понеделник, 9 декември 2013 г.

На гости при Гери: Вкусни бисквити / Delicious Cookies



  Тези много вкусни бисквитки приготвих за гостуването при Гери в нейния блог "Мус от краски и мечти". Благодаря ти за милата покана, Гери! 
  Преди време тя гостува при мен с една прекрасна и слънчева, като самата нея, питка. По този повод, споделих колко харесвам Гери - нейната искреност, любознателност и съпричастност. Много ми е приятно да посещавам нейното виртуално кътче и сега с огромно удоволствие идвам на гости, с нещо сладичко, което се надявам да й хареса. Предвид наближаващите коледни празници, украсих подобаващо бисквитките и даже нарочих специален късмет за моята чудесна домакиня. 
Гери, виждаш ли лисчето под панделката? Там има за теб пожелание - за здраве, вдъхновение и любов, за много вълшебство и цвят в живота ти! Бъди щастлива!


   Ако някой реши да се възползва от рецептата, да знае, че няма да се задоволи с една доза, а ще иска да направи после още. Бисквитките се получават много вкусни, в нестандартна, интересна форма и приготвянето им не е изобщо сложно. Единственото леко затруднение, което може да срещнете е оформянето на тестото - трябва да е достатъчно охладено, за да може да работите с него и трябва да действате бързо, за да не се стопли прекомерно от ръцете ви. :-)


Вкусни бисквити / Delicious Cookies

доза: около 26 броя

Продукти:

270 гр. брашно,
200 гр. масло,
150 гр. захар,
1 яйце,
1 ч.л. ванилова есенция,
1/2 ч.л. бакпулвер,
1/2 ч.л. сол,
конфитюр от малини (или вишни)



  Начин на пригтвяне:
  Разбийте в купа маслото и захарта до получаването на пухкава кремообразна смес. Добавете с разбиване яйцето и ванилията.
  Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера и солта. Изсипвайте постепенно брашняната смес във маслената, като разбърквате добре. Ще се получи лепкаво маслено тесто. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника, тестото да стегне (при мен стана за около час).
  Набрашнете съвсем леко плота, колкото да не залепва тестото по него. Набрашнете леко и ръцете си. Разделете добре охладеното тесто на 3 части. От всяка част оформете рула (кръгли "фитили") с  диаметър около 3 см. Работете бързо, защото ако тестото се стопли оформянето ще е много по-трудно. Сложете така оформеното тесто в тава (аз използвам тази на фурната), постлана с хартия за печене, на растояние 10 см. едно от друго. С помоща на кръглата дръжка на дървена лъжица (или друг подобен инструмент), направете вдлъбнатина в средата на тестото по цялата дължина. Напълнете вдлъбнатината с конфитюр, като не я препълвате прекалено. Трябва да изглеждат приблизително така:


   Пекат се на предварително загрята до 180 градуса фурна, около 15-20 минути или докато леко порозовеят. Докато се пече тестото донякъде се разлива и затова се изисква разстояние между рулата.
   Оставят се в тавата да се охладят за около 2 минути. После се нарязват диагонално на парчета с дебелина около 2 см. и с помоща на шпатула, внимателно се изваждат върху решетка (скара) да изстинат.
   След като се охладят, дръжте бисквитите в плътно затворена кутия. Ако оцелеят дотогава, че да ги приберете, защото поне при нас изчезнаха светкавично :-)

    ** Рецептата е адаптирана от книгата "Всичко за печенето".


28 коментара:

  1. Харесва ми заглавието на рецептата:) И на мен точно така ми звучат - като да са много вкусни. Записвам ги в To do листата за уикенда. Благодаря за предложението.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ви харесат, Руми!
      Сърдечни поздрави и приятно бисквиткоправене през почивните дни!

      Изтриване
  2. Вкусно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, чудесно гостуване, уханни бисквити и прекрасни снимки!
    Прегръдка и много сладки ухания в предколедните дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Прегръдки и чудесно настроение!

      Изтриване
  4. Лети, дано остане време по празниците да направя такива- много ми допаднаха, а и идеята да скрием пожелание в тях е чудесна!
    ВИнаги ми е приятно да минавам оттук- колко често успявам, е друг въпрос.
    Хубава седмица ти желая, на Гери също;)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мъхче! Децата много ги харесаха, а и възрасните... и те ;-)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Лети с удоволствие бих получила една кутийка....:))))Поздравления за прекрасните сладки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Бих изпратила, ама всичко се изяде до троха, още в същия ден :-))
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Точно сега им се насладих при Гери:)! Прекрасно опаковани, вкусно направени и красиво оформени бисквитки! Страхотно гостуване, Лети! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Прегръдки и чудесно предколедно настроение!

      Изтриване
  7. Лети, харесват ми тези бисквитки. Толкова са нежни, красиви.
    Празничен и цветен декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допадат, вещичке! Наистина са много вкусни!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  8. Разкошни бисквити! И толкова интересно се правят. Страхотни са! Благодаря за идеята, мила.

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусни и красиво поднесени бисквитки, Lety! Видях ги при Гери, но не мога да подмина и тук да не те поздравя за добрия избор и красивите снимки! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце! Хубави дни и чудесно предколедно настроение!

      Изтриване
  10. Лети, страхотни бисквити и гостуване. Красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Таня!
      Сърдечни поздрави и вълшебни празници!

      Изтриване
  11. Лети, отново ще ти благодаря, че прие да ми погустуваш и ти. Голяма радост донесе на моето местенце. А бисквитките ти май ще са хит тази Коледа. Само виж колко ни харесаха на всички. ;)
    Желая ти вълшебни празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, за мен беше огромно удоволствие! Знаеш колко обичам да посещавам блога ти, а като гост, визитата е двойно по-приятна!
      Прегръдки и пожелание за вълшебни и прекрасни празници!

      Изтриване
  12. Много красота, нежен вкус и ефектно оформление, Лети,
    прекрасно изглеждат, страхотна идея за гостуване.
    Поздравления и пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Диди!
      Преграсни предпразнични и празнични дни!

      Изтриване
  13. Здравейте, опитах рецептата, следвах стъпка по стъпка, но ми се разтекоха франзелките :-) някаква идея защо така се получи? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Тъй като тестото е маслено, то винаги малко се разлива при печене. Ако забележите снимката, преди печенето ( с която илюстрирам как се слага сладкото върху бисквитите), ще видите колко по-кръгли и компактни са рулата, в сравнение с изпечените бисквити. Ако разливането (разтичането) е повече от това, тогава наистина има някакъв проблем. Това, което ми хрумва, като възможна причина е качеството на маслото, което се използва. Когато правите маслено тесто за бисквити е добре маслото да е от възможно най-високо качество, каквито са например много немски или френски видове. Никога не правя сладкиши с българско масло, защото резултатите не са никак добри.

      Изтриване
    2. Анонимен2 юли 2015 г., 17:45

      Благодаря много за отговора!
      И аз използвах немско масло. Трябва да ви кажа, че въпреки неугледния вид, сладките се получиха фантастично и изчезнаха за отрицателно време. Благодаря за рецептата и отделеното време!
      Продължавам с опитите :-)

      Изтриване
    3. Радвам се, че са ви харесали! Друг съвет, който мога да дам е хубаво да охладите тестото в хладилника и после, когато го извадите да работите много бързо с него, за да стигне максимално бързо и до фурната. Може да опитате да сложите и 1-2 лъжици брашно повече. Дано следващите опити се получат отлично.

      Изтриване