петък, 28 декември 2012 г.

Зимна торта / Winter Cake




    Днес ще ви покажа един десерт със зимна визия и вкус на шоколад и портокал. Надявам се да ви допадне, особено ако обичате кандирани портокалови кори :)
    Изпълнението никак не е трудно. Можете да направите от посочените продукти цяла торта или да предпочетете като мен -  мини тортички.
    Имайте предвид, че десерта трябва да престои поне 8 часа в хладилник, за да могат блатовете да поемат добре от крема.

Зимна торта

Продукти:
за 18 см. тортена форма или за около 10-12  мини тортички (диаметър около 6-7 см.)

За блата:
150 гр. брашно,
25 гр. какао,
1 бакпулвер,
175 гр. захар,
1 ванилия,
3 яйца,
175 гр. масло,


За пълнежа:
500 гр. рикота (2 кутийки по 250 гр.),
3 с.л. вино "Марсала" (или друг ароматен алкохол, например бренди),
80 гр. натурален шоколад,
60 гр. кандирани портокалови кори,
30 гр. нарязани (смелени едро) бадеми
пудра захар

За декорацията:
около 100 гр. натурален шоколад



     Дозата продукти е предвидена за тортена форма от 18 см., като готовия блат се разрязва на три платки. Тортената форма се намазва с мазнина и дъното и се застила с хартия за печене.
     Ако ще правите мини тортички, дозата продукти ще стигне за около 10-12 броя, ако използвате силиконови форми за мъфини с диаметър около 6-7 см.
    Загрейте фурната на 180 градуса.
    В купа, смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера.
    В друга купа разбийте яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.
    Разтопете маслото (трябва да бъде течно, но не горещо), най-лесно е с микровълновата фурна.
    Съединете внимателно смесите в единна текстура. Действа се с дървена лъжица, а не с миксер, като към яйчената смес постепенно добавите брашняната и накрая на маслената. Действайте внимателно, като прибавяте на порции и бъркате само в една посока до поемане на продуктите преди да прибавите нова порция. Аз прибавям брашняната смес на 3-4 пъти, а маслената на 3 пъти.
    Изсипете сместа във формата (или формичките), загладете и печете на 180 градуса. За цяла торта печете около 25-30 минути, а за мини тортичките - около 15 минути  или докато дървено шишче боднато в блата излезе сухо, без полепнало тесто.
    След като е готово, извадете от фурната и оставете във формата (формичките) около 5 минути. После внимателно извадете от формата (формите) и оставете върху решетка да изстине.
    Когато изстине напълно, срежете на две или на три платки.
    За да направите крема, изсипете в купа рикотата, прибавете 3 с.л. марсала (или бренди) и толкова пудра захар, колкото прецените, според предпочитанията си за сладост.  Разбийте за кратко с миксер. Прибавете настъргания на едро шоколад (аз го кълцам с ножа на малки "трескички"), нарязаната на дребни кубчета кандирана портокалова кора и нарязаните (или смлени едро) бадеми. Разбъркайте с лъжица, за да се смесят добре продуктите.
   Сглобете тортата или тортичките, като сложите между блатовете от крема.
   Оставете в хладилник за поне 8 часа (най-добре пригответе от предния ден и консумирайте на следващия.
   Украсата може да е от домашно направени или купени шоколадови фигурки - звезди, снежинки, елхички и т.н. Ако ще си правите сами, просто разтопете на водна баня шоколада, напълнете пош, шприц или найлоново пликче, на което е отрязано крайчето и изрисувайте с плътен слой шоколад желаните фигурки върху хартия за печене. Изчакайте шоколада да стегне напълно и отделете внимателно фигурките.
   Тъй като аз исках моите шоколадови елхички за по-автентично да са "рошави", не много гладки и равни, действах направо с една чаена лъжичка. С нея загребвах от шоколада и изливах лекичко върху хартията за печене стъблото и клонките на елхичките, като си помагах тук-там с върха на лъжичката.








 

неделя, 23 декември 2012 г.

Предколедно и от сърце :)




Мили читатели на "Кулинарно приключение" и скъпи приятели от кулинарното блог-пространство, с тази картичка, плод на съвместната работа на моя син и неговия дядо,
искам да ви пожелая весело посрещане на Рождество Христово! 
Нека този светъл празник бъде за вас пречистващ душата, нека ви изпълни с любов, да отвори сърцата ви и да подхрани мечтите ви! Бъдете живи и здрави, обградени с обич и топлина и да гледаме напред, с надежда към наближаващата нова година и новите неща, които ни очакват някъде там... в нашето бъдеще!


вторник, 18 декември 2012 г.

Бисквити "Спирали със сладко"


  Продължавам коледната бисквитена тематика :)
  Тези бисквитки са интересни на вид. Също и вкусни, но... на следващия ден, т.е. трябва да престоят 24 часа преди консумация, тъй като вкусът им се променя. Не са от много масления тип и според мен са чудесни, като придружител на утринното или пък следобедно кафе.



Бисквити "Спирали със сладко"  

Продукти:

300 гр. брашно,
100 гр. захар,
80 гр. смлени бадеми,
80 гр. масло,
1 яйце,
2 с.л. студена вода,
една щипка сол
около 80 гр. конфитюр от червени плодове (например вишни, малини)

   Смесете в купа брашното, солта, захарта и смлените бадеми.
   Прибавете размекнатото на стайна температура масло и претривайте сместа през пръсти, докато стане на маслени трохи.
   В купичка смесете яйцето и 2 с.л. студена вода. Разбийте сместа с вилица докато се смесят.
   Прибавете яйчната смес към брашняната и разбъркайте, докато яйцето се поеме и се образува хомогенна паста (тесто), ако трябва помогнете си с ръце.
   Разточете го върху леко набрашнена повърхност във форма на правоъгълник около 25х35 см.
   Намажете тестото със сладко.
   Навийте го откъм по-късата страна на стегнато руло.
   Опаковайте рулото във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за 30-тина минути.
   Загрейте фурната на 180 градуса.
   Извадете рулото от хладилника, махнете фолиото и го нарежете на резени (спирали) с дебелина около 7-8 мм., които наредете на разстояние едно от друго върху покритата с хартия за печене тава от фурната.
  Печете бисквитите 12-15 минути или докато краищата им порозовеят.

     *  Източник на рецептата е "Cuciniamo" n.7 - Nov/Dic 2012, "Biscotti della nonna"



Още предложения от блога за бисквитки и дребни сладки:

1. Бисквитки "Снежни топки"


2. Бисквити "Мока-ванилови спирали"


3. Бисквитки с кандирани череши



4.  Орео топки


5. Бисквитки с шоколад и ядки



6. Бисквитки с фурми


петък, 14 декември 2012 г.

Бисквитки с фурми / Date Cookies

 

      Не съм подхващала още коледната тема в блога. Не че нямам идеи, не че не съм и реализирала някои от тях, но време да ви ги покажа не достигаше.
     Днес съм решила да се поправя и започвам, разбира се, с бисквитки. Че то с какво друго, ако не с тях :)  В мислите ми, много аромати, идващи от кухнята в предколедните дни са свързани с прясно изпечени бисквити.
     Меденките, които направих вече отлежават и само трябва да ги декорирам, но пък половината изчезнаха, така че ще пека втора партида :)) В кухнята се намират още поне два вида бисквитки, от които всеки си грабва по малко, но не мога да кажа, че съм приключила с печенето, мисля, че ще правя още :)
     Сега, искам да ви покажа едни от последните, излезли от фурната -  вкусните бисквити с фурми. Те се топят в устата и са с изключително крехка текстура.




Бисквитки с фурми / Date Cookies

Продукти: 

за около 18-19 броя

125 гр. брашно,
125 гр. масло,
50 гр. захар,
60 гр. сушени фурми (това е чисто тегло, след отстраняване на костилките),
1 ампула ванилова есенция,
щипка сол

     В купа сложете размекнатото масло, захарта и ванилията. Разбийте с миксер, докато се получи кремообразна смес.
    Фурмите се почистват от костилките и така теглото им трябва да е 60 гр. Нарязват се на ситно и се прибавят към масления крем.
    В купа се пресява брашното, прибавя се солта и брашняната смес се прибавя към масления крем, като се разбърква с дървена лъжица.
    Загрейте фурната на 180 градуса.
    Застелете тавата от фурната с хартия за печене. И с помоща на лъжица сложете от сместа, като леко притискате и дооформяте с ръце, така че да се получи кръгче.
    Слагайте бисквитките на разстояние около 2,5 см. една от друга.
    Печете ги около 8 минути или докато краищата им порозовеят.
    Извадете ги от фурната и ги оставете 2-3 минутки в тавата. После внимателно ги пренесете на решетка, за да изстинат напълно.
    Бисквитките са много пръхкави и с крехка текстура, ето защо задължително ги изчакайте малко, след като извадите тавата от фурната, преди да ги преместите, защото иначе рискувате да се начупят. Резултата обаче си заслужава, защото получавате вкусни и топящи се в устата бисквитки.