четвъртък, 6 септември 2012 г.
Обърнат кейк със сливи / Plum Upside-Down Cake
Обърнат кейк със сливи
Продукти:
за 26 см. форма
За плодовия слой:
3 с.л. (45 гр.) масло,
150 гр. светло кафява захар,
около 10-12 сини сливи (броя зависи от големината им)
За кейковото тесто:
115 гр. масло,
130 гр. захар,
1 ампула ванилова есенция,
2 големи яйца със стайна температура,
210 гр. брашно,
1 1/2 ч.л. бакпулвер,
1/4 ч.л. сол,
125 ml прясно мляко.
Измийте сливите, срежете ги по дължина на две половинки.
Разтопете 45 гр. масло, добавете кафявата захар и сложете на огъня, докато захарта се стопи и започне да прави балончета. Дръпнете от огъня.
Според рецептата, масления карамел се приготвя директно в съда, в който ще се пече после кейка, но ако нямате такъв съд, който да ползвате и на котлона, и във фурната, вие можете да приготвите масления карамел отделно и докато сместа е още топла, да я излеете равномерно по дъното на 26-сантиметровата форма за печене, предварително омаслена.
Когато леко изстине, подредете в кръг сливите върху карамела с отрязаната част надолу.
Загрейте фурната до 190 градуса.
Разбийте с миксер 115 гр. масло със захарта. Прибавете ванилията и след това едно по едно яйцата, разбивайки до гладка смес.
Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта.
Добавете към яйчната смес 1/2 от брашняната, разбъркайте с дървена лъжица.
Прибавете млякото, разбъркайте докато се поеме и добавете останалата част от брашняната смес. Отново объркайте с лъжицата, колкото брашното да се поеме от сместа. Не преразбивайте тестото.
Внимателно разстелете сместа върху плодовете.
Пъхнете сладкиша в загрятата предварително фурна и печете между 45 минути и 1 час или до момента,когато кейка започне да се отделя от стените на съда и центъра е изпечен добре (проверете с дървено шишче или клечка за зъби).
Оставете 20 минути във формата.
Поставете достатъчно голяма, плоска чиния върху формата и обърнете кейка, като внимавате да не се залеете с горещ карамел, в случай, че малко от него протече при обръщането.
* рецептата е адаптирана от рецептата на David Lebovitz Upside Down Cake
Ето и други варианти на рецептата:
Обърнат кейк със смокини
Обърнат плодов кейк по David Lebovitz
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лети, обичам всякакви сладкиши със сливи!
ОтговорИзтриванеТвоят изглежда перфектно!
Прегръдка и хубави почивни дни!
Честит Празник!
Лети, разкошен кейк! Изглежда непретенциозен, а изключително сочен и вкусен. Честит празник и хубави почивни дни! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно сочно и ароманто изглежда!Боже,как ми се дояде ... ужас!
ОтговорИзтриванеОле, това ще е нещо вълшебно! И другите варианти също! Страхотни са, Лети!
ОтговорИзтриванеех само каква въздиша направих като видях това кулинарно изкушение. Поздравления изглежда чудесно и ужасно вкусно.Рядко можеш да срещнеш така добре описана и подробно дадена рецепта. Хубаво впечатление ми направи това, че пишеш за колко сантиметра е формата тази смес, което е идеално.Важно е да знаме, че не бива да преразбиваме тестото, а аз често си бъркам ли бъркам с мисленето, че така ще е по хубаво.Рецептата е много подходяща сега е времето на сливите.
ОтговорИзтриванеДани (Музика за свободното време),
ОтговорИзтриванеДани (Colorful Place),
Йоли,
Кате,
Дайвинг,
Благодаря ви на всички! Винаги ми е толкова приятно, когато ме навестявате!
Пожелавам ви много настроение, много хубави преживявания и много усмивки през почивните дни!
Прегръдки!
Прекрасни сладкиши и тъкмо с плодове от сезона! Подробно обяснени и изкушаващо изглеждащи!
ОтговорИзтриванеЛека вечер и хубав почивен ден!
Чуден сладкиш, Лети! Всичките тия плодовите много ги харесвам,пък и снимките ти са едни апетитни, съвсем лице в лице :)) да му се прииска на човек да вземе онази там виличка :)
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Благодаря ти, Пепинко! Направо грабвай виличката и започвай :)
ИзтриванеУсмихнати да са и твоите дни!
I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes
ОтговорИзтриванеwhich makes it much more enjoyable for me to come
here and visit more often. Did you hire out a designer to create your
theme? Outstanding work!
Also visit my webpage - The Diet Solution Program Reviews
Thank you very much!
ИзтриванеI didn`t hire a designer, my father made for me the picture at the beginning of the blog. All the other photos I've done myself. I`m glad you like it.
All the best!
Лети, вчера идвах тук за рецепта, но имаше проблем с блога, много се радвам, че се е оправил. Нямаше как да те предупредя, защото не ме пускаше да вляза. Лети, искам да ти благодаря за рецептата и за това, че ме амбицира да направя тази вкусотия! Поздрави и приятни почивни дни!!!
ОтговорИзтриванеОх, зор беше с този проблем, ама накрая потърсих помощ и нещата се уредиха. Съжалявам за неудобството и съм щастлива, че вече всичко е наред!
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце за доверието и за хубавите думи! Заслугата обаче не е моя, рецептата на Лейбовиц няма грешка, винаги се получава вкусна, а съм я изпробвала с доста плодове :)
Поздрав и почивни дни пълни с приятни изненади и чудесно настроение!
Lety, идвам с благодарности за рецептата - има страхотен, запомнящ се вкус! Много благодаря за споделянето!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че се е харесал! :)
ИзтриванеБлагодаря за доверието и за хубавите думи!
Сърдечен поздрав и пожелание за чудесен уикенд!
Колко вкусно изглежда така отрязаното парче в чинията направо ми се дояде и ми се иска да се протегна и да си взема от монитора хахах много благодаря за рецептата ще се опитам и аз да я направя, дори се чудя дали вместо сливи може да се сложи друг плод като череши, че в момента това имам?Пък и самите продукти като цяло не са сложни и всяка домакиня трябва да ги има, много добре изглежда така обърнат макар, че тази част доста ме притеснява да не се начупи и да стане на малки грозни парченца....Добре е че има такива блогове като вашият където рецептите са изпитани и знаеш, че ще се получи вкусно.
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам кейка да се получи и да ви хареса!
ИзтриванеМоже да се направи с различни плодове. Аз съм опитвала с праскови, кайсии и смокини. Не виждам причина да не стане и с череши но ще трябва да им махнете костилките.
Що се отнася до обръщането, на мен досега не ми се е начупвал, но все пак ще зависи от това как сте го изпекли и в какъв съд. Освен това се изисква известна доза бързина и сръчност, но не мисля, че ще имате проблеми, само внимавайте да не се полеете с горещ карамел.
Рецептата е най-хубавата на която съм попадала, като дозировка на продуктите. Тя е на Дейвид Лейбовиц и наистина е чудесна. Аз променям понякога само количеството захар, в зависимост от сладостта на използваните плодове.
Сърдечен поздрав и успех в готвенето!