понеделник, 20 септември 2010 г.
Пандишпанчета със смокини и сирене Cottage
За тази публикация голяма заслуга има Дани, за което и благодаря :)
След като видях в нейния блог прекрасния Хляб с Котидж сирене, се сетих, че и в моя хладилник се мотаят едни 2 кутийки. Купих го главно защото половинката е на диета, а според написаното на кутийката в 100 гр. от сиренцето има само към стотина калории, та идеята ми беше да внеса малко вкусово разнообразие в менюто му, а и ме загложди какво може да се приготви с него. Купих го и го позабравих, но Даниното вкусно хлебче ми припомни, припомни ми също, че в хладилника отлежават и 4-5 смокини. Така стигнах до днешния десерт, който се оказа лек и вкусен. Особено подходящ е за хора, които обичат съчетанието на плодове със сирена.
Сиренето Cottage (Котидж) не е по-солено от българското крема сирене (макар че вкусът му е по-различен), така че комбинацията е подходяща дори за хора, които не обичат да смесват сладко и солено.
Продукти:
За пандишпанчетата:
4 яйца,
120 гр. захар,
1 щипка сол,
120 гр. брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
1 ванилова есенция,
2-3 смокини нарязани на резенчета (полумесеци),
3-4 с.л. кристална захар за овалване на резенчетата смокиня
За гарниране:
Сирене Cottage около 250 гр.,
пудра захар на вкус (добавянето е пожелание),
2-3 смокини нарязани на резенчета (полумесеци)
За да приготвите пандишпанчетата, имате две възможности - или да изпечете цял блат, например в правоъгълна тава и след като изстине да го разрежете на правоъгълни парченца, или да печете в индивидуални формички за мини мъфини. Аз използвах втория вариант, но трябва да имате предвид, че ако изберете него, ще трябва задължително да сложите във формите хартиени кошнички за мъфини. Пандишпановото тесто залепва и ако няма хартия за печене, има опасност да излезе на парчета от формите. Моите са силиконови, но дори и по тях полепва без хартиените кошнички.
Фурната се загрява предварително до 180 градуса.
Продуктите се измерват.
Във формичките за мини мъфини се слагат хартиените кошнички.
С миксер се разбиват яйцата със захарта, ванилията и щипката сол до получаването на гъст почти бял крем.
Брашното и бакпулвера се смесват, пресяват се върху пухкавия крем и всичко внимателно се разбърква с дървена лъжица, за да остане въздушен кремът.
Сместа се изсипва с лъжица в подготвените формички (като се пълнят не повече от 2/3 от обема).
Резенчетата смокиня се овалват в кристалната захар и се слага по едно във всяка формичка.
Пандишпанчетата се пекат в предварително загрятата до 180 градуса фурна. Пече се около 10-15 минути. Проверете готовността с дървен шиш, по него не трябва да полепва от тестото. Но задължително спазете правилото, че фурната не се отваря, преди да мине половината време за печене, иначе пандишпана ще спадне. В конкретния случай, не отваряйте фурната преди да минат 10 минути от началото на печенето.
След като се изпекат, пандишпанчетата се изваждат от фурната, оставят се във формите 1-2 минути, после кошничките се вадят от формите и се оставят да изстинат върху решетка.
След като изстинат напълно, се гарнират отгоре със сиренето Котидж. Ако желаете, може да го подсладите с пудра захар на вкус. На мен ми допада натурално, в комбинация със сладката смокиня и леко сладкия пандишпан, така че не съм го подслаждала допълнително.
За украса, сложете върху сиренето резенче смокиня.
* Пропорциите за пондишпановото тесто са от книгата "Да печем с любов"
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Страхотни пандишпанчета, Лети!
ОтговорИзтриванеА комбинацията на пандишпан, сирене и смокини е направо вълшебна!
Поздравления!
Хубав и усмихнат ден!
Лети, изглеждат доста апетитно. Двете с Дани, наистина, ни поднасяте рецепти с това сирене, което не съм пробвала. Замислям се и си записвам да изпробвам. Поздрави и хубави дни!
ОтговорИзтриванеЛети, поздравления за прекрасната идея :)
ОтговорИзтриванеЯвно всички пазарим по един и същи начин и после
търсим рецепти!
Ще ги опитам на всяка цена, защото както се знае съм любител на сладко-солените вкуснотии!
Поздрави и хубава седмица!
Хих, и аз търсех рецепти за това сирене, което както казах лапам на поразия :)))
ОтговорИзтриванеТвоето предложение, Лети, е чудесно!
Благодарности за идеята :)
Роси, благодаря!
ОтговорИзтриванеАз много харесвам комбинации на сирена с плодове, радвам се, че допадат и на теб.
Сърдечни поздрави!
Мира, благодаря ти!
Сиренцето си заслужава, вкусно е. Нещо средно между крема сирене, извара и катък, ако трябва да сравнявам с нашенските продукти. Даже намазано на препечена филийка е много вкусно.
Дано допадне и на теб!
Хубави и цветни есенни дни!
Дани, благодаря ти за хубавите думи!
Наистина май пазаруваме по един и същи начин. Някой продукт ми се струва интересен, взимам го и после му търся приложение и рецепти :))
Дано да ти харесат пандишпанчетата на вкус.
Хубави и цветни есенни дни!
Ина, благодаря ти!
Надявам се да ти харесат на вкус. А сиренцето наистина е чудесно, разбирам защо си го хапваш честичко :)
Сърдечни поздрави и много цветно настроение ти пожелавам!
Я, и тук едни прелестни пандишпанови кексчета, Лети, със смокинята отгоре ме спечели завинаги!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Лети!
Лети,
ОтговорИзтриванечудесна идея,
комбинация на вкусове и изразителни снимки -
прелестни са!
Поздрав и хубав есенен ден, Диана
Ива, благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз много обичам смокини :)
Честит празник и на теб!
Диди,
много си мила!
Винаги ме радва твоето одобренние и ми дарява усмивка.
Сърдечен поздрав и прегръдка!
Страхотна рецепта, Лети. :) Убедена съм, че пандишпанчетата имат страхотен вкус (чудесна е комбинацията котидж сирене и смокини, специално), а как изглеждат само...! :)
ОтговорИзтриванеМного усмивки и един весел четвъртък от мен! :))
Вили, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеНаистина сиренето много дибре пасна с вкуса на смокините.
Хубави есенни дни от мен! :)
А тия мъфинчета-много оригинално си ги съчетала с това сиренце.Много! Страхотна идея!
ОтговорИзтриванеБети благодаря ти много за хубавите думи!
ИзтриванеПросто обичам комбинациите на сладко и солено, и особено много - на сирена с плодове :)