сряда, 29 април 2015 г.

Дорсетски ябълков сладкиш / Dorset apple traybake



   Когато прочетох тази рецепта, много ми хареса. Сладкишът изглеждаше обещаващ. С малки корекции в количеството на някои от продуктите се получи прекрасно. Лесен и много вкусен, особено сутрин или следобед, придружен с чаша кафе или чай.

Дорсетски ябълков сладкиш / Dorset apple traybake

Продукти:

400 гр. ябълки (обелени и почистени от семките),
сока на половин лимон,
220 гр. масло,
250 гр. кафява захар (демерара),
4 яйца,
2 ч.л. ванилов екстракт,
300 гр. брашно,
2 равни ч.л. бакпулвер

още няколко супени лъжици кафява захар за поръсване на сладкиша отгоре



          Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете правоъгълна тава (27х20 см.) с масло и застелете дъното и с хартия за печене.
  • Нарежете, обелените и почистени от семенната част ябълки, на тънки резенчета (слайсове). Напръскайте ги с лимоновия сок, за да не потъмняват.
  • Разтопете маслото, оставете го да изстине и когато е с приблизително телесна температура, прибавете към него захарта, ванилията и леко разбитите с вилица яйца. Разбъркайте с дървена лъжица, за да се смесят продуктите добре. 
  • Пресейте брашното и бакпулвера и го добавете към яйчената смес, като разбърквате с дървената лъжица, докато брашното се поеме. Трябва да се получи доста гъсто кейково тесто.
  • Изсипете половината от тестото в тавичката и заравнете, отгоре подредете половината от тънко нарязаните ябълкови резенчета. Върху тях, изсипете другата половина на тестото и много внимателно разстелете равномерно. Върху тестото подредете втората половина от ябълковите резенчета. Наръсете отгоре сладкиша с кафява захар.
  • Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, около 45-50 минути - докато сладкиша стане златист, еластичен на пипане и дървено шишче забодено в него излиза без полепнали трохи.
  • Когато сладкиша се изпече, извадете от фурната, оставете го в тавичката за 10 минути, после го извадете и нарежете на квадрати. Отстранете хартията за печене и сервирайте. 
         Прекрасен е, придружен от чашка ароматен чай или кафе.

         *** Източник на рецептата - bbc goodfood

14 коментара:

  1. Толкова красиви снимки :)
    Прекрасен е, Лети.
    С ухание на масло....
    Запазвам си парченце за сутрешното кафе :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Даже и две парченца си вземи, че с кафенце много върви ;-)
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Да и на мен ми изглежда обещаващ!Лети,лека вечер и поздрави за рецептата и красивите снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка!
      Въпреки, че изглеждаше обещаващ, малко предпазливо подходих към рецептата, заради съотношението и количеството на продуктите в нея, но се получи много вкусен сладкиш.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Еххх, че вкусна коричка има отгоре, че на всичкото отгоре и карамелена! Може ли така да ме съблазняваш с тези вкусотиики, Лети?!
    Поздрави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! :-)
      Изкушение е наистина, човек трябва да внимава с парчетата, но аз не можах да му устоя :-)
      Поздрави сърдечни и слънчеви празнично-почивни дни!

      Изтриване
  4. Ооо, страхотен е!
    Аз като отявлен фен на ябълките няма как да го подмина, всъщност даже сега се сещам че имам рецепта за подобен на вид сладкиш, която обаче още не съм правила :) Този тук е просто вълшебен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария!
      Стана много вкусен. Малко предпазливо подходих в началото към рецептата, но резултата много се хареса на всички вкъщи :-)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Лети, харесва ми, но си запазвам рецептата за зимата - ябълките са ми сезонно-зимни на мен:))

    ОтговорИзтриване
  6. Този сладкиш е вълшебен! Веднъж го правих и после му загубих рецептата, така че тази направо я преписвам :)

    ОтговорИзтриване
  7. И на мен ми харесва, Лети. Но ябълковата вълна ще я яхна на есен. Сега съм пролет;)
    Много хубави снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви от сърце за коментарите, приятели!
    Извинявайте за късното включване, но месец май се оказа повече от шеметен. Никакво време и много ангажименти и събития.
    Радвам се, че сладкиша ви е харесал. Да ви е сладко, независимо по кое време на годината решите да го направите :-)
    Сърдечни поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване