петък, 11 март 2011 г.

Пълнено авокадо



Авокадото все още плахо навлиза в кухнята на българите. Много хора не знаят какво да приготвят с него. Намират вкусът му за странен, защото го опитват директно, без овкусяване и извън съчетание с други продукти. При подходящо съчетаване обаче, то може да е доста вкусно.
Авокадото не бива да бъде подценявано и е хубаво да бъде включено в менюто, поради една много проста причина - невероятно полезно е. То съдържа доста витамини - А, В1, В2, В6, С, E и много минерали, сред които калий, желязо, магнезий. Богато е и на омега-6 ненаситени мастни киселини. За повече информация относно чудесните му качества може да надникнете тук.

Рецепта с авокадо вече съм качвала в блога - кростини с дип от авокадо в публикацията "Време за парти". Сега ви предлагам рецепта за пълнено авокадо, която може би ще се хареса на любителите на морски дарове.



Пълнено авокадо

2 бр. авокадо,
200 гр. сварени, белени скариди (или сепия в консерва 185 гр.),
2 с.л. нарязан червен лук,
1 голям домат (или 2 по-малки),
нарязани на ситно 2-3 стръка магданоз

Дресинг: 3-4 с.л. зехтин, сока на 1/2 лимон (или на 1 лимон, ако предпочитате по-кисело), сол и бял пипер (или черен пипер) на вкус.

Авокадото се разполовява по дължина, изважда се костилката и с помоща на супена лъжица сърцевината се издълбава внимателно, като се внимава кората да се запази цяла.
Имайте предвид, че сърцевината на авокадото потъмнява бързо от съприкосновението с въздуха, така че след като я издълбаете може да я поръсите с мъничко лимонов сок.
В купа сложете скаридите. Може вместо тях да ползвате сепия от консерва. Аз в случая направих предястието със сепия в чеснов сос, като я отцедих добре от течността в консервата и нарязах.
В купата се прибавя нарязания червен лук и нарязания домат.
Накрая прибавете сърцевината на авокадото нарязана на малки парчета.
Пригответе дресинга, като поставите в малко бурканче всички продукти, затворите с капачка и разтърсите добре като шейкър 1-2 минути.
Напълнете издълбаното авокадо с приготвената в купата смес.
Полейте всяка напълнена половинка с около 1 с.л. от дресинга. Сервирайте веднага.
Другият вариант е да овкусите сместа в купата с дресинга, да разбъркате и тогава да напълните авокадото.
Ако желаете, преди сервиране украсете с листенца магданоз.

13 коментара:

  1. Лети, харесвам авокадо, а и ти предлагаш
    оригинална рецепта :)
    Звучи и изглежда апетитно!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда прекрасно, а сигурно е и много вкусно, Вили! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Обожаваме авокадо у дома, Вили! Но, първият път, когато го купих /преди около 4г/, го опитах точно както си написала - натурално :D Никак не ни хареса и го изхвърлих! Ужас! :)))
    Предложението ти е много свежо и апетитно!
    Прегръдки с пожелание за усмихнат петък :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласна съм, че авокадото е чудесен плод при подходящата вкусова комбинация. Простете, но Вашата рецепта ми се струва доста блудкава. По моему е необходим за добавка продукт, който да контрастира на предложените от Вас. Добавям, че критиката ми е добронамерена.

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда чудесно!
    А от авокадо най харесвам гуакамоле!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, много хубаво предложение. Много обичам авокадо в различни комбинации за салата. В нас имам 3 броя, които мога да уползотворя по предназначение с тази чудесна рецепта:)

    ОтговорИзтриване
  7. Това би било идеалното предястие за всеки повод! Много елегантно!

    Весел уикенд! :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,
    Благодаря! радвам се, че предложението ти допада!
    Хубав уикенд от мен!

    Ева,
    Много ти благодаря! Вкъщи обичаме авокадо и го консумираме в различни вариации :)
    Уикенд изпълнен с приятни емоции ти пожелавам!

    Тони,
    Ти ме усмихна :) Но според мен, реакция ти е била съвсем обяснима и аз имам подобни, някой път ще ти разкажа :)
    Прегръдка и спокоен, отморяващ уикенд! Целувки на децата!

    Анонимен,
    Критиката не ме притеснява. Винаги съм считала, че всеки има право на мнение и право да го изказва, ако прецени за редно или уместно.
    В случая не мога да се съглася с вас и то не защото аз публикувам рецептата, а защото на мен това съчетание от продукти ми допада. Вие със сигурност сте наясно, че вкусът е едно от най-индивидуалните неща.
    Но аз съм любопитна, вие какъв контрастиращ продукт бихте предложили, за да илюстрирате изказаното мнение.
    Хубав уикенд ви пожелавам!

    Traiana,
    Благодаря! Аз също много харесвам гуакамолето!
    Обичаме авокадо вкъщи и изпробвам най-различни рецепти с него :)
    Слънчев и отморяващ уикенд!

    Лулу,
    Благодаря ти!
    Ще се радвам да ви допадне!
    Слънчев, весел уикенд!

    Милена,
    Сърдечно благодаря! :)
    Весел и слънчев уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети,
    чудесна рецепта -
    харесвам авокадо и твоята идея ми допада много!
    Поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Диди,
    Радвам се че ти допада!
    Благодаря ти!
    Чудесна неделя и на теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, харесва ми, като изключим скаридите, но ако не знам, че има, ще ги ям :))

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  12. Лети, много ефектно предложение :)) И аз се нареждам сред почитателите на авокадото. Не съм се сещала за комбинация авокадо-морски дарове и ми звучи мнооого интересно! Бих пробвала. На снимките изглежда безумно апетитно :P
    Благодаря, че сподели с нас :)
    Слънчева и усмихната седмица ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ина,
    То търпи импровизации :) Може да замениш скаридите с друго.
    Хубава нова седмица от мен!

    Вили,
    Аз ти благодаря за хубавите думи!
    Радвам се, че идеята ти допада.
    Слънчева и ползотворна нова седмица и за теб!

    ОтговорИзтриване