петък, 16 декември 2011 г.

Френски шоколадови бисквитки



      Ето и другите бисквитки, за които споменах в предходната публикация. Оказаха се много вкусни, макар че леко ме поизнервиха с консистенцията на тестото – оказа се по-трудно за оформяне.
      Почерпете се с тези очарователни на вкус, френски шоколадови бисквитки и ви пожелавам хубаво предколедно настроение. :-)))

Френски шоколадови бисквити

Продукти:

210 гр. брашно (или 1 1/3 ч.ч.),
150 гр. масло (или 11 с.л.),
2 с.л. какао (или 1/3 ч.ч.),
1/4 ч.л. бакпулвер,
1/4 ч.л. сол,
180 гр. захар (или 1 ч.ч.),
1 яйчен жълтък,
2 с.л. портокалов сок,
90 гр. черен шоколад

1 ч.ч. = 240 мл.

  • Сложете шоколада във фризера за 10 минути, след което го настържете.
  • В купа смесете заедно пресятото брашно, какаото, бакпулвера и солта.
  • В друга купа сложете маслото и захарта, разбийте ги леко с миксер на най-ниска степен - не на крем, а само докато се смесят, това става за около минута. Добавете жълтъка на яйцето и разбийте леко на бавни обороти, докато то се поеме от сместа. Не преразбивайте сместа. Добавете 2 с.л. портокалов сок.
  • Прибавете сухите съставки към маслото и започнете да претривате с пръсти, докато се смесят и сместа стане трошлива и на трохи. Поръсете плота с настъргания шоколад, изсипете сместа от купата и премесете с ръце, докато шоколада се поеме и получите маслено тесто. Не го месете много - престанете веднага щом се получи еднородна консистенция. Разделете го на три части, увийте го във фолио за свежо съхранение или в найлонова торбичка и приберете в хладилника за поне един час.
  • Когато тестото е добре охладено, загрейте фурната до 180 градуса. Застелете тавата от фурната с хартия за печене.
  • Оформете от масленото тесто кръгли бисквитки, като може да действате по два начина - да оформите от тестото цилиндър с диаметър около 5-6 см. и с остър нож да го нарежете на кръгчета (филийки) с дебелина около 5 мм. или да разточите тестото на плота на дебелина 4-5 мм. и с формичка да изрежете кръгли бисвитки. Действайте бързо, защото тестото се стопля, става меко и затруднява работата. Докато работите с една част от тестото, дръжте другата в хладилника.
  • Подредете изрязаните бисквитки в тавата на разстояние около 1 см. една от друга. Печете около 12 минути или докато по краищата бисквитките започнат да се стягат на пипане. Извадете тавата от фурната, оставете ги 3-4 минути в нея. После ги пренесете върху решетка да изстинат напълно.


37 коментара:

  1. Лети,бисквитите са страхотни,а снимките им още повече!Да не съм те чула да се оплакваш,че не се справяш,напротив!На тъмния фон са станали великолепни!
    Не се притеснявай за изчезналите бутони,най-вероятно е нещо временно.При мен пък от известно време не иска да качва по няколко снимки наведнъж,трябва по няколко пъти да пробвам,или само по една,на етапи.Също в лентата с произволни рецепти,която е под публикацията,както имаш и ти,взе да ми слага картинки от блога на Катерина.Постоянно има някакви неуредици в този Блогър.
    Не се ядосвай,това са верно доста дразнещи,новсе пак незначителни ядове!

    Хубав петък,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепни бисквитки, Лети! Задължително ще ги пробваме, когато се прибера у дома :)Явно е възникнал проблем с темплейта, но уви, не знам как да ти помогна от тук :( в такива случаи обикновено питам чичко Гугъл и пада голямо четене и ровене в какво ли не.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни бисквитки, Лети!
    За съжаление и аз не съм на "ти" с тези джажи и не мога да ти помогна :)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. има ги, Лети, всички бутони, но са странно сгъчкани и не се виждат с просто око, мини с мишката(на отворена нова публикация)отгоре над мястото за писане, там, където би трябвало да са бутоните и ще разбереш за какво говоря ;)

    преди малко написах и аз публикация и внимателно търсех я бутон за шрифт, я бутон за картинка(всъщност май само този бутон се забелязва леко) :))))

    а сладките изглеждат много добре

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, да не си кликнала върху Редактиране на HTML кода? Ако е така, просто кликни върху Нова публикация, линкът е вдясно, точно до Редактиране на HTML. Иначе линк винаги можеш да сложиш, дори и да нямаш бутон. Просто напиши text, като вместо text пишеш желания от теб текст (може и да не е текст, а картинка, ама да не задълбавам сега излишно), а на мястото на URL address, пействаш адреса на рецептата (в твоя случай).

    Бисквитките са много апетитни! Със сигурност ще са много вкусни. Случайно да знаеш колко време издържат, защото много ми харесаха и би ми се искало да ги направя за партито в детската, което е другата седмица.

    Хубав петък ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изглеждат тези сладки, Лети!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни са, бисквитите, Вили! Техническа помощ не мога да окажа, но и без генериране на връзки лесно се намират рецептите в блога. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са Lety ! Взимам си едничка и ти пожелавам хубава петъчна вечер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглеждат чудно хрупкави и вкусни, Лети!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, бисквитките са чудесни и много биха се харесали от децата!
    И аз скоро имах проблем с кирилицата, понякога се бъгва блогър!

    ОтговорИзтриване
  11. Прелестни са Лети - не само шоколадови, но и френски!
    Изглеждат много фини и нежни, чудесна идея за коледните празници и не само.
    Благодаря за споделената рецепта,
    сърдечни поздрави и приятни почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Лети,
    поне можеш да публикуваш както си искаш:-)
    Не мога да помогна за лентата, но съм убедена, че чичко Гугъл има нещо предвид:-) Питай него!
    За сладките, след онези спиралки, сега и тези шоколадови, просто сърцето ми се къса, че не са ми пред погледа;-)
    Фантастични са!

    ОтговорИзтриване
  13. Хейййй.....Лети! Дечицата ми обичат всичко с шоколад и....твоите сладки ще са чудесна изненада за тях! Благодаря ти за идеята! Изглеждат вълшебно!
    Желая ти приятни и романтични почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Ммм много хубави бисквитки! Има ли шоколад няма начин да е лошо!
    А за проблема с липсващите бутони, единственото, което ми идва на ум е без да искаш да си избрала Edit HTML режима вместо Compose.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Приятели, много ви благодаря за отзивчивостта! Вашите коментари ми помогнаха да реша проблема с бутоните. Те така и си останаха липсващи, дори опциите за смяна на режима Edit HTML и Compose изчезнаха. Проблема се оказа в стария редактор на блогър, аз упорито си стоях на него, защото си бях свикнала и ми беше удобен, но след като той така се бъгна, се сетих, да пробвам да мина на новия редактор. Там вече всички бутончета са налице и макар и по-различен ще свикна. Стария все така ме оставя без бутони :)

    Еликсирче,
    благодаря ти мила!
    Вярно е, че все някое техническо проблемче се появява, ама няма сега да си вгорчаваме живота за тая работа :)
    А за снимките, тези горе долу станаха, ама все ми се ще да мога да снимам, като Лулу. Явно четене на литература и практика ми трябват.
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ДИве,
    благодаря ти! Дано бисквитките ти харесат!
    С проблема успях да се справя, макар и трудно, защото тези компютърни истории са хич не са ми силата :)
    Чудесен уикенд ти пожелавам с много предпразнично настроение!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за споделената рецепта! Чудно изглеждат бисквитите и са подходящи за идващите празници:)

    ОтговорИзтриване
  17. Ptirinha, благодаря ти, че се опитваш да ми помогнеш, но май блогър ни поднася на всеки по проблемче :) При мен бутоните не са така, а направо съвсем изчезнали, пробвах и твоето предложение, но не е това. Въпреки всичко, както писах по-горе успях да се справя с проблема :)
    Много хубав блог имаш с много снимки от любимата ми Италия :) Разходих се с удоволствие!
    Сърдечен поздрав!

    Инче,
    благодаря ти мила за указанията!
    Не съм объркала Редактиране на HTML с бутона "Нова публикация", първо за това си помислих, но и тези две опции също са изчезнали, бъгна се стария редактор, както установих. Проблема е в блогър. Минах на новия от настройки и с него всичко е наред. Хубаво, че се светнах, че компютърните работи не са ми силата изобщо.
    За бисквитките - 5 дни траят в херметически затворена кутия, обаче след първия ден съвсем леко омекват и не са така силно хрупкави , като в деня на печене. Можеш обаче, да замразиш тестото за около седмица, ако го завиеш първо във фолио за свежо съхранение и после в алуминиево фолио. После в деня на печете го оставяш да се отпусне, оформяш и печеш.
    Прегръдка и пожелание за страхотни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Иринка,
    благодаря ти! Много си мила!
    Сърдечен поздрав и пожелание за хубаво настроение!

    Евка,
    благодаря ти много за хубавите думи!
    Сърдечен поздрав и чудесно предколедно настроение!

    Яна,
    благодаря ти!
    Хубави и ведри предпразнични събота и неделя!

    Траянка,
    много си мила!
    Благодаря ти!
    Чудесен уикенд ти пожелавам!

    Диди, радвам се, че ти харесват!
    Благодаря за хубавите думи!
    Прегръдка и пожелание за прекрасни предпразнични събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Лети, бисквитките са звучат вкусничко и са много хубави!Ще се пробват!
    А за проблема- опитай се да влезеш от другаде.
    Когато имах такъв проблем, ползвах OPERA, влязох през EXPLORER, а след това и през GOOGLE CHROME и там го нямах този проблем.
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  20. Нели,
    благодаря ти!
    Чудесен предпразничен уикенд ти пожелавам!

    Мъхче,
    благодаря ти!
    Сърдечен поздрав и хубав предпразничен уикенд!

    Албена,
    радвам се, че ти харесват! Наистина доста силно шоколадови стават - едно, заради какаото и второ, заради настъргания черен шоколад :)
    И моите деца обичат шоколадови бисквитки :)
    Поздрав и хубав, уютен предпразничен уикенд!

    ByBy,
    благодаря ти много! Наистина щом има шоколад, няма как вкуса да е лош :), консистенцията на тестото ме поизмъчи малко, но се справих :)
    С проблема с бутоните също се справих, макар че бая мислене и нерви ми отне :)
    Сърдечен поздрав и пожелание за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  21. Французите си знаят работата.Чудесни са Лети.И лесни ми се виждат.Благодаря за идеята и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  22. Изглеждат доста лесни, ще ги пробвам за коледа :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  23. Ахх какви фантастични сладки и със шоколад, само за нас :) Красиви, много красиво си ги снимала :)
    Хубава седмица и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли,
    биопродукти,
    Евка,
    много сти мили, благодаря ви!
    Сърдечен поздрав и приятни коледни приготовления!

    ОтговорИзтриване
  25. Невероятни апетитки! Обожавам да ям всичко що е с шоколадов цвят. Наистина не изглеждат трудни. Ако ги изпека във формички за сладки дали ще се получат? Започвам ги веднага, благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко късно виждам коментара, дано да са се получили.
      Не виждам защо да не станат и във формички за сладки.
      Мен лично, консистенцията на тестото леко ме поизнерви, но усилията си заслужаваха, вкусът беше прекрасен.
      Дано да са се харесали :)

      Изтриване
  26. Тези френски шоколадови бисквитки ми приличат на нашите ореховки, само че малко по тъмни на цвят!Изглеждат доста апетитно.Портокалов сок и черен шоколад.фантастична сладка комбинация!За коледата са наистина добър вариант да изненадаш своите близки и приятели.Предполагам, че тук трудността ще дойде от самото месене на тестото и това колко време ще отнеме да достигне до желаната консистенция на твърдост.Може да опитам тези дни да постигна и аз такъв вид на сладките.Може да ги направиш и в различни формички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      На вид приличат малко, но на вкус всъщност не. Трудността наистина беше в консистенцията на тестото, много ронливо и трудно за оформяне, поради тази причина няма и да е подходящо за формички. Може да се промени консистенцията на тестото, за да е по-подходящо за моделиране, но тогава бисквитките няма да имат този неустоим вкус и топене в устата, които се постигат с тази консистенция. Заслужаваха си мъките :)
      Благодаря Ви за хубавия коментар!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  27. Добре изглеждат и на вид, може да се поръсят с малко шоколад. Точно като едни курабийки, но по сплеснати. Със сигурност ще си ги направя, рецептата е хубава и добре описана.Френски бисквитки за сутрешното кафе или мляко с чай. Ще те заредят за доста време. Трябва да се направи по-голямо количество защото усещам , е веднага ще бъдат изядени.Добър съвет даваш да сложим шоколада за малко във фризера, така много по-лесно ще можем да го рендосваме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи! надявам се бисквитките да се харесат. Наистина са са много вкусни, макар и малко да изнервя консистенцията на тестото при оформяне, но пък си заслужава. И при нас свършиха светкавично :))
      Поздрав!

      Изтриване
  28. Дано да успея да направя сухите съставки към маслото като ги претриваме с пръсти, докато се смесят и сместа стане трошлива и на трохи.Предполагам, че това е важен момент, за да успее да се получат точно такива бисквити.Дост бързо се изпичат само за око 12 минути.Явно на това тесто не му трябват много минути, което е добре за чакащи, веднага да хапнат сладичко.Благодаря за рецептата, надявам се да не спираш да ни радваш с подобни вкусотии.Може да се намажат с някакво допълнително сладко от горе след като станат готови, като за декорация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е,че е важно за вкуса на бисквитките. Мисля, че без проблеми ще се справите с претриването на сместа до трохи, по-трудния момент е, когато от трошливата смес, трябва да се оформят бисквитките. Лично на мен, това тесто ми скъса нервите при оформянето, но пък резултата е фантастичен, ако се направят както трябва и определено труда си заслужаваше.
      Надявам се да се получат чудесни!
      Благодаря за доверието и хубавите думи!

      Изтриване
  29. По форма са като ореховките, но ще станат по вкусни като чета продуктите, благодаря за идеята чудени са и снимките.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз много обичам ореховки, но тези бисквитки имат различен вкус и са невероятно вкусни, направо хапката се топи в устата. Надявам се да ви харесат :)
      Благодаря за хубавия коментар!

      Изтриване
  30. Здравейте, поздравления за блога има страхотни вкусотии!!!
    Тези сладки много ми харесаха, но в къщи дъщеря ми не може да яде шоколад. Обикновено заменям какаото с рожков. В тази рецепта с какво бих могла да заменя шоколада?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Дано не съм закъсняла с отговора прекалено.
      Съжалявам, но май не мога да съм от полза. Не знам дали с рожков ще се получат точно по този начин. Тестото за тези бисквити се оказа доста трудно за работа, а не знам как ще му се отрази подмяната на една от съставките, при това особено важна за консистенцията и вкуса. Може би трябва да пробвате, но не мога да гарантирам резултата.
      Поздрави!

      Изтриване