сряда, 26 септември 2012 г.

Паниран карфиол / Cauliflower Fritters


В тази публикация, кулинарното приключение ще е съвсем семпло и далеч от експеримента. Ястието е съвсем обикновено, но много любимо на моя съпруг и по негово желание го приготвям веднага щом на пазара се появи този зеленчук. Всъщност, може да си го приготвяте и когато по пазарите вече го няма, ако си замразите във фризера предварително бланширани розички карфиол.


Паниран карфиол

Продукти:

1/2 голяма глава карфиол,
около 150 ml качествена, не много горчива бира,
2 яйца,
брашно,
черен пипер,
сол,
олио

Измийте карфиола и го накъсайте на розички.
Сложете на котлона вода с 1 ч.л. сол да заври. Пуснете розичките във врящата вода и бланширайте карфиола за около 5 минути (зависи колко е крехък и от големината на розичките). Извадете от водата и оставете да се отцеди добре.
В купа разбийте яйцата леко с вилица, добавете бирата, сол и  щипка черен пипер. Докато с едната ръка бъркате енергично сместа с помоща на телена бъркалка, с другата ръка добавяйте брашно. Не посочвам точното количество на брашното, правя го на око, но целта е да се получи смес с гъстотата на тесто за палачинки. Внимавайте да не стане на бучки.
Сложете на котлона по-дълбок тиган с олио, да се сгорещи. Потопете розичките бланширан карфиол в сместа и изпържете в тигана до златисто, като обръщате от всички страни.

33 коментара:

  1. Лети, толкова апетитни са розичките....
    Рядко готвя карфиол, но този ме плени!
    Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса и на вкус, Дани! Ние сме по карфиола, правя с него какво ли не, май само в сладкиш не съм го слагала :))
      Прегръдка и хубав усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Много апетитни късчета, Лети!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Лети,

    И аз правя подобна рецепта и много харесвам карфиола поднесен по този начин:)
    Снимките са страхотни!

    Хубав ден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      И ние сме му горещи почитатели, не само така паниран, а и по други начини приготвен. Само сезон да му е и го почваме :)
      Поздрав и чудесен ден!

      Изтриване
  4. Лети,поздравления!Прекрасен карфиол се приготвила...точно както го обичаме у дома:))Идваме с бирата:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре сте дошли :)
      Благодаря за хубавите думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  5. Лети, и ние обичаме много карфиол! Чудесно си го щракнала!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Радвам се, че ти допада!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  6. Лети, чудесна идея! Харесваме карфиола, приготвен по този начин! Снимките са страхотни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти! И при нас е харесвана рецепта :)
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Много,много го обичам,Лети,и пак така апетитни снимки ни поднасяш!Прегръдки и дано се видим!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Радвам се, че се видяхме и се надявам скоро пак :)

      Изтриване
  8. Лети, любимо ястие ми е, но досeга не съм слагала бира в панировката. Ще пробвам и така. Бих дошла на вечеря у вас:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре си дошла! Казваш само кога и готово :)
      Много хубава става панировката с бира, само трябва да избереш хубава и не много горчива бира. Моя мъж направо разшири очи, като му казах, че този път съм използвала една от неговите бири "Старопрамен", обаче после си облиза пръстите :)) За хубаво ядене трябват качествени продукти, нали така?

      Изтриване
  9. Лети, чудесно си ги поднесла! Приличат на розички! И аз съм фен на панирания карфиол и тези дни ще панирам.
    Спорен нов ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!
      Сега му почва сезона, аз сигурно ще правя пак :)
      Сърдечен поздрав и хубав ден!

      Изтриване
  10. Благодаря от сърце!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  11. Много обичам паниран карфиол.
    Твоят изглежда страхотно, Лети!

    Поздрави и пожелания за хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели!
      Сърдечен поздрав, спокойна вечер и хубаво утре!

      Изтриване
  12. Изглежда много апетитно!До сега не съм опитвала паниран карфиол, но определено ще опитам твоята рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надя, надявам се да ти хареса :)
      Ние вкъщи с половинката обичаме много, децата го ядат обаче, само на туршийка.
      Благодаря за хубавите думи!
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  13. Обичам, обичам, обичам ...
    Пък в компанията на млечно-чеснов сос, още повече.
    Хубав ден, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мммм, с млечно-чесново сосче, наистина е още по-вкусен :)
      Хубава нова седмица, Дани!

      Изтриване
  14. Правила съм карфиол,залят със сос Бешамел,не ме плени много,но това изглежда доста вкусно,ще пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хора не харесват много карфиола, но ние вкъщи го обичаме всякак. Вярно е обаче, че предпочитаме едни рецепти пред други и паниран, ни е един от любимите варианти. Наистина става вкусен и се надявам да Ви хареса. Може да пробвате и да бланширате карфиол и после, вместо с бешамел да гозалеете със сос от сирена и готварска неподсладена сметана, и после леко да запечете във фурната. Мисля, че може да ви допадне повече от бешамеловия вариант.
      Сърдечен поздрав! :)

      Изтриване
  15. Лети, днес за обяд приготвих паниран карфиол по тази рецепта. Пробвах с тъмно пиво и прибавих малко индийско орехче.Стана страхотно:) Скоро ще пробвам и салатката с карфиол :)


    Спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесал! :)
      Благодаря за доверието!
      Сърдечен поздрав и спорна нова седмица!

      Изтриване
  16. Станаха страхотни карфиолчета...чудесна рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че Ви е харесала! Благодаря за доверието и хубавия коментар.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  17. Здравей и от мен!
    Благодаря ти за идеята. Панираният карфиол е любим и на моя мъж. Сега в момента ми втасват милинките по твоята рецепта, а за вечеря ще имаме от този карфиол. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Дано карфиола ви е харесал, така като и милинките. Много се радвам, когато някой опита рецепта и сподели мнение. Искрено благодаря за чудесните коментари, оказаното доверие и ласкавите думи! Да ви е сладко на всички в семейството!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване