четвъртък, 20 септември 2012 г.

Полента с нахут, панчета и розмарин



Полента с нахут, панчета и розмарин 

  Продукти:

200 гр. фин царевичен грис за полента (в нашите магазини за качамак),
700 ml вода,
150 гр. варен нахут от консерва (отцедено тегло)

150 гр. панчета (или може да замените с бекон или пък с прошуто)на тънки слайсове,
1-2 скилидки чесън,
пресен розмарин,
зехтин,
сол,
щипка лют пипер

 Сложете на котлона 700 ml вода със щипка сол да заври. Когато заври отдръпнете от огъня и започнете да добавяте с една ръка на тънка струйка царевичния грис, като същевременно бъркате непрекъснато с другата ръка. Прибавете нахута и разбъркайте.
 Върнете на котлона на слаба температура и бъркайте, докато се сместа се сгъсти. Оттеглете от огъня.
Намажете правоъгълна или квадратна тавичка със зехтин. Изсипете полентата, като пласта трябва да е с дебелина около 3 см. и заравнете. Оставете да изстине напълно.
Когато полентата изстине тя се стяга и може да се реже. Разрежете я на квадратчета.
Аз открих, че отлична работа вършат и силиконови формички за мини мъфини, добре намаслени. С тях ще можете да си направите и друга форма на предястието, различна от квадратчета, както се вижда на снимките.
Подредете квадратчетата полента в плато за сервиране.
Върху всяко поставете тънък слайс (резен) от панчетата (бекона или прошутото).
Счукайте (или пресовайте) 1-2 скилидки чесън. Нарежете иглички пресен розмарин на по-ситно и го прибавете при чесъна. Добавете и щипка лют пипер. Добавете 3-4 с.л. зехтин и разбъркайте всичко добре.
Полейте с част от ароматната смес всяко от квадратчетата. Украсете с 1-2 цели иглички розмарин и сервирайте предястието.

Рецептата е адаптирана от книжката " Nuove idee per la polenta" , издание на "Cucina Moderna"

32 коментара:

  1. Лети, малко не съм на "ти" с полентата!
    Но предложението ти изглежда много апетитно!
    Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Не си само ти така, и съпруга ми не й е много голям фен, не че не хапва, но не му е след любимите неща :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Лети, чудесно предложение!
    Мисля, че месоядните у дома ще бъдат очаровани от декора на тези хапчици полента..:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, ще се радвам да ви хареса :)
      Проздрав и прекрасен уикенд!

      Изтриване
  3. Някой ден ще си доставя и това твое, Лети, гастрономическо удоволствие! Хареса ми!!!
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога се чудя кога ще мога да приготвя всичко, което ми е харесало из блоговете, то какъвто списък имам, сигурно години ще ми трябват :) Явно и ти така си, ДИве, но на френската селска торта съм и се заканила :))
      Прегръдка и чуден уикенд!

      Изтриване
  4. Браво Лети, много добре изглежда :)Страхотна идея.

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи!
      Поздрав и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Обожавам полента ! Много елегантно поднесена ! Комплименти !
    С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Grazie, Ваня!
      Ти се намираш в самия източник на всевъзможни гастрономични удоволствия, може да се наслаждаваш на автентичен вкус и многообразие от варианти :) На нас останалите влюбени в Италия, ни остава само да се опитаме за малко да се пренесем там, чрез някоя и друга рецепта :)
      Прегръдка и поздрави на слънчева Италия!

      Изтриване
  6. Лети, изглежда великолепно и красиво поднесено! Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Прекрасен да е уикенда за теб!

      Изтриване
  7. Много семпла, но интересна и сигурна съм, вкусна рецепта, Лети. Нахута ще оставя на теб, нали може :))
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепинко, изпробвах няколко и без нахута, така че няма страшно да се пропусне, щом не сте първи дружки с него :))
      Прегръдка и чудесни почивни дни!

      Изтриване
  8. Лети , винаги се питам , откъде ти идват такива хубави идеи за ястия? Много оригинални и красиво нестандартни! Възхищавам ти се! Никога не съм правила полента с нахут, но.... твоята изглежда вълшебно- иска ми се да опитам и аз! Прекрасни снимки си направила!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, благодаря ти, мила!
      Някои ми хрумват, обаче повечето ги виждам тук и там, така че не е моя заслугата :)
      Тази рецепта, специално е от една притурка на италианско списание :)
      Прегръдка и пожелание за чудесни почивни дни!

      Изтриване
  9. Еха, колко апетитно си ги наредила, Лети! Миналият месец правих полента(посред лято), но не пречи да опитам и твоя вариант, с нахут. И без това ми се мотае една кутийка от него в шкафа. Знаеш ли, някога, зимно време бабите ми правеха полентата точно така - в тавичка, заравнена, после поливаха с мазнинка и дробеха отгоре домашно пушено (другата - шарено, пържено свинско) Я, как ме подсети да пробвам моя малкия калпазанин, дали ще се излъже да я яде така направена ;)
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря ти!
      Простичките и проверени неща от бабината и мамината кухня са несравними! Дано и на сина ти му хареса :) А нахута според мен може и да се пропусне, но може и с него. Аз бях любопитна да пробвам тази рецепта, която видях в притурка към италианско списание, стори ми се много любопитна.
      Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

      Изтриване
  10. Красиво е, Вили! Сигурна съм, че е и вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ева!
      Поздрав и пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  11. Много изискани хапки и много стилни! обожавам такъв тип поднасяне! Страхотно, браво! Освен това са и много вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) Все ми подслаждаш с някоя хубава дума деня, Кате!
      Поздрав и хубав уикенд!

      Изтриване
  12. Снимките ти са като извадени от списание! Великолепно изглежда това нещо, великолепно!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Инче! Разменям за едничка от онези божествени палачинки, които видях в блога ти!
      Поздрав и весел уикенд!

      Изтриване
  13. Lety, изглеждат чудесно! Страхотни снимки!
    Харесвам качамак и ще ми е интересно да пробвам вкуса с нахута и ароматната смес за заливка!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Надявам се да ти хареса! И на мен ми стана любопитно като видях рецептата в списанието, затова реших да я приготвя :)
      Поздрав и хубави почивни дни!

      Изтриване
  14. Много ефектно поднесено и снимано перфектно,Лети!

    п.п.Писах ти за среща на мейла.

    Прегръдки и до скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Прегръдка!
      Поздрави и слънчев уикенд!

      Изтриване
  15. Лети, както винаги ни изкушаваш с нещо елегантно и ефирно.
    Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вещичке, благодаря ти много!
      Слънчев и весе уикенд и за теб!

      Изтриване
  16. Изящно!
    Лети, как да си направи човек качамак с пръжки при тази алтернатива.Непременно ще опитам!
    Хубава неделя и слънчева седмица край морето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, радвам се да те "видя"!
      Мисля, че човек в някои дни има настроение за качамак с пръжки, а в други - за по-претенциозната му версия :) Но същината май е все една и съща.
      Благодаря ти и ще се радвам да ти хареса италианското братче, на нашенската рецепта :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване