неделя, 11 декември 2011 г.
Предястие в коледни цветове
След сладкиша с круши и джинджифил, продължавам зимната и предпразнична тематика с едно предложение, което не е толкова някаква новаторска рецепта, напротив съвсем обикновено е, но е с по-интересно оформление.
За да си го направите, трябва да имате силиконови формички за мини мъфини.
Продукти:
за 6 формички
250 гр. крем сирене,
100 гр. сирене тип "Филаделфия" - натурално,
50 гр. масло,
1-2 скилидки чесън,
щипка бял пипер,
сол на вкус,
2 малки глави червено цвекло (големина - колкото малки детски юмручета),
ситно нарязани копър, магданоз и 2 стръка зелен лук
Измийте цвеклото добре и го сварете. Обелете го.
В купа смесете крем сиренето, сиренето "Филаделфия" и разтопеното масло. Подправете със счукан чесън, щипка бял пипер и сол на вкус.
Разделете сместа на две. В половината прибавете 1/2 глава настъргано сварено цвекло.
Ако спрете до тук. Ще получите смес за мраморираните в червено и бяло формички:
Ако вземете пасатор и пасирате сместа до гладка консистенция, ще получите смес за едноцветните розови формички:
А можете да направите и двупластови или двупластови със зелен кант по средата:
Който и вариант да изберете, действията нататък са еднакви.
Намажете силиконовите форми по дъното и стените с олио. Трябва да използвате форми без много ъгли, ръбове и релефи - например, кръгли или овални, за да извадите лесно и без инциденти съдържанието.
После разпределете смесите във формите. Мраморната или розовата директно, а за да направите двупластовите виждате поредността. Притиснете и уплътнете добре.
Аз направих 6 формички асорти, но ако сте избрали само от мраморните или само от розовите, няма да делите сместа на две :)
Пъхнете силиконовата форма във фризера и чакайте докато стегне добре, при мен отне около 30-40 минути (но все пак зависи от размера на формите), като изцяло розовите стегнаха най-бавно.
След като замръзнат, внимателно ги извадете.
Нарежете останалото сварено цвекло на тънки слайсове (резени) и изрежете от тях украса с формичка за сладки - звездички, снежинки и т.н. Поставете ги върху оформеното предястие.
Мраморираните или розовите може да си ги украсите с част от накълцаните зелени подправки, като ги налепите отстрани. Трябва само да намажете отстрани замразеното кръгче с малко заквасена сметана и да налепите от зелениите отстрани. Ще получите нещо подобно:
Поднесете ги след като са се отпуснали леко, т.е. не трябва да за замръзнали, а само добре охладини и стегнати.
Сервирайте върху канапе от зелена салата, в индивидуални порции (по 1 формичка на човек) или общо всичките в плато.
Това е всичко.
Има и втори вариант, в който леко да желирате предястието. Трябва да залеете 1 ч.л. желатин със 80-100 мл. студена вода, когато набъбне го слагате на водна баня на слаб огън, за да се разтвори. После го изсипвате в сместа за формичките. Ако вече сте я разделили и оцветили, просто разпределете желатина между смесите, защото той е за цялото дадено количество продукти. След това вече действате по гореописания начин, като дори няма нужда да прибавите формите във фризера, а просто в хладилника, докато стегнат.
Разбира се, този вариант е за хора, които нямат нищо против желирането, за останалите, които не обичат е първия вариант.
Приятни предколедни приготовления - да ви е сладко и празнично!
Етикети:
предястия,
рецепти за Коледа и Нова година
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Прекрасна идея ,Лети! Много ефектни са се получили:)
ОтговорИзтриванеsono bellissimi e sicuramente anche buoni, complimenti
ОтговорИзтриванеНевероятно прекрасно! Много стилно,красиво и празнично!Страхотна си!
ОтговорИзтриванеПриятно и коледно!
ОтговорИзтриванеМного колоритни предястия, Лети! И страхотно представени!
ОтговорИзтриванеЗа вкуса съм сигурна, че е прекрасен :) това са ми все любими продукти!
Поздрави и хубава нова седмица!
Лети,
ОтговорИзтриваненевероятно цветно предложение. Страхотно изглежда :)
Лети, то вече никой не открива топла вода, но именно в новата премяна е промяната;-)
ОтговорИзтриванеЧудно и много празнично!@!!
Ако не ме домързи, за празниците бих спретнала точно нещо такова:)
Прекрасно е!
Красиво, празнично, коледно и вкусно! Честно казано не знам как сте се решили да ги хапнете :) Аз бих си ги гледала само. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЛети, виждам че коледното настроение вече те е завладяло. Предложението ти е фантастично!
ОтговорИзтриванеАз все още се ослушвам. От есента основният ми проект е нов - езиков 7-месечен интензивен курс в три нива. Ще бъде истинско чудо, ако проговоря..., имайки предвид е естествената ми нагласакъм чужди езици.
Чудесна идея, не много трудно, а много красиво и празнично!Поздравления!Весели празници!
ОтговорИзтриванеНе съм виждала никога до сега предястие в толкова свежи, ярки и весели цветове! Наистина изглежда прекрасно!Всеки един от вариантите изглежда вълшебно! Благодаря за идеята!Успешна седмица!
ОтговорИзтриванеМного са красиви и коледни,Лети, и много свежи в същото време!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Траянка, блатодаря ти!
ОтговорИзтриванеХубава нова предколедна седмица!
Grazie Concetta!
Saluto!
Йоли, много ти благодаря!
Честно казано обаче, ако трябва да избирам, твоето зимно капрезе ми допада повече за Коледната трапеза, невероятно е!
Сърдечен поздрав и хубаво предпразнично настроение!
Нели, благодаря ти!
Поздрав и хубава нова седмица!
Пепи,радвам се, че ти допада! И на мен продуктите са ми любими :)
Поздрав и пожелание за страхотна нова седмица изпълнена с много настроение!
Дани,
много ти благодаря!
Хубава нова седмица и приятна предколедна подготовка!
Мъхче, благодаря ти!
Пожелавам ти много вдъхновение и хубаво настроение в предпразничната подготовка!
Габи, много си мила! Благодаря ти!
Хапнахме ги, особено дъщеричката - на 3 години всичко розово ти се струва неустоимо. Добре, че съм го пасирала иначе не хапва какъвто и да е зеленчук :)
Хубава нова седмица!
The witch,
благодаря ти за хубавите думи!
И аз се ослушвах, ама тази и следващата седмица няма мърдане :)
Аз подобен езиков проект го влача от миналата есен още и все още съм го довлачила само до средата, ама като природата не ме е надарила с особена склонност към езиците, така е, пък и време няма много. Ама като сме се хванали на хорото... :)
Сърдечен поздрав и пожелание за нова хубава седмица и много вдъхновение за предколадната подготовка!
Соня, благодаря ти!
Приятна предколедна подготовка и весели празници и на теб!
Албена,
сърдечно ти благодаря!
Наскоро открих блога ти и ми беше много приятно да се разходя из него (всъщност трябваше да кажа блоговете, защото разглеждах и двата).
Сърдечен поздрав и прекрасно предколедно настроение!
Дени, благодаря ти :) Много си мила!
Хубава седмица и на теб и чудесно предколедно настроение!
Отново елегантни и стилни идеи, Лети!
ОтговорИзтриванеМного красиво, ефектно и тематично предложение, не мога да си избера вариант, всички ми харесват:)
Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Страхотно изглежда, наистина много празнично и зареждащо с настроение!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спорна нова седмица!
Лети, както винаги, много ефектно предложение! Влюбих се в бонбонестия розов цвят на "пасирания" вариант, както и в цвета на мраморния ефект. Отново разкошна аранжировка, всичко красиво, изпипано.....
ОтговорИзтриванеОсвен прелестния външен вид, трябва да призная, че и рецептата живо ме заинтригува, понеже ми дава вдъхновение да дам шанс на цвеклото :)
Невероятни снимки!
Хубава седмица ти желая. :))
Лети, много ама много красиви и вкусни! Освен, че са вкусни със сигурност могат и празнично настроение да внесат на трапезата :) И аз ще се замисля дали именно едно такова предястие дали да не спретна за бъдни вечер!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава седмица с много коледно настроение :)
it looks so dealicious!!!
ОтговорИзтриванеhttp://sonsuzdekorasyon.blogspot.com
Летинка,супер идейки ни даваш!
ОтговорИзтриванеМного обичам цвекло и ми допада предложението ти,а и толкова е разнообразно и колоритно,браво!
Със сигурност е много вкусно предястие!
Сърдечен поздрав и прегръдки!
Много интересно предложение за празниците!
ОтговорИзтриванеХаресва ми идеята ти, Лети. Ще се възползвам :)
Поздрави!
Диди,
ОтговорИзтриванеЯна,
Вили,
Ева,
Еликсирче,
Ели,
много се радвам, че идеята ви допада! Благодаря ви за хубавите думи!
Пожелавам ви много коледно настроение, приятна предколедна подготовка и много, много усмивки :)
Sonsuz dekorasyon thank you very much!
ОтговорИзтриванеGreeting!
Супер свежо предястие! Изглеждат като малки сладкишчета. Аз бих ги нарекла солените сладкиши :) Каня се да си купя такива силиконови формички, но все го отлагам. Е сега при тази рецепта няма за кога да го отлагам повече :) Изглеждат много апетитно и смятам да пробвам да ги направя за гостито, което очакваме вторник вечер :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесва! Благодаря за хубавите думи и доверието!
ИзтриванеЩе се радвам гостите да останат доволни, но може би трябва да имаш едно наум, че много хора не обичат цвекло, ако си сигурна че го ядат няма проблем, но ако не - може би е по-добре нещо друго да избереш за предястие - в блога при етикет "предястия" има още идеи :)
Сърдечен поздрав!