понеделник, 9 януари 2012 г.
Торта замък или кулинарно приключение с фондан
Сигурно от заглавието сте се досетили, че ще видите моя съвсем първи опит за торта изцяло покрита и украсена с фондан.
Отдавна искам да се пробвам да направя такава. До този момент съм правила само малки детайли за украса от захарно тесто или бадемов марципан, но не и торта с покритие. Все не ми оставаше достатъчно време за подобно начинание.
Петгодишното ми момченце имаше имен ден и бях решила твърдо този път да се впусна в това кулинарно приключение, за да го зарадвам. Първоначалния замисъл беше за торта "Спондж Боб" - едно от любимите му филмчета, но той ми се примоли за замък. Много обича замъци и рицари и си събира такива фигурки. Така че, след неговата молба, направих рязък завой от първоначално планираното и се захванах :)
След повече от 12 часа сизифовски труд, достигнах до някои генерални изводи :)
Първо, уважението и възхищението, които питаех към дамите занимаващи се с направа на такъв тип торти не се удвои, а направо удесетори. Уверих се, че те полагат много труд, правят доста изчисления и имат невероятно търпение, въображение, майсторство и умения за моделиране.
Честно да си призная, констатирах, че на мен определено ми липсва търпение за такова начинание. Също ми липсва рутина. Правя елементарни грешки и дори не знам къде бъркам :)) Ако някой ми каже как да направя красиви ръбове на фондана в четирите ъгъла на квадратна торта или защо специалните ядливи фулмастри изобщо не прописаха върху тортата, по която смятах да рисувам, или пък как ноктите на ръцете да не оставят следи върху захарното тесто при моделиране, ще съм му благодарна :)
Голямо фиаско беше и поставянето на втория етаж на тортата върху първия. Накрая оплесках нещата и долния ръб на втория етаж от едната страна пострада.
В заключение, не знам дали ще събера сили за второ подобно начинание.
Отвътре тортата не е нищо особено - пандишпанови блатове, между тях крем с маскарпоне и банани, маслен крем за обмазване на тортата под покритието. Долния етаж на тортата е с размери 18х18 см., втория етаж - 11х11 см. и третия мъничък етаж - 4,5х6,5 см. Поне имах достатъчно благоразумие да сложа подпорки от дървени шишчета, поставяйки етажите един върху друг.
Излишно е да казвам, че синът ми се зарадва, като я видя. Само попита защо замъка не е сив :) Истината е, че след като планирах съвсем друга торта, нямах нужните цветове фондан за сив замък, нито нужните оцветители, за да придам на белия фондан необходимия цвят :) Това обяснява белия цвят на тортата :)
Много хора не харесват вкуса на фондана, но моите деца и племенника ми го обожават - изчоплиха светкавично и изядоха всички захарни елементи, които успяха :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лети, замъка ти е чудесен!
ОтговорИзтриванеИ най-важното е, че виновникът го е харесал!
Да ви е жив и здрав!
Аз изобщо нямам търпение за такива неща, но много уважавам търпението и умението на всички, които правят чудеса!
Прегръдки и хубава седмица!
Лети, тортата е чудесна, справила си се перфектно!
ОтговорИзтриванеВъв всяка следваща торта сама ще намираш отговори на въпросите си! Не се отказвай, а планувай следващият си проект!
Хубав ден!
Лети, поздравления към именника и за чудесната работа -
ОтговорИзтриванезамъкът изглежда прекрасно, без условности!
Много идеен и оригинален, с богата архитектура и контраст.
А щастливите детски очи и лакомното похапване заличават всякаква умора и притеснения.
Да ти е здраво и щастливо детенце и всички вие, голяма прегръдка и много усмивки, Диана
Вили, прекрасна е тортата! Аз съм от хората, които не харесват вкуса на фондана за покритие, а на такова геройство, като твоето не съм способна.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица! :)
Да ти е живо и здраво мъничето!
ОтговорИзтриванеТортата си я издокарала перфектно!
Мен само думата фондан ме плаши, а какво остава за формата, кремовете и сглобяването!
Прегръдки Лети и поздравления за успешния първи път:)
Лети, да е живо и здраво голямото дете! Тортата е прекрасна, това е първата ти изцяло с фондан, не ми се мисли втората какво чудо ще е! Това ли е фонданът, който каза, че си си поръчала онлайн? По-лесно ли се работи с него, отколкото с домашен? Искам да попитам и за шишчетата - когато се поставят сигурно ли е, че тортата няма да се срути?
ОтговорИзтриванеОтносно маникюра, мисля, че единственият начин да не оставя следи по фондана е когато просто го няма. Да, наистина се правят големи жертви за тези торти :)
Поздрави и приятна седмица!
Лети, мила, това се казва първи опит с фондан! Ако не го беше написала никога нямаше да ми хрумне! Много ми хареса замъка! Не мога да помогна с въпросите, защото и аз имам същите, а дори и повече, но ще следя за отговори :)
ОтговорИзтриванеДа ти е живо и здраво момчето! Слънчево и лъчезарно да расте и много радост да ти донесе! Прегръдки!
Ще събереш смелост, ЛЕти, защото е заразно това занимание, както се вижда от останалите торто-правещи момичета :)И следващия път ще бъде по-добре, с по-малко кусури (които основно ти и виждаш :)
ОтговорИзтриванеКато архитектура е добра обаче :)
Поздрав и хубава нова седмица!
Браво Лети, тортото е невероятна. Предполагам, че на живо е още по-възхитителна.
ОтговорИзтриванеЗа съжаление не мога да помогна по никакъв начин :(, не че виждам нужда от корекции! Аз съм от тези , които гледат и цъкат с език:)Сега се радвам и на твоето постижение...на мен много ми харесва замъкът!Има си и кули и бойници и врата и знаменца...Сигурна съм, че синът и приятелите му са останали доволни:)Поздравления!Кога ли и аз ще се осмеля?!
ОтговорИзтриванеАу,страхотна е!Прилича ми на великолепните конструктори на Лего. Невероята е просто!
ОтговорИзтриванеLety да ти е жив и здрав именяка! Тортата за първи опит е направо жестока, браво! Аз до момента нищо свясно не докарах със захарен фондан:))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихната седмица!
Ох, що ли ми познато всичко това :))) Но тортата ти е великолепна, нищо че ти мърмориш нещо :))
ОтговорИзтриванеЧестит имен ден на малкото ти съкровище! Пожелавам му здраве и много щастливо детство :)
Лети, макар и с известно закъснение :) честит празник на детенцето ти! Всичко най-хубаво за цялото ви семейство!
ОтговорИзтриванеТортата е страхотна и никога не бих помислила, че ти е за първи път :) Поздравления!
Скъпа Лети,да ти са живи,здрави и много щастливи дечицата!И поздрави за именика ти!
ОтговорИзтриванеА тортата е зарадвала детето безспорно,пък и са похапнали сладко,това е най-важното!
Честно казано си се справила чудесно!
И споделям същите мисли като теб към дамите,творящи подобни чудеса,наистина се иска талант за това!
Със сигурност,ако си го поставиш за цел и имаш интерес,убедена съм ще постигнеш и ти съвършенство,защото правиш невероятни десерти!
Прегръдки от мен и хубава нова седмица!
Лети, Лети,
ОтговорИзтриванепърво да ти е много здраво момчето, много усмихнато и да не му се налага да води чак рицарски битки в живота:-)
Ако наистина ти е първата такава торта, то искам да ти кажа колко съм възхитена, тъй като аз се провалих с фондана на едни нищо и никакви бонбончета, а това си е цял многоетажен замък, с всичко замъческо по него;-)
Поздравления и хубава седмица!
Дани, благодаря ти, мила!
ОтговорИзтриванеОказа се, че май аз също нямам достатъчно търпение за подобни начинания :)
Прегръдка и хубаво утре от мен!
Мариянка,
благодаря ти за хубавите думи и насърчението! Ти си майсторица на такива торти, спомням си едни направо неземни пеперуди... Аз обаче, още не съм сигурна дали ще се осмеля да повторя точно това кулинарно приключение :) Май ми трябва време нещата да отлежат и ако въобще се хвана пак, ще е с нещо много по-лесно като проект :)
Прегръдка и пожелание за хубави дни!
Диди,
сърдечно благодаря и за прекрасните пожелания и за насърчението! Мил човек си ти!
Силна прегръдка и пожелание да си все такава каквато си! Хубав утрешен ден!
Евка,
благодаря ти много!
Наистина много хора не харесват вкуса на фондана. Геройство не беше, ама беше много изнурително и изпитание за нервите и търпението. Констатирах, че определено ми трябва още търпение :)
Сърдечен поздрав и хубав утрешен ден!
Кате,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти миличка!
Да ти кажа, че формата, кремовете и сглобяването нищо не бяха, в сравнение с пустия му фондан. Ама като те знам какъм естет си, сигурна съм, че ще се справиш с него и ще сътвориш нещо изящно и нежно.
Прегръдка и хубаво утре!
Зорничка,
благодаря ти за хубавите думи! Много си мила!
Това е фондана, който си поръчах онлайн и определено с него се работи по-лесно отколкото с домашен - лесно се разточва и моделира, има избор на цветове, а и винаги можеш да си направиш желания нюанс, като примесиш с малко или повече бял фондан или пък използваш боички ( и тях ги има в изобилие от цветове) в онлайн магазина. Дървените подпорки, наистина укрепиха тортата да не поддаде, използвах дървени шишчета за барбекю, които отрязвам на желаната височина (освен дългите, в големите хранителни магазини се продават и по късички - около 10-тина см.). Моята не беше от типа вита торта, но дори и те стоят стабилно с подпорките, ако съдя по великолепните торти на Дими (Тайната на нашата вечеря).
За ноктите май си права ;)
Поздрав най-сърдечен и хубави дни през тази седмица!
Габи,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за хубавите пожелания! :)
А за първи, първи опит си е, като изключим моделирането на отделни розички и други листенца и цветенца преди, но никога цяла торта със захарно покритие. Май си е цяла наука този тип декорация, гледам има и книжки и онлайн уроци. Ако се осмеля отново ще трябва предварително да се поограмотя.
Прегръдка и хубав утрешен ден!
Пепинко,
благодаря ти за насърчителните думи!
Да ти кажа, че за времето, което отне тази торта, ти ще сготвиш на твоето домочадие за цяла седмиц. Пипкава работа се оказа :)
Прегръдка и хубави дни тази седмица!
Доротея,
Благодаря ти! Децата я харесаха много, че те детските очи недостатъци не виждат :)
Сърдечен поздрав и пожелание за чудесна седмица!
Соня,
много ти благодаря за хубавите думи!
Ако си от търпеливите хора, осмели се, забавно е! Само дето аз не съм от чак толкова търпеливите и не можах да доизпипам нещата, пък и повече опит трябва май да се натрупа, може би с по-лесен дизайн.
Поздрав и пожелание за хубави дни!
Йоли,
ОтговорИзтриванемного си мила! Благодаря ти! Много насърчително ми действат думмите ти, особено като видях твоята фантастична "Новогодишна торта".
Прегръдка и чудесна седмица!
Евка,
благодаря ти!
Ами как човек да докара, с тези тайфунчета вкъщи, то спокойствие и време се иска :) Аз колко дълго отлагах да се пробвам с фондана по тази причина. сега успях, понеже така се падна времето, че децата бяха на детска градина.
Прегръдка и прекрасни дни през седмицата!
Зори,
благодаря ти за чудесните пожелания и насърчителните думи!
Прегръдка и пожелание за чудесна седмица!
Еликсирче,
благодаря ти от все сърце! Винаги знаеш как да подобриш настроението на човек и да му стане мило и приятно! Благодаря и за чудесните пожелания за децата!
Силна прегръдка от мен!
Мъхче,
сърдечно благодаря и за чудесните пожелания и за насърчението! Много си мила!
Прегръдка и хубаво утре!
Лети, честит празник! Да ти е живо и здраво детенцето!
ОтговорИзтриванеМного е красив замъкът. Справила си се чудесно!
Наистина тези торти са доста времепоглъщащи. Декорацията на последната ми отне почти шест часа. И може би единственото нещо, което може да ме накара да жертвам толкова време, е детската радост.
Поздрави и пожелания за хубава седмица!
Благодаря ти много, Ели! Твоите торти са едни от тези, на които много съм се възхищавала. Наистина се уверих, че тези торти изискват време и огромно търпение.
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Прекрасна торта, заслужавала си е усилията, Лети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянка! много си мила!
ИзтриванеПоздрав и пожелание за хубави дни!
Ами, страхотен е замъкът! Да не говорим, че за първи опит е направо феноменален! Представям си ако се заемеш сериозно, какво ще следва от тук нататък! :)))
ОтговорИзтриванеИ, честито на малчугана! Да е жив и здрав и да расте много щастлив!:)
Дари, много ти благодаря за хубавата оценка и насърчението! Дали ще се заема с този тип торти хич не знам, май не ми достига търпение за тази работа. Да видим дали ще ми дойде муза за следващата торта и кога, сигурна съм, че изобщо няма да е скоро :))
ИзтриванеБлагодаря за хубавитепожелания за моето момченце!
Много ти е сполучлив!Харесаха ми червените знаменца на фона на белия замък:)
ОтговорИзтриванеНели, благодаря ти!
ИзтриванеНаистина знаменцата бяха от сполучливите хрумвания за тортата и я освежиха, че иначе само с това бялото щеше да е скучна.
Сърдечен поздрав!
Лети, две награди те чакат в блога ми! :) Тортата е много яка! :) http://wp.me/pF8Y1-Ch
ОтговорИзтриванеМаги, много ти благодаря за вниманието, хубавите думи и за прекрасните награди!
ИзтриванеПрегръдка и хубави дни през тази седмица!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЛети,
ИзтриванеИ моята дъщеря беше на 09,01 рожденничка.Макар и сега искам да ти пожелая много да те радва детенцето, да расте с късмет и винаги да грее в усмивка!
Тортата ти е страхотна!!! И първа такава торта или много си чела или просто нещата ти се удават!Мнооого добре си се справила!
Да правенето на такава торта отнема време и изисква търпение и огромно желание.За ноктите- какво да ти кажа-моите са подстригани до нула и пак като намествам нещо се случва да оставя следа..:-)) а заглаждането е със смутър, една ютийка -пластмасова-става перфектно, но можеш да използваш нещо с много гладка повърхност -аз използвах преди да си купя истински,една четка, от която изтръгнах подложката с телчета за сресване на коса,натъпках там дунапрен, зада ми е лесно да я движа и с нея съм заглаждала...
Вида на дамъка е страхотен, от начало преди да прочета помислих че е пътнически лайнер...
А фулмастрите,и аз не знам, но моите също не прописаха на фондана,може би са за изсъхнал РА..
Поздрави и с нетърпение очаквам следвашата ти торта! Явно ти се удава!
Бети благодаря за пожеланията! При нас януари е много оживен винаги, поради многото рожденици и именици в семейството :)
ИзтриванеМного ти благодаря за съветите, че съм съвсем лаик в областа на този вид торти. не съм чела литература по въпроса, но съм се възхищавала на тези сладки съвършенства в ред блогове (твоя, на Буболинката, на Димитрана, на Мариета и още много), трудна и много творческа е тази работа, изисква и огромно търпение. Май това беше и освновния ми препъни камък - търпението :)
Благодаря ти за насърчението и хубавите думи!
Сърдечен поздрав и чудесна нова седмица!
Здравей, искам да те поздравя за тази торта, наистина е нещо уникално, поне за мен. Аз не бих имала нито умението, нито търпението за нещо подобно. Справила си се чудесно, а и щом децата са я харесали и са изяли всичко, значи е била и много вкусна. Адмирации за работата и продължавай в същия дух. Поздрави.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Гига!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за хубавите думи и за насърчението!
Работата с фондана прилича на работа с пластелин, ако ти се отсдава да моделираш с пласелина това онова, ще стане и с тортите, виж търпението е нещо, което е страшно необходимо за този вид торти, на собствен гръб го изпитах. И за мен то се оказа препъни камък, ама устисках някак, ако направя следваща торта покрита с фондан, ще гледам да не е толкова трудоемка :)
Сърдечен поздрав и благодаря!