четвъртък, 20 септември 2012 г.
Полента с нахут, панчета и розмарин
Полента с нахут, панчета и розмарин
Продукти:
200 гр. фин царевичен грис за полента (в нашите магазини за качамак),
700 ml вода,
150 гр. варен нахут от консерва (отцедено тегло)
150 гр. панчета (или може да замените с бекон или пък с прошуто)на тънки слайсове,
1-2 скилидки чесън,
пресен розмарин,
зехтин,
сол,
щипка лют пипер
Сложете на котлона 700 ml вода със щипка сол да заври. Когато заври отдръпнете от огъня и започнете да добавяте с една ръка на тънка струйка царевичния грис, като същевременно бъркате непрекъснато с другата ръка. Прибавете нахута и разбъркайте.
Върнете на котлона на слаба температура и бъркайте, докато се сместа се сгъсти. Оттеглете от огъня.
Намажете правоъгълна или квадратна тавичка със зехтин. Изсипете полентата, като пласта трябва да е с дебелина около 3 см. и заравнете. Оставете да изстине напълно.
Когато полентата изстине тя се стяга и може да се реже. Разрежете я на квадратчета.
Аз открих, че отлична работа вършат и силиконови формички за мини мъфини, добре намаслени. С тях ще можете да си направите и друга форма на предястието, различна от квадратчета, както се вижда на снимките.
Подредете квадратчетата полента в плато за сервиране.
Върху всяко поставете тънък слайс (резен) от панчетата (бекона или прошутото).
Счукайте (или пресовайте) 1-2 скилидки чесън. Нарежете иглички пресен розмарин на по-ситно и го прибавете при чесъна. Добавете и щипка лют пипер. Добавете 3-4 с.л. зехтин и разбъркайте всичко добре.
Полейте с част от ароматната смес всяко от квадратчетата. Украсете с 1-2 цели иглички розмарин и сервирайте предястието.
Рецептата е адаптирана от книжката " Nuove idee per la polenta" , издание на "Cucina Moderna"
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лети, малко не съм на "ти" с полентата!
ОтговорИзтриванеНо предложението ти изглежда много апетитно!
Прегръдка !
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеНе си само ти така, и съпруга ми не й е много голям фен, не че не хапва, но не му е след любимите неща :)
Прегръдка!
Лети, чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеМисля, че месоядните у дома ще бъдат очаровани от декора на тези хапчици полента..:)
Бети, ще се радвам да ви хареса :)
ИзтриванеПроздрав и прекрасен уикенд!
Някой ден ще си доставя и това твое, Лети, гастрономическо удоволствие! Хареса ми!!!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
Понякога се чудя кога ще мога да приготвя всичко, което ми е харесало из блоговете, то какъвто списък имам, сигурно години ще ми трябват :) Явно и ти така си, ДИве, но на френската селска торта съм и се заканила :))
ИзтриванеПрегръдка и чуден уикенд!
Браво Лети, много добре изглежда :)Страхотна идея.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрав и хубави почивни дни!
Обожавам полента ! Много елегантно поднесена ! Комплименти !
ОтговорИзтриванеС поздрав !
Grazie, Ваня!
ИзтриванеТи се намираш в самия източник на всевъзможни гастрономични удоволствия, може да се наслаждаваш на автентичен вкус и многообразие от варианти :) На нас останалите влюбени в Италия, ни остава само да се опитаме за малко да се пренесем там, чрез някоя и друга рецепта :)
Прегръдка и поздрави на слънчева Италия!
Лети, изглежда великолепно и красиво поднесено! Прекрасен ден! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани!
ИзтриванеПрекрасен да е уикенда за теб!
Много семпла, но интересна и сигурна съм, вкусна рецепта, Лети. Нахута ще оставя на теб, нали може :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав край на седмицата!
Пепинко, изпробвах няколко и без нахута, така че няма страшно да се пропусне, щом не сте първи дружки с него :))
ИзтриванеПрегръдка и чудесни почивни дни!
Лети , винаги се питам , откъде ти идват такива хубави идеи за ястия? Много оригинални и красиво нестандартни! Възхищавам ти се! Никога не съм правила полента с нахут, но.... твоята изглежда вълшебно- иска ми се да опитам и аз! Прекрасни снимки си направила!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те!
Бени, благодаря ти, мила!
ИзтриванеНякои ми хрумват, обаче повечето ги виждам тук и там, така че не е моя заслугата :)
Тази рецепта, специално е от една притурка на италианско списание :)
Прегръдка и пожелание за чудесни почивни дни!
Еха, колко апетитно си ги наредила, Лети! Миналият месец правих полента(посред лято), но не пречи да опитам и твоя вариант, с нахут. И без това ми се мотае една кутийка от него в шкафа. Знаеш ли, някога, зимно време бабите ми правеха полентата точно така - в тавичка, заравнена, после поливаха с мазнинка и дробеха отгоре домашно пушено (другата - шарено, пържено свинско) Я, как ме подсети да пробвам моя малкия калпазанин, дали ще се излъже да я яде така направена ;)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Ирма, благодаря ти!
ИзтриванеПростичките и проверени неща от бабината и мамината кухня са несравними! Дано и на сина ти му хареса :) А нахута според мен може и да се пропусне, но може и с него. Аз бях любопитна да пробвам тази рецепта, която видях в притурка към италианско списание, стори ми се много любопитна.
Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!
Красиво е, Вили! Сигурна съм, че е и вкусно! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ева!
ИзтриванеПоздрав и пожелание за хубави почивни дни!
Много изискани хапки и много стилни! обожавам такъв тип поднасяне! Страхотно, браво! Освен това са и много вкусни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :) Все ми подслаждаш с някоя хубава дума деня, Кате!
ИзтриванеПоздрав и хубав уикенд!
Снимките ти са като извадени от списание! Великолепно изглежда това нещо, великолепно!!!
ОтговорИзтриванеМерси, Инче! Разменям за едничка от онези божествени палачинки, които видях в блога ти!
ИзтриванеПоздрав и весел уикенд!
Lety, изглеждат чудесно! Страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеХаресвам качамак и ще ми е интересно да пробвам вкуса с нахута и ароматната смес за заливка!
Спокойна нощ!
Благодаря! Надявам се да ти хареса! И на мен ми стана любопитно като видях рецептата в списанието, затова реших да я приготвя :)
ИзтриванеПоздрав и хубави почивни дни!
Много ефектно поднесено и снимано перфектно,Лети!
ОтговорИзтриванеп.п.Писах ти за среща на мейла.
Прегръдки и до скоро!
Благодаря ти, Роси!
ИзтриванеПрегръдка!
Поздрави и слънчев уикенд!
Лети, както винаги ни изкушаваш с нещо елегантно и ефирно.
ОтговорИзтриванеПрекрасен уикенд!
Вещичке, благодаря ти много!
ИзтриванеСлънчев и весе уикенд и за теб!
Изящно!
ОтговорИзтриванеЛети, как да си направи човек качамак с пръжки при тази алтернатива.Непременно ще опитам!
Хубава неделя и слънчева седмица край морето!
Вили, радвам се да те "видя"!
ИзтриванеМисля, че човек в някои дни има настроение за качамак с пръжки, а в други - за по-претенциозната му версия :) Но същината май е все една и съща.
Благодаря ти и ще се радвам да ти хареса италианското братче, на нашенската рецепта :)
Сърдечен поздрав!