сряда, 15 август 2012 г.

Моцарела със смокини и розмарин




Искам да ви представя едно различно от обичайното по вид и вкус предястие.
За мен, комбинацията беше много интригуваща и определено ми допадна. Различните съставки се съчетават чудесно - по-неутралния вкус на моцарелата, като основа на сладката и свежа смокиня, леко лютиво-тръпчивия розов пипер и аромата на пресния розмарин.
Предимство е, че се приготвя светкавично и изглежда ефектно.
Дали ще ви допадне и на вас, оставям сами да прецените, защото колкото хора, толкова и вкусове :)




Моцарела със смокини и розмарин

Продукти:

250 гр. моцарела,
5 черни смокини,
3 с.л. студено пресован зехтин,
1 стрък пресен розмарин,
щипка сол,
розов пипер



Начин на приготвяне:
Нарежете моцарелата на филийки с дебелина 1 см. и ги оставете 10-тина минути върху домакинска хартия да се отцедят добре.
Трябва да подберете узрели, но не много меки смокини. Измийте ги, подсушете ги и ги нарежете напречно на колелца. Аз не намерих от едрите черни смокини и използвах от по-светлите и по-дребничките, затова ги срязах надлъжно на две.
Поставете върху всеки резен моцарела, кръгче смокиня (или в моя вариант - две половинки).
В бурканче сложете зехтина, щипка сол, листенца пресен розмарин и розов пипер. Сложете капачката и разклатете енергично бурканчето.
Полейте с помоща на лъжичка от така приготвения зехтин върху предястието, като се стараете върху всеки резен смокиня и моцарела да попадне от розмарина и розовия пипер.

* източник - списание "Cucina moderna"



Други рецепти с пресни смокини в блога:

Запечени пресни смокини с горгонзола и прошуто



Обърнат кейк със смокини



Пандишпанчета със смокини и сирене "Котидж"

20 коментара:

  1. Лети, много вкусно и лятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, много ти благодаря!
      Сърдечен поздрав и пъстро оставащо лято!

      Изтриване
  2. Здравей,

    Много интересна рецепта и снимките с много хубави! Направо ми се иска да опитам :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марина и Георги, радвам се, че ви харесва!
      И аз опитах с голямо любопитство, че такава комбинация не ми беше хрумвала :) когато я видях в списанието бях сигурна, че трябва да опитам :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  3. Много ефектно! Но откъде да се снабдя с розов пипер и пресен розмарин - навсякъде само сушен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Пресен розмарин има по пазарите за плодове и зеленчуци, виждала съм и в големите маркети от вида на Метро. В случая, аз го взех от личната градина на една дама. Розовия пипер е вече по-сложен. В София има няколко специализирани магазинчета за подправки, където може да се намери. Но аз съм от Варна и на мен също ми е трудно. Вариантите са два. при първия, да си купите от супермаркет смесени видове пипер в мелничка или на пакетче (има напр. на "Котани") и да си сортирате розов. Другия вариант е да си го вземете от София, когато имате път натам. Аз моя си го донесох чак от Италия.

      Изтриване
  4. Ей, ама снимките са убиец!!! Много, много апетитно изглежда. Благодаря за чудесното предложение, сигурна съм, че ще ми допадне.
    Ох, много, много красиво...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Дано ти допадне на вкус, че малко е необичайно :))
      Поздрав и хубави летни дни!

      Изтриване
  5. Тази Моцарела със смокини и розмарин няма как да не впечатли н трапезата. Със сигурност ще запомнят къде са ги яли. Поздравления за изисканото предложение, изглеждат много добре и вкусно!Доста различно от обичайното по вид и вкус предястие така е!Мен ме спечели само при вида на смокините, които обожавам имат един по специфичен вкус и са страшно сладки.Изкуших се на си го направя, но не знам как ще се получи. Ще чакам и други вкусни и по необичайни предложение в сайта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за хубавите думи!
      И аз обожавам смокини, именно по тази причина си издирвам и рецепти с тях. Имам и други в блога - обърнат кейк със смокини, пандишпанчета със смокини и сирене котидж и смокини с прошуто и сирене.
      Може би приготвянето на малко количество от това предястие, като за проба ще бъде добре, така ако не Ви хареса, няма да се чудите какво да правите останалото :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  6. Лети, на мен определено ще ми допадне :)
    Само с розмарина не съм много на "ти" :)
    Снимките са страшно апетитни!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, сигурна съм, че ще ти хареса, защото си експериментатор в кухнята и обичаш Италия и нейния вкусен свят :) А за розмарина, преди и аз не го долюбвах, много тежък ми идваше, но сега като го "наместих" към някои ястия, открих, че им приляга точно - печени картофки на фурна с чесън и розмарин (ама слагам само малко - щипка сух), пиле с розмарин, печени червени меса с комбинация от подправки, в които влиза и розмаринчето и сега и тези смокини. бях озадачена как ще се комбинират вкусовете, затова го и направих това предястие - за мое учудване вкусовете си партнират чудесно (поне за мен)
      Силна прегръдка и хубави почивни дни!

      Изтриване
  7. Страхотни фотоси!
    Предполагам че и на вкус ще ми допадне.
    Честит празник от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, за вниманието и чудесния коментар!
      Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

      Изтриване
  8. Лети,
    мисля че и на мен ще допадне. Чакам смокините да заринат пазара и ги започвам;)
    Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, аз много обичам смокини, израснала съм със смокиня в двора от която си похапвах предоволно и пресни, и на сладко направено от баба :) Затова носталгично, пък и защото ги обожавам - всяка година гледам да има рецепти в блога с тях, качвала съм поне три :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  9. Много апетитно, вкусно и красиво предястие, Вили! Снимките са впечатляващи! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, благодаря ти!
      далеч съм от твоето майсторство със снимките, но се старая да напредвам, пък дано се получава :)
      Поздрав и пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  10. Много изкусителни снимки, Лети!
    С удоволствие бих си хапнала :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти, както винаги си много мила!
      радвам се, че рецептата ти допада :)
      Поздрав и пожелание за хубав уикенд!

      Изтриване