно.
Дали ще ви допадне и на вас, оставям сами да прецените, защото колкото хора, толкова и вкусове :)
Моцарела със смокини и розмарин
Продукти:
250 гр. моцарела,
5 черни смокини,
3 с.л. студено пресован зехтин,
1 стрък пресен розмарин,
щипка сол,
розов пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете моцарелата на филийки с дебелина 1 см. и ги оставете 10-тина минути върху домакинска хартия да се отцедят добре.
Трябва да подберете узрели, но не много меки смокини. Измийте ги, подсушете ги и ги нарежете напречно на колелца. Аз не намерих от едрите черни смокини и използвах от по-светлите и по-дребничките, затова ги срязах надлъжно на две.
Поставете върху всеки резен моцарела, кръгче смокиня (или в моя вариант - две половинки).
В бурканче сложете зехтина, щипка сол, листенца пресен розмарин и розов пипер. Сложете капачката и разклатете енергично бурканчето.
Полейте с помоща на лъжичка от така приготвения зехтин върху предястието, като се стараете върху всеки резен смокиня и моцарела да попадне от розмарина и розовия пипер.
* източник - списание "Cucina moderna"
Други рецепти с пресни смокини в блога:
Запечени пресни смокини с горгонзола и прошуто
Обърнат кейк със смокини
Пандишпанчета със смокини и сирене "Котидж"
Етикети:
време за парти,
италианска кухня,
лесно и вкусно,
предястия
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лети, много вкусно и лятно!
ОтговорИзтриванеБети, много ти благодаря!
ИзтриванеСърдечен поздрав и пъстро оставащо лято!
Здравей,
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта и снимките с много хубави! Направо ми се иска да опитам :)
Хубав ден!
Марина и Георги, радвам се, че ви харесва!
ИзтриванеИ аз опитах с голямо любопитство, че такава комбинация не ми беше хрумвала :) когато я видях в списанието бях сигурна, че трябва да опитам :)
Сърдечен поздрав!
Много ефектно! Но откъде да се снабдя с розов пипер и пресен розмарин - навсякъде само сушен?
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеПресен розмарин има по пазарите за плодове и зеленчуци, виждала съм и в големите маркети от вида на Метро. В случая, аз го взех от личната градина на една дама. Розовия пипер е вече по-сложен. В София има няколко специализирани магазинчета за подправки, където може да се намери. Но аз съм от Варна и на мен също ми е трудно. Вариантите са два. при първия, да си купите от супермаркет смесени видове пипер в мелничка или на пакетче (има напр. на "Котани") и да си сортирате розов. Другия вариант е да си го вземете от София, когато имате път натам. Аз моя си го донесох чак от Италия.
Ей, ама снимките са убиец!!! Много, много апетитно изглежда. Благодаря за чудесното предложение, сигурна съм, че ще ми допадне.
ОтговорИзтриванеОх, много, много красиво...
Благодаря, Инче! Дано ти допадне на вкус, че малко е необичайно :))
ИзтриванеПоздрав и хубави летни дни!
Тази Моцарела със смокини и розмарин няма как да не впечатли н трапезата. Със сигурност ще запомнят къде са ги яли. Поздравления за изисканото предложение, изглеждат много добре и вкусно!Доста различно от обичайното по вид и вкус предястие така е!Мен ме спечели само при вида на смокините, които обожавам имат един по специфичен вкус и са страшно сладки.Изкуших се на си го направя, но не знам как ще се получи. Ще чакам и други вкусни и по необичайни предложение в сайта.
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеИ аз обожавам смокини, именно по тази причина си издирвам и рецепти с тях. Имам и други в блога - обърнат кейк със смокини, пандишпанчета със смокини и сирене котидж и смокини с прошуто и сирене.
Може би приготвянето на малко количество от това предястие, като за проба ще бъде добре, така ако не Ви хареса, няма да се чудите какво да правите останалото :)
Сърдечен поздрав!
Лети, на мен определено ще ми допадне :)
ОтговорИзтриванеСамо с розмарина не съм много на "ти" :)
Снимките са страшно апетитни!
Прегръдка и хубава вечер!
Дани, сигурна съм, че ще ти хареса, защото си експериментатор в кухнята и обичаш Италия и нейния вкусен свят :) А за розмарина, преди и аз не го долюбвах, много тежък ми идваше, но сега като го "наместих" към някои ястия, открих, че им приляга точно - печени картофки на фурна с чесън и розмарин (ама слагам само малко - щипка сух), пиле с розмарин, печени червени меса с комбинация от подправки, в които влиза и розмаринчето и сега и тези смокини. бях озадачена как ще се комбинират вкусовете, затова го и направих това предястие - за мое учудване вкусовете си партнират чудесно (поне за мен)
ИзтриванеСилна прегръдка и хубави почивни дни!
Страхотни фотоси!
ОтговорИзтриванеПредполагам че и на вкус ще ми допадне.
Честит празник от мен!
Благодаря много, за вниманието и чудесния коментар!
ИзтриванеСърдечен поздрав и хубави почивни дни!
Лети,
ОтговорИзтриванемисля че и на мен ще допадне. Чакам смокините да заринат пазара и ги започвам;)
Хубав четвъртък!
Мъхче, аз много обичам смокини, израснала съм със смокиня в двора от която си похапвах предоволно и пресни, и на сладко направено от баба :) Затова носталгично, пък и защото ги обожавам - всяка година гледам да има рецепти в блога с тях, качвала съм поне три :)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Много апетитно, вкусно и красиво предястие, Вили! Снимките са впечатляващи! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеЕва, благодаря ти!
Изтриванедалеч съм от твоето майсторство със снимките, но се старая да напредвам, пък дано се получава :)
Поздрав и пожелание за хубави почивни дни!
Много изкусителни снимки, Лети!
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих си хапнала :)
Ели, благодаря ти, както винаги си много мила!
Изтриванерадвам се, че рецептата ти допада :)
Поздрав и пожелание за хубав уикенд!