петък, 4 ноември 2011 г.

Морско ризото с розов грейпфрут



Мили приятели и читатели, връщам се след кратко отсъствие и първото, което искам да направя е да ви благодаря за вниманието - за коментарите, докато ме нямаше, за интереса и за чудесните награди, които сте ми дарили. Искам да пожелая на всички, да сте живи, здрави и усмихнати!
Сега ви представям поредната рецепта, а след това ще предам нататък и виртуалните награди.

Продукти:

за около 4 порции

2 грейпфрута,
300 гр. скариди,
около 200 гр. филе от бяла риба,
1 ч.ч. (от 250 мл.) ориз за ризото,
около 700 мл. бульон (рибен или зеленчуков),
1 глава лук,
1 скилидка чесън,
2 с.л. масло,
2 с.л. зехтин (олио),
1 с.л. лимонов сок,
120 мл. сухо бяло вино,
100 мл. течна готварска неподсладена сметана,
щипка шафран,
1-2 щипки бял пипер,
сол на вкус
1-2 с.л. ситно нарязан магданоз



Първо подгответе грейпфрутите. Срежете ги на половинки, внимателно с нож изрежете по края сърцевината и я отстранете цялата. Така се образуват 4 грейпфрутови купички, които ще можете да използвате за сервиране на ориза. После отстранете ципите от парчетата грейпфрут. Беленето, всъщност е най-бавната част от приготвянето на това ризото, всичко останало е бързо и много лесно.
Ако няма да сервирате ризотото в грейпфрутови купички, беленето може да се получи по-лесно. Просто, с нож отстранете кората на плода, заедно с бялата ципа, после много по-лесно ще обелите сърцевината от вътрешните ципи.
Загрейте в 1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин заедно в тиган или тенджерка.
Натиснете с плоската част на ножа скилидката чесън, обелете я и така както е смачкана, но цяла, я пуснете в загрятата мазнина да се сотира за минута. Прибавете нарязаната на малки парчета риба (с размери колкото скаридите) и сотирайте за около 5 минути. Прибавете скаридите и гответе още 3-4 минути или докато скаридите порозовеят, а рибата е видимо готова. Отстранете от огъня.
В друг съд, загрейте останалото масло и зехтин, нарежете лука и го сотирайте в мазнината, когато стане прозрачен, прибавете ориза и разбърквайки сотирайте 2-3 минути. Прибавете бялото вино, а после - бульона, солта, белия пипер и шафрана. Захлупете и оставете на слаб огън, докато течноста се абсорбира. Ориза трябва да е готов, зрънцата да се отделят едно от друго, но в никакъв случай не бива да е кашкав.
Прибавете сметаната, лимоновия сок и скаридите с рибата, разбъркайте внимателно и оставете на огъня за още 3-4 минутки. Отстранете от огъня. Оставете ориза за няколко минути леко да поизстине.
Добавете внимателно парченцата грейпфрут, поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте леко топло.

* Рецептата е адаптирана от книгата "Cucina rapida", издание на "GIUNTI Demetra"



Искам да благодаря сърдечно на The witch (Ароматно в кулата на вещицата) за жеста, защото наградата, която ми дари е не само красива и забавна на вид, но и носи прекрасно послание:



Предавам я на:
Дани (Музика за свободното време)
Пепи (Храна за мойте канибали)
Тони (С мен в кухнята)
Мария (my cooking creations)
Диди (Опитайте)
Дими (Тайната на нашата вечеря)
Роси (Кулинарен Елексир)
Катето (Наслада с Катерина)
Ива(Самодивска омая)
Мони (Kochzauber)
Ева (simple things & more)
Габи (Авантюристично в кухнята)

Искам да благодаря сърдечно на Ева (simple things & more) и Габи (Авантюристично в кухнята) за тази награда-предизвикателство:



Не, че не съм говорила за себе си по други поводи, но сега предвид условията ще трябва да го направя още веднъж :) А условията са следните:
1. Благодари в свой пост за наградата и посочи линк на наградилия те.
2. Напиши 7 неща за себе си.
3. Предай наградата нататък на (най-много!) 15 блога.
4. Информирай посочените от теб за наградата

Необходимостта да напиша 7 неща за себе си, малко ме измъчва, но ще се опитам. И така:

1. Имам особено чувство за хумор, което често озадачава околните и понякога е причина за недоразумения. Поне предимството е, че не се шегувам често.
2. Харесвам ретро стила.
3. Предпочитам соленото пред сладкото.
4. Събирам си готварски книги за наша и чужда кухня.
5. Обичам да разглеждам снимки, да снимам, но не и да ме снимат, защото съм адски нефотогенична.
6. Не ми харесва профанизацията и духовното обедняване, които наблюдавам като тенденция. Тъжно и жалко е!
7. Имам ужасно чувство за ориентация. Способна съм да се загубя в собствения си град, на който съм жител кореняк и в който живея от раждането си, представете си тогава какъв трагичен случай съм :))

Е, това е! Сега, отправям това предизвикателство към:
Гуинет (Храна за душата)
Сабина (Кулинарна магия)
Весичка (Сладко и солено)
Марияна (Фюжън и класически рецепти)
Траяна (Вълшебства в кухнята)
The witch (Ароматно в кулата на вещицата)

29 коментара:

  1. Лети, фантастично е ризотото, обичам такива съчетания!
    Честита награда и много благодаря, че я споделяш с мен! Много ми беше драго да прочета и да узная още неща за теб ... мда ... беше права, като каза, че имаме доста общи неща с теб :)
    Сърдечни поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Уау! Много стилно, много свежо и много италианско! В тяхната кухня цитрусовите плодове са на особена почит! Страшно вкусно изглежда, Лети!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, на мен ми липсваше :)
    Радвам се че се завръщаш и то с чудесна рецепта!
    Вкусно и оригинално поднесено!
    Харесват ми нещата, които споделяш за себе си!
    С изключение на първото и последното си приличаме!
    Имам невероятно чувство за ориентация!
    Благодаря и за споделената награда!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна и вкусна рецепта! Със сигурност ще я опитам :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети,великолепна рецепта!Толкова ми хареса,че ще си я приготвя,просто ще изключа скаридите!
    Изглежда много изтънчено и красиво!
    Снимките са чудесни,както винаги!
    Беше ми интересно и определено ме разсмя с последното споделено за теб!
    Беше ми много приятно да те чета!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, много ти благодаря за наградата :))
    Рецептата е страхотна и много ми допада!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, това ризото ме кара да мечтая. Ужасно ми се хапва нещо подобно, но домашните ми любимци не ядат морски дарове :(
    Страшно апетитни снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна рецепта! А тази скаридка отгоре е просто неустоима:) Благодаря и за предизвикателството:)

    ОтговорИзтриване
  9. Lety, много, много вкусно ризото ни предлагаш, и поднесено много фино:)

    ОтговорИзтриване
  10. Евка, благодаря ти!
    Приликите и аз ги забелязах :)
    А за наградата аз трябва да ти благодаря още веднъж!
    Чудесен уикенд!

    Дени, благодаря за хубавите думи!
    Италианската кухня си е цяло преживяване :)
    Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

    Ciao Concetta
    grazie mille

    Дани, благодаря ти! Много мило е това, което казваш!
    Пропуснала съм доста неща докато ме нямаше, но гледам да наваксам :)
    Прегръдка и пожелание за уютни и забавни почивни дни!

    Зорница, благодаря!
    Надявам се да ти хареса :)
    Поздрав и хубав уикенд!

    Кате,
    ще се радвам да ти хареса и благодаря сърдечно за хубавите думи!
    А за ориентацията се смееш ти, ама е съвсем вярно и съпруга ми направо си скубе косата :))
    Сърдечен поздрав и пожелание за весел уикенд!

    Марияна,
    удоволствие беше да ти я дам и с интерес ще очаквам да науча повече за теб :)
    Благодаря за хубавите думи!
    Сърдечен поздрав!

    Ели,
    така ме поласка! Да накараш някого да помечтае е най-големия комплимент, който може да получи човек за това, което е направил. Благодаря ти!
    А колкото до това, че другите в семейството не обичат морски дарове, мисля, че ако се заменят скаридите с още бяла риба, пак ще се получи добре. Стига обаче останалите да обичат риба.
    Сърдечен поздрав и пожелание за хубави почивни дни!

    Траяна, благодаря ти!
    Ще чакам с нетърпение отговора на предизвикателството :)
    Поздрав и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Ани, благодаря за хубавите думи! Радвам се, че рецептата ти допада.
    Поздрав и пожелание за весел, цветен и уютен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Лети,добре завърнала се!И то как-с това разкошно ястие,бих изяла и четирите порции,толкова ми харесва!Само беленего на цитруса и мен ме вдивява.
    Много красиво си поднесла,чудесни снимки отново!И благодаря за споделената награда и внимание,трогваш ме,мила!
    Стягай се за публикация с много снимки от пътуването ви,знаеш ли от кога ги чакам?От преди да тръгнете :)).
    Хубави почивни дни!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  13. Лети, следя те от скоро, но вече се радвам, че открих блога ти! Много хубави идеи и вдъхновения!
    Реших да споделя с теб една награда, която получих от Габи, но като гледам ти също вече си я получила.И все пак, ще се радвам, ако се поспреш за малко в моя развиващ се малък блог !
    Поздрави
    Бубу
    http://bybyskingdom.blogspot.com/2011/11/birthday-cake-vanilla-cupcakes-and.html

    ОтговорИзтриване
  14. Роси,
    благодаря ти! Голямо удоволствие беше да ти да наградата, ти заслужаваш много повече!
    А за публикация се стягам, ама обработката на снимките е бавна, че доста направих :)) Иначе вече съм сготвила и заснела рецепта дори, така че скара ще е :)
    Прегръдка и хубава неделя!

    ByBy,
    добре дошла!Ще ми е много приятно да наминаваш през моите странички :) Благодаря ти за хубавите думи и наградата - много мил жест! Няма значение, че съм я получила преди, важен е жеста.
    При твоя блог поспрях не за малко, а за доста повече :) Много уютно и интересно виртуално местенце си създала, с удоволствие ще наминавам :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  15. Лети,
    честити награди, време беше да наминеш да си ги прибереш:-)Добре дошла отново!
    Това ризото, с тези скариди, в този грейпфрут ми взе ума;-) Изглежда фантастич1но и веднага си го преписвам;-)
    Благодаря и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Честити награди, Лети!
    Предложената рецепта е страхотна и много красиво представена!:)
    Относно предизвикателството - интересно ми беше да прочета написаното, и забавно!:)
    Определено си интересна личност и ще ми е приятно да се запознаем:)
    Хубав неделен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  17. Лети, отново ме спечели с интересна рецепта.
    Благодаря за наградата-предизвикателство.
    По т. 1, 6 и 7 си приличаме.
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  18. Лети, прекрасно завръщане: стилно, красиво и вкусно!:-))) Снимките са великолепни!
    Беше ми изключително интересно да науча тези неща за теб и изключително увлекателно да те чета!
    Сърдечно благодаря за наградата! Приемам я с радост и огромна благодарност!:-))
    Топла прегръдка и пожелание за хубава вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Лети, страхотно завръщане! Честити прекрасни награди и благодаря за споделянето с мен! Искрено ме развесели със седма точка - и аз съм се губила в родния си град, но откакто се преместих се наложи да се стегна и да започна да се ориентирам :) Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Мъхче, радвам се да съм отново тук!
    Така съм се пристрастила, че дори кратките отсъствия са причина виртуалния блогърски кулинарен свят да ми липсва :)
    Ще се радвам вкуса на ризотото да ти допадне, на мен такива съчетания много ми харесват, но някои хора ги намират за странни.
    Поздрав и пожелание за чудесна нова седмица!

    Дари,
    благодаря ти за хубавия коментар!
    И аз ще се радвам да се запознаем :)
    Хубава нова седмица ти пожелавам и до среща! :)

    The witch,
    много се радвам, че ти допада това ризото. Малко по-необичайно съчетание е и много хора не приемат комбинацията, но на мен много ми харесва вкуса.
    А относно откровенията - знаех си аз, че ще имаме общи неща, но за т.7 се изненадвам. Ще чакам с нетърпение отговора на предизвикателството, за да науча повече за теб :)
    Поздрав и пожелание за чудесна нова седмица!

    Мони,
    както винаги ти си невероятно мила. Много ми се ще някой път да се запознаем и на живо :)
    Прегръдка и пожелание за спорна, ведра и усмихната нова седмица!

    Габи,
    благодаря ти за хубавите думи, много приятно е да ги прочета!
    Спорна и чудесна да е новата седмица за теб! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти, Лети,чудни награди споделяш с нас! Заглеждам го това ризото и се замислям кога да го предложа на мъжлетата ми :)))
    Сърдечни поздрави и прегръдки за теб и сладурите, които следващият път няма да пропусна :Р

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасно завръщане, Лети!
    Много красиво, оригинално и интересно предложение - напълно по моя вкус.
    Честити награди и
    благодаря за жеста, вземам си я удоволствие.
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Lety,много интересна рецепта,представям си свежия вкус на ризотото!Ще го пробвам и съм сигурна,че ще ми хареса.
    Благодаря за споделената награда!Поласкана съм от вниманието!
    Пожелавам ти усмихнат ден!Поздрави!Веси

    ОтговорИзтриване
  24. Много симпатично изглежда така направено в грейпфрута.Браво за креативността.

    ОтговорИзтриване
  25. ДИве,
    надявам се да ви хареса :)
    Сладурите са палавници, после ще ти трябва време за възстановяване, но с радост ще ти ги представя :))
    Поздрав най-сърдечен!

    Диди,
    за мен беше удоволствие да ти я дам!
    Благодаря ти!
    Поздрав и хубави есенни (все още) дни!

    Веси,
    надявам се да ти хареса!
    Много ми допадна блога ти, ще се отбивам с удоволствие :)
    Сърдечен поздрав!

    Жоро,
    добре дошъл!
    Благодаря за комплимента!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  26. Хаха, Лети, посмях се малко по точка 5 - аз съм същата! :D Адски нефотогенична, но пък това си има и предимство - така хората имат страхотната привилегия да ми се любуват само на живо! ;)
    Ризотото е много готино - щом има и скаридки, значи е точно за мен!
    Сърдечни поздрави и уютна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Мила Лети, пак съм аз.:-))) Когато имаш време и желание, намини през блогчето ми, там те очаква една хубава изненада в приятно синьо.:-)))
    Топла прегръдка и прекрасна вечер!
    П.П. И на мен ми се иска да се запознаем и на живо!:-))

    ОтговорИзтриване
  28. It looks very inviting what you so beautifully have presented:)
    Also congrats on your awards

    ОтговорИзтриване