четвъртък, 22 декември 2011 г.

Пилешки бутчета с гроздов сок



Отварям нова рубрика в блога под надслов - "Когато готвят мъжете" :)
Досещате се, че този път ще ви покажа нещо, което не е приготвено от мен. Трябва да отбележа, че допреди няколко месеца моят съпруг не можеше да готви. Е, разбира се, винаги се е справял повече от чудесно с барбекюто или пък пържене на яйца, картофи, както и приготвяне на още две-три бързи блюда, но според него подобни "елементарни" неща не се броели за готвене :)
Напоследък обаче, той прояви интерес, ентусиазъм и желание да се опитва да готви, като показва явни предпочитания към унгарската и италианска кухня, както и към български традиционни рецепти. Явно страста към кулинарията, в крайна сметка е заразна :)) Вече започнахме да се бутаме двама в кухнята, където доскоро си беше мое царство, но той се справя повече от добре, като ме изненада с лекотата и бързината, с които напредва.
Прощъпулникът беше с една невероятна супа "Гулаш", която също след време ще покажа, но днес ще ви представя приготвените изцяло от него и снимани от мен "Пилешки бутчета с гроздов сок". Рецептата е унгарска и много ще се хареса на тези, които обичат да смесват сладкия и соления вкус.



Пилешки бутчета с гроздов сок

1ч.ч. = 250 мл.

за 4 порции:

8 пилешки бутчета,
50 грама чисто масло,
1 щипка сух босилек,
1 щипка суха мащерка,
80 мл. гроздов сок,
1/2 чаена чаша сухо бяло вино,
1/2 чаена чаша сметана,
сол,
черен пипер

Измийте пилешките бутчета и ги подсушете с кухненска кърпа или домакинска хартия.
Посолете ги и ги поръсете с босилека и мащерката.
Запържете ги в маслото докато се зачервят и кожата им стане хрупкава. Добавете виното и гроздовия сок, захлупете съда и гответе на слаб огън, докато пилешкото поомекне. Ако е необходимо, в процеса на готвене добавете мъничко вода.
Прибавете сметаната и черен пипер на вкус, изчакайте да заври и веднага оттеглете от огъня.

Подходяща гарнитура е варен ориз или картофено пюре.

За още по-смелите е пълния вариант на рецептата:
Задушете 300 гр. гроздови зърна (от черно и бяло грозде, желателно от сорт без семки) в малко масло. Извадете приготвените, по гореуказания начин, пилешки бутчета от соса, аранжирайте в чиния и поставете горещото задушено грозде около бутчетата. Поднесете горещия сос в отделен съд. Гарнирайте ястието с варен ориз или картофено пюре.

Ето това е унгарската представа за "манджа с грозде", която се оказа интересна и вкусна :)
Съпругът ми приготви за нас първата версия, без гроздовите зърна, заради децата, които иначе нямаше да хапнат. Но вие може да си изберете вариант, според предпочитанията, ако решите да приготвите тази унгарска рецепта.

* адаптирано от книгата: “Classical Hungarian Dishes” от Boldizsár Horváth, 2001




22 коментара:

  1. Лети, много интересна рецепта, страшно апетитно изглежда!
    Сега... поздравления, че си си намерила не само помощник, но и си направила от него готвач:) Весели празници и внимавайте с бутането в кухнята:)

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, поздравления за добрият помощник в кухнята :)
    А вторият вариант ще ми стане любим!!!!
    Прегръдка и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Определено мисля,че ще ми допадне.
    Обичам съчетанието сладко-солено.
    Само се надявам моят мъж да не започне да проявява подобни мераци към кухнята ми.....:-))
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,комплименти за ентусиазма и майсторството на твоя съпруг,справил се е повече от блестящо!По нищо не личи,че опита му е в начален стадий,защото бутчетата са невероятни!Снимките също!

    Хубав ден и весела Коледа на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз обичам да смесвам сладко солените в кусове и със сигурност ще м ихареса и на мен, и на съпруга.
    Страхотно изглеждат бутчетата, Лети!
    Поздрави и весели Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, отново предлагаш много изискано и апетитно ястие! Чудесни снимки!
    Поздрави и пожелания за вълшебни празници :)

    ОтговорИзтриване
  7. Лети фантастична рецепта :) И аз си падам много по солено - сладките съчетания :) Пожелавам ти много хубаво посрещане на Коледа, радост и здраве в домът ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Аплодимсменти за готвача и фотографа! Невроятна рецепта, поднесена и заснета толкова апетитно, че ме изкушава да опитам едно бутче. :)
    Весели празници желая на цялото смейство!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети,
    аз това със сигурност ще го взаимствам:-)
    Браво на мъжа ти- дано прихванат и други от него;-) Аз с радост само ще минавам да снимам резултатите отвреме-навреме;-)
    Весели празници ви желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Много апетитно ястие и страхотни снимки. Идвам да ти открадна всички бутчета, Лети :)

    ОтговорИзтриване
  11. Страшно апетитни бутчета, Лети! Поздравления за половинката ти - аз мисля, че е страхотно един мъж да може да готви, за да глези отвреме-навреме любимата жена с някоя вкусна изненадка! :)
    Сърдечни позрави и пожелания за уютни и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Приятели, от името на моя съпруг и от мое име, сърдечно ви благодаря за чудесните коментари!
    Траянка,
    Дани,
    Краси,
    Роси,
    Пепи,
    Ели,
    Ева (bor),
    Ева (Тонева),
    Мъхче,
    Зори,
    Мария,
    много сте мили! Искам от все сърце да ви пожелая весело посрещане на идващите прекрасни празници! Нека домовете ви са пълни винаги със смях, любов, уют и топлина!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотен тандем, Лети -
    прекрасна рецепта, изпълнение и снимки!
    Адмирации към двама ви!
    Сърдечни пожелания за вълшебна Коледна нощ,
    хубави и щастливи празнични дни,Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, явно твоя съпруг има прекрасен кулинарен талант! Пилешките кълчици изглеждат наистина вълшебно! Благодаря ти за рецептата и ти желая много щастлива Коледа!

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, благодаря ти!
    Пожелавам ти, прекрасен празник! Нека домът ти винаги да е изпълнен със смях, любов, красота и светлина!
    Прегръдка!

    Албена, много си мила!
    От все сърце ти пожелавам весели и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотно предложение и БРАВО на мъжа ти!:)
    Много ми хареса и рецептата и снимките!:)

    ОтговорИзтриване
  17. Аз се мисля за не толкова смела така, че ще се пробвам с първия вариант. Рецептата изглежда много изискана с този гроздов сок, а същевременно не толкова претенциозна и трудна. Гроздовия сок предполагам е желателно да бъде изстискан от грозде. Едва ли ще стане от натуралните сокчета в кутии, те толкова са и натурални... Не му е много сезона на глоздето точно сега, но ще потърся някакво грозде, което да не е гръцко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се рецептата да ти допадне, на нас вкъщи унгарската кухня много ни харесва, но все пак вкусът е много индивидуално нещо. Няма нищо по-хубаво обаче, от това - споделената рецепта да се хареса и да се приготвя и от други хора, ще се радвам много, ако стане така :)
      А за сокчетата в кутийки, напълно споделям мнението, пресния сок си е друго нещо.
      Поздрав и пожелание за хубави пролетни дни!

      Изтриване
  18. Много интересна рецепта, а по снимката съдя че е и доста апетитна. Пиле с гроздов сок - прилича малко на фюжън кухня, ще го пробвам обезателно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавите думи!
      Вкусът наистина е интересен и на нас много ни допадна. Унгарската кухня, според мен, се харесва на нас българите :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  19. За първи път коментирам в блога ти (надявам се, че "ти" е приемливо обръщение), опитвала съм някои от рецептите и всички до една бяха страхотни. За мен това е най-добрият кулинарен блог, на който съм попадала (а аз съм вманиачен интернет консуматор), а тъй като от днес се завръщам към пилешкото месо, това ще е една от първите рецепти, които смятам да приготвя. Това беше моето включване и.. пожелавам на теб и семейството ти много успехи! Приятен уийкенд! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря от сърце за хубавите думи! Много се радвам, че рецептите са се получили и са ти харесали. Ще се радвам да се "виждаме" пак на страничките на блога.
    Поздрави и успешна, усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване