Телешко по бургундски (Bœuf bourguignon) е рецепта, която е абсолютна класика. Няма да коментирам достойнствата на френската кухня, те са много добре известни, а това е едно от нейните великолепни творения :)
Ако нямате достатъчно време и ви трябва бързо ястие, не посягайте към тази рецепта. Тя отнема време, но резултата определено си заслужава.
Има различни версии на телешкото по бургундски - със и без малки лукчета, бавно готвене на фурна или бавно къкрене на котлона, разлики във времето за прибавяне на някои от зеленчуците в процеса на готвене и т.н. Аз се спрях на този вариант, надявам се да ви хареса, така, както хареса и на мен :)
Телешко по бургундски / Bœuf bourguignon
за около 6 порции
Продукти:
1 кг. телешко (говеждо) месо, без ципи, жили и кости, нарязано на хапки,
180 гр. бекон,
2 големи глави лук,
3 големи моркова,
500 гр. гъби,
1 бутилка качествено червено вино (опитайте с Пино Ноар или Каберне, например ),
1 букет гарни (обичайно, включва стрък мащерка, няколко стръка магданоз и 1-2 дафинови листа, вързани с кухненски конец *) или може да използвате 1 ч.л. стрити сухи подправки -комбинация от мащерка и розмарин, както и един цял дафинов лист (аз се спрях на втория вариант),
2 скилидки чесън,
1 с.л. доматен концентрат,
3 с.л. зехтин,
2 с.л. чисто масло,
сол и чернв пипер на вкус,
1 с.л. брашно (опция) - за сгъстяване на ястието, ако е необходимо
Обелете и нарежете морковите на колелца.
Обелете и нарежете лука на ситно.
Нарежете бекона на кубчета.
Загрейте в тиган 2 с.л.зехтин. Прибавете нарязаните моркови и сотирайте, докато поомекнат леко. после извадете морковите от тигана и ги оставете настрани.
В същата мазнина запържете нарязания бекон за 3-4 минути, после прибавете към него и нарязания лук. Гответе, разбърквайки още 5-6 минути.
В достатъчно голяма, като за яхния тенджера, загрейте 1 с.л. зехтин и запържете хапките телешко месо, като го обръщате леко от всички страни.
Когато месото се "запечата" в резултат на запържването, добавете лука и бекона от тигана, заедно с мазнината, която е останала. Прибавете двете обелени и смачкани с плоската част на ножа, скилидки чесън, подправките (вързания с конец букет гарни или сухите подправки), подправете със сол и черен пипер на вкус и накрая залейте с виното от бутилката. Намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън около 2 часа.
Междувременно, почистете гъбите. Нарежете ги на не много тънки филийки. Загрейте маслото, прибавете гъбите и гответе, докато омекнат (по същия начин, както, когато правите гъби в масло).
След като месото е къкрило около два часа, прибавете към него гъбите, сготвени в маслото, сотираните моркови и доматения концентрат. Оставете да къкри на огъня, докато месото стане крехко. Ако сте използвали букет гарни, извадете го ог яхнията, ако сте използвали варианта със сухите подправки, извадете само дафиновия лист.
След като месото е готово, ако ястието е по-воднисто, може да сгъстите соса, като сложите 1с.л. брашно в купичка и прибавите от соса на яхнията, докато получите гъста кашичка. После прибавете кашичката към ястието и разбъркайте. Оставете на котлона още минута-две.
Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз и ако желаете с гарнитура от задушени картофи. На мен лично ми идва малко тежичко с картофите, така че си го консумирам и без тях.
* Състава на букет гарни може да варира в зависимост от ястието, което приготвяте и може да включва освен гореизброеното и още градински чай, розмарин, риган, босилек и т.н. Освен да се вържат с кухненски конец, друг вариант е, билките да се сложат във вързопче от тензух или цедка (не обаче пластмасова), а в миналото - билките са били завивани, като пакетче, в праз (празът се цепва по дъжина и се взима 1 от слоевете, в който се загръщат подправките и се вързват в края, за да не се отвори пакетчето пак с "връвчици" от праз).
** Рецептата е адаптирана от Easy french food
Телешко,харесвам но на твоето не може да му се устои!
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер Лети!
Благодаря ти, Зиче! Вкусно се получи :)
ИзтриванеПрекрасна вечер и за теб!
Изглежда и звучи много вкусно!Ще пробвам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеНадявам се да се получи вкусно. На нас рецептата много ни хареса :)
Сърдечен поздрав!
Лети, обожавам го!
ОтговорИзтриванеА твоето е толкова апетитно!
Прегръдка и много усмивки!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеВкусно се получи, хареса ни рецептата много :)
Прегръдка и хубави дни!
Класика! И то каква!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда, Лети!
Все се каня да го направя. Намерих в нашия супер-на-МОЛ едно от Бургундия.. обаче ме заболя корема, като видях цената. Като знам, че и дегустаторите като опитат ще заключат, че на Мише виното е по-добро и съвсем се отказвам. Не, че не готвя подобно телешко, ама си го хапваме с името кебап :))
Поздрави и хубава, спорна седмица, Лети!
Благодаря ти, Пепи!
ИзтриванеСпоред мен рецептата определено си заслужава :) Мисля, чи виното и да не е от Бургундия, пак ще стане, стига да е качествено. Пино Ноар е сорт, който произхожда от Бургундия, макар че вече е излязъл и извън нея и има варианти на съвсем достъпни цени, също добър избор си е и някое хубаво мерло.
За кебапа, почти се съгласявам - в българската кухня си има рецепти подобни на тази, обаче, тук технологията е малко по-различна от нашенската и ние не го готвим с цяла бутилка вино :))
Поздрави и хубави дни, Пепинко!
По същия начин приготвям и сухо глиганско месо. Да, важна е технологията, но правилно се отбелязала, а и от личен опит разбрах, че най-важното е качественото вино. Винаги съм се учудвала как щедро изсипват цялата бутилка вино, но се уверих, че при бавното готвене, месото по един чудесен начин "изпива" качественото сухо червено вино. Вкусът е впечатляващ. И да, рецептата е бавна заради термичната обработка, но никак не е трудна...
ОтговорИзтриванеАбсолютно вярно е, че виното трябва да е качествено. Винаги съм се чудила на хората, които готвят с калпаво вино, под предлог, че няма да го пият, а "само" ще готвят с него. При това подчертавам дебело, че качествено, не винаги означава много скъпо.
ИзтриванеЗа мен рецептата също не беще трудна, макар и да отнема време, но пък и кулинарните умения на хората са различни. За някой , който сега се учи или пък няма много стаж в кухнята може и да се стори трудно. Затова се старая да обяснявам рецептите по-подробно.
Благодаря ви за коментара!
Сърдечен поздрав!
Лети, снимките са много красиви. Обичам това ястие! Поздрави и лека вечер
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ани! И ние вкъщи го харесваме.
ИзтриванеПоздрави и хубави дни!
Лети, определено това ястие ме впечатли! Грабна ме от пръв поглед и ще го направя задължително! Страхотно изпълнение, браво!
ОтговорИзтриванеБонбонче, благодаря ти!
ИзтриванеНадявам се да ти допадне, единствените му недостатъци според мен са, че се готви бавно, а свършва бързо :)
Сърдечен поздрав!
Съжалавям, че ми се изчерпаха запасите от месо от лопатар! Би подхождала чудесно на тази рецепта. Аз единствено си спестявам доматения концентрат. Мисля, че не е фатално. А иначе ловджиите много харесаха глиганското по бургундски! Оцениха рецептата по достойнство. Даже питали мъжа ми как е приготвено, а той важно отговорил: "По бургундски"!
ОтговорИзтриванеПредполагам, че ще е много интересна дивечовата версия на тази рецепта, за съжаление не съм пробвала такъв вариант, но ще знам и ще я препоръчвам и за дивечово месо. Французите са си майстори, спор няма - глиганско, телешко или лопатар, явно все вкусно става, приготвено по този начин.
ИзтриванеБлагодаря за хубавия коментар и сърдечен поздрав! :)
Това го отбелязвам за направа. Задължително!
ОтговорИзтриванеВ нас телешко се яде само на телешко варено. Крайно време е да опитам нещо различно:)
Мерси за споделената рецепта.:)
Дари, много е вкусно! Прилича на българските яхнии или на месните ястия, които правим в гювеч - тези по-мераклийските, които "пият" много червено винце :)
ИзтриванеНадявам се да ти хареса! Проблема обаче е в свястното телешко. По българските ширини трудно се намира.
Сърдечни благодарности за рецептата и подробните обяснения.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесало!
ИзтриванеБлагодаря за коментара и за доверието да изпробвате рецептата!