Малиново тирамису в чаши / Raspberry Tiramisu
Продукти:
за 6 - 8 порции
500 гр. маскарпоне (1 кутия),
200 ml течна неподсладена готварска сметана,
пудра захар,
1 ампула ванилова есенция,
50 гр. черен шоколад,
около 8-12 броя бишкоти савоярди,
8 бр. бисквитки амарети (опция),
около 50-60 ml кафе еспресо,
2 с.л. вино марсала (или друг ароматен алкохол бренди, ликьор и др., чийто аромат ще подхожда),
около 200 гр. пресни малини
за малиновия топинг:
около 300 гр. пресни малини,
4-5 с.л. захар,
1 равна ч.л. желатин
Начин на приготвяне:
Смесете кафето с алхохола. Топнете за секунди всяка от бишкотите в сместа и ги поставете на дъното на чашите. Ако използвате и биквити амарети, натрошете по една бисквитка в чаша, върху бишкотите (бисквитите не се топят в кафеената смес).
Сложете част от малините върху бишкотите.
Разбийте маскарпонето с пудра захар на вкус. Това отнема минута, необходимо е само да се смесят. В друга купа разбийте сметаната с още малко пудра захар и ваниловата есенция, докато стане гъст и пухкав крем. Прибавете разбитата сметана на 2-3 пъти към маскарпонето, като след всяко прибавено количество от сметаната разбърквате за кратко. Нарежете на малки парченца шоколада, прибавете го към маскарпонения крем и разбъркайте.
Разпределете крема в чашите и гарнирайте отгоре с още малини.
Следващата стъпка, може да си я спестите, ако използвате готов топинг или пък загреете леко малко сладко от малини (или ягоди, или горски плодове) и полеете отгоре кремчетата. Но ако сте решили можете да си направите топинга и сами.
За да приготвите малиновия топинг, сложете малините в малка тенджерка, заедно със захарта. Загрейте на котлона, като същевременно мачкате сместа ( аз използвам ръчна преса за картофено пюре). Когато малините се пюрират и захарта се стопи, оттеглете тенджерката от котлона. Прецедете сместа през цедка, за да отстраните семчиците на малините. Получения сироп върнете в тенджерката. Ако се е получило прекалено малко количество, може да добавите мъничко вода или сок. Загрейте на котлона сместа, когато стане много топла (но не и вряла), прибавете желатина и бъркайте докато се разтвори. Когато поизстине, приберете в хладилника за кратко, когато топинга започне да се сгъстява (но не е още желиран напълно) полейте тирамисуто отгоре ( по 2-3 с.л. на чаша) и приберете чашите в хладилник за поне 3-4 часа.
Сервирайте охладено, като може да украсите с листенца мента.
Невероятно изкушение!!!!
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица
Благодаря от сърце, miriams!
ИзтриванеПрекрасна и цветна седмица и за теб!
Лети, грабна ми погледа с тези малинови изкушения! Трудно може да им се устои!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната нова седмица!
Тили, радвам се, че ти харесват!
ИзтриванеТази година ягодките рано,рано изчезнаха, а целогодишните сортове нещо тази година не дават вкусни ягодки, поне според това, което намирам на варненските пазари. Обаче, с малини е пълно и то прекрасни, как да не се изкуши човек :-)
Сърдечен поздрав и чудесна нова седмица!
Уоу! Така да го обичам, Лети, във всякакви варианти! Този е просто неустоим, страхотна комбинация на продукти и прелестни снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се, че ти допада! Аз ягодово тирамису съм опитвала и съм правила, но малиново не бях - това е първия опит и се оказа вкусно :-)
ИзтриванеПрегръдки и прекрасна седмица!
Лети, обожавам малини и Тирамису, а комбинацията от двете ми се вижда адски примамлива! Снимките ме изкушават да го направя още днес, имам Маскарпоне, но за съжаление нямам малинки в хладилника, а навън е такава жега, че не ми се търчи до пазара. Обаче нали съм си повтенлива, няма да му се размине на това малиново вълшебство! :) Благодаря за идеята и рецептата, мила!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубаво, слънчево настроение!
Ирма, много ще се радвам да ви допадне! Да ви е сладко!
ИзтриванеПрегръдки и пожелание за чудесна и вкусна лятна седмица!
Това ще да е моето тирамису (не пия кафе, не харесвам вкуса му). Лети, прекрасно, прекрасно... Може ли толкова вкусотии да намирам из блоговете... После как да не е постоянно гладен човек?
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и очаквам следващата вкусотия! :)
Гери, благодаря ти!
ИзтриванеДа ти кажа и това има малко кафе - бишкотите са топнати в него, обаче ти може да го заместиш. Натопи ги за секунда в малинов сироп или пък за да подсилиш шоколадовото присъствие, в гореш шоколад. Така ще игнорираш кафето :-)
Сърдечен поздрав, мила! И хубава седмица!
This is great!
ОтговорИзтриванеThank you Indira!
ИзтриванеRegards!