Тези много вкусни бисквитки приготвих за гостуването при Гери в нейния блог "Мус от краски и мечти". Благодаря ти за милата покана, Гери!
Преди време тя гостува при мен с една прекрасна и слънчева, като самата нея, питка. По този повод, споделих колко харесвам Гери - нейната искреност, любознателност и съпричастност. Много ми е приятно да посещавам нейното виртуално кътче и сега с огромно удоволствие идвам на гости, с нещо сладичко, което се надявам да й хареса. Предвид наближаващите коледни празници, украсих подобаващо бисквитките и даже нарочих специален късмет за моята чудесна домакиня.
Гери, виждаш ли лисчето под панделката? Там има за теб пожелание - за здраве, вдъхновение и любов, за много вълшебство и цвят в живота ти! Бъди щастлива!
Ако някой реши да се възползва от рецептата, да знае, че няма да се задоволи с една доза, а ще иска да направи после още. Бисквитките се получават много вкусни, в нестандартна, интересна форма и приготвянето им не е изобщо сложно. Единственото леко затруднение, което може да срещнете е оформянето на тестото - трябва да е достатъчно охладено, за да може да работите с него и трябва да действате бързо, за да не се стопли прекомерно от ръцете ви. :-)
Вкусни бисквити / Delicious Cookies
доза: около 26 броя
Продукти:
270 гр. брашно,
200 гр. масло,
150 гр. захар,
1 яйце,
1 ч.л. ванилова есенция,
1/2 ч.л. бакпулвер,
1/2 ч.л. сол,
конфитюр от малини (или вишни)
Начин на пригтвяне:
Разбийте в купа маслото и захарта до получаването на пухкава кремообразна смес. Добавете с разбиване яйцето и ванилията.
Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера и солта. Изсипвайте постепенно брашняната смес във маслената, като разбърквате добре. Ще се получи лепкаво маслено тесто. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника, тестото да стегне (при мен стана за около час).
Набрашнете съвсем леко плота, колкото да не залепва тестото по него. Набрашнете леко и ръцете си. Разделете добре охладеното тесто на 3 части. От всяка част оформете рула (кръгли "фитили") с диаметър около 3 см. Работете бързо, защото ако тестото се стопли оформянето ще е много по-трудно. Сложете така оформеното тесто в тава (аз използвам тази на фурната), постлана с хартия за печене, на растояние 10 см. едно от друго. С помоща на кръглата дръжка на дървена лъжица (или друг подобен инструмент), направете вдлъбнатина в средата на тестото по цялата дължина. Напълнете вдлъбнатината с конфитюр, като не я препълвате прекалено. Трябва да изглеждат приблизително така:
Пекат се на предварително загрята до 180 градуса фурна, около 15-20 минути или докато леко порозовеят. Докато се пече тестото донякъде се разлива и затова се изисква разстояние между рулата.
Оставят се в тавата да се охладят за около 2 минути. После се нарязват диагонално на парчета с дебелина около 2 см. и с помоща на шпатула, внимателно се изваждат върху решетка (скара) да изстинат.
След като се охладят, дръжте бисквитите в плътно затворена кутия. Ако оцелеят дотогава, че да ги приберете, защото поне при нас изчезнаха светкавично :-)
** Рецептата е адаптирана от книгата "Всичко за печенето".
Харесва ми заглавието на рецептата:) И на мен точно така ми звучат - като да са много вкусни. Записвам ги в To do листата за уикенда. Благодаря за предложението.
ОтговорИзтриванеДано да ви харесат, Руми!
ИзтриванеСърдечни поздрави и приятно бисквиткоправене през почивните дни!
Вкусно изглеждат!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеЛети, чудесно гостуване, уханни бисквити и прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и много сладки ухания в предколедните дни!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеПрегръдки и чудесно настроение!
Лети, дано остане време по празниците да направя такива- много ми допаднаха, а и идеята да скрием пожелание в тях е чудесна!
ОтговорИзтриванеВИнаги ми е приятно да минавам оттук- колко често успявам, е друг въпрос.
Хубава седмица ти желая, на Гери също;)!
Благодаря ти, Мъхче! Децата много ги харесаха, а и възрасните... и те ;-)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Лети с удоволствие бих получила една кутийка....:))))Поздравления за прекрасните сладки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка! Бих изпратила, ама всичко се изяде до троха, още в същия ден :-))
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Точно сега им се насладих при Гери:)! Прекрасно опаковани, вкусно направени и красиво оформени бисквитки! Страхотно гостуване, Лети! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеПрегръдки и чудесно предколедно настроение!
Лети, харесват ми тези бисквитки. Толкова са нежни, красиви.
ОтговорИзтриванеПразничен и цветен декември!
Радвам се, че ти допадат, вещичке! Наистина са много вкусни!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Разкошни бисквити! И толкова интересно се правят. Страхотни са! Благодаря за идеята, мила.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли! Прегръдки!
ИзтриванеМного вкусни и красиво поднесени бисквитки, Lety! Видях ги при Гери, но не мога да подмина и тук да не те поздравя за добрия избор и красивите снимки! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце! Хубави дни и чудесно предколедно настроение!
ИзтриванеЛети, страхотни бисквити и гостуване. Красота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много, Таня!
ИзтриванеСърдечни поздрави и вълшебни празници!
Лети, отново ще ти благодаря, че прие да ми погустуваш и ти. Голяма радост донесе на моето местенце. А бисквитките ти май ще са хит тази Коледа. Само виж колко ни харесаха на всички. ;)
ОтговорИзтриванеЖелая ти вълшебни празници! :)
Гери, за мен беше огромно удоволствие! Знаеш колко обичам да посещавам блога ти, а като гост, визитата е двойно по-приятна!
ИзтриванеПрегръдки и пожелание за вълшебни и прекрасни празници!
Много красота, нежен вкус и ефектно оформление, Лети,
ОтговорИзтриванепрекрасно изглеждат, страхотна идея за гостуване.
Поздравления и пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!
Благодаря от сърце, Диди!
ИзтриванеПреграсни предпразнични и празнични дни!
Здравейте, опитах рецептата, следвах стъпка по стъпка, но ми се разтекоха франзелките :-) някаква идея защо така се получи? Благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеТъй като тестото е маслено, то винаги малко се разлива при печене. Ако забележите снимката, преди печенето ( с която илюстрирам как се слага сладкото върху бисквитите), ще видите колко по-кръгли и компактни са рулата, в сравнение с изпечените бисквити. Ако разливането (разтичането) е повече от това, тогава наистина има някакъв проблем. Това, което ми хрумва, като възможна причина е качеството на маслото, което се използва. Когато правите маслено тесто за бисквити е добре маслото да е от възможно най-високо качество, каквито са например много немски или френски видове. Никога не правя сладкиши с българско масло, защото резултатите не са никак добри.
Благодаря много за отговора!
ИзтриванеИ аз използвах немско масло. Трябва да ви кажа, че въпреки неугледния вид, сладките се получиха фантастично и изчезнаха за отрицателно време. Благодаря за рецептата и отделеното време!
Продължавам с опитите :-)
Радвам се, че са ви харесали! Друг съвет, който мога да дам е хубаво да охладите тестото в хладилника и после, когато го извадите да работите много бързо с него, за да стигне максимално бързо и до фурната. Може да опитате да сложите и 1-2 лъжици брашно повече. Дано следващите опити се получат отлично.
Изтриване