неделя, 27 март 2011 г.
Нещо като пай :))
Един ден, когато се чудех какво да сготвя, се сетих за вкусните рецепти за Cottage Pie и Shepherd's pie. Всъщност, двете рецепти са много близки, само че първата се приготвя с мляно (кълцано) говеждо месо, а втората - с агнешко. Въпреки, че много ми се искаше да приготвя някоя от тях, нямах в наличност всички необходими продукти, а обстоятелствата бяха такива, че нямаше как да изляза да пазарувам точно тогава. Влезе ли ми, обаче, мухата за пай в главата, не поиска да излезе от там :)) Така че накрая се получи, нещо като мноооооого далечен братовчед на английските (дали пък не са ирландските?) си събратя - на три слоя вместо на два и с доста различни съставки. Но резултата се оказа вкусен и поради тази причина реших да го споделя.
Продукти:
5-6 картофа,
около 250 мл. сварено прясно мляко,
масло,
сол и черен пипер на вкус,
щипка индийско орехче (опция)
1 яйце
2 пилешки бутчета,
1 бурканче стерилизирани гъби (или около 200 гр. пресни),
1 глава лук,
1 скилидка чесън,
1 голям морков,
1-2 с.л. олио,
няколко стерилизирани краставички,
1 с.л. сос "Уорчестър",
4-5 с.л. течна готварска неподсладена сметана,
черен пипер и сол на вкус,
няколко стръкчета магданоз
настърган кашкавал за поръсване отгоре
За картофеното пюре:
Картофите се сваряват в подсолена вода. След това, докато са още топли се обелват, намачкват с ръчна преса, като малко по малко се добавя прясно мляко и масло, докато се получи гладко и нормално гъсто картофено пюре. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, пожелание може да се добави и щипка индийско орехче.
Яйцето се разбива леко с вилица, добавя се към картофеното пюре и добре се разбърква, докато се поеме напълно.
За плънката:
Пилешките бутчета се сваряват, обезкостяват и пилешкото месо се нарязва на парченца.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно.
Гъбите се нарязват.
Морковът също се нарязва на кубчета.
Олиото се загрява на котлона, чесънът и лукът се сотират за 1-2 минутки, после се прибавят пилешкото месо, гъбите и моркова и се сотира за още 2-3 минути. Добавя се съвсем малко от бульона, в който е вряло пилето, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя на тих огън за около 5 минути.
Оттегля се от огъня. Добавят се нарязаните стерилизирани краставички, 1 с.л. сос "Уорчестър", сметаната и ситно нарязания магданоз. Така приготвената плънка не трябва да е прекалено водниста, затова по-горе споменах, че с прибавянето на бульона трябва да се внимава, необходимо е съвсем, съвсем малко.
Малка тавичка се застила с хартия за печене.
Половината от картофеното пюре се разстила в нея, отгоре се слага равномерно от плънката, най-отгоре се разстила останалата половина от картофеното пюре.
Тавичката се поставя в предварително загрята до 200 градуса фурна и ястието се запича, докато стане приятно златисто отгоре.
Изважда се от фурната, наръсва се с кашкавала и се връща, за да се запече отново до златисто.
Сервира се топло, в компанията на някаква свежа салата по избор.
На нас ни хареса, макар, че никак не е диетично :), дано хареса и на вас.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Какво да кажа...
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че у дома сме на разделна 90-двевна диета.
Прекрасно предложение!
Успешна нова седмица, Лети!
Вкусно. Много обичам такива комбинации. Ще се пробва задължително.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Лети и хубава нова седмица!
Лети, на мен ми хареса.
ОтговорИзтриванеМного дори. И си мисля, че картофи с пилешко месо най-много ми допада от предложените други.
Поздрави и хубава, успешна нова седмица!
Тhе wich,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Диетата все някога свършва, ще се радвам след нея това предложение да ви хареса. Наистина си е калорично :)
Успешна и по-малко уморителна нова седмица и за теб! :)
Зори,
Ще се радвам да ви допадне!
Благодаря ти!
Чудесна нова седмица ти пожелавам!
Пепи,
Благодаря ти!
Май ще се съглася с теб, че пилешкия вариант е чудесен. Най-малкото, по-лек е :)
Спорна, вкусна, чудесна нова седмица!
Лети, много вкусен "братовчед" си приготвила :)
ОтговорИзтриванеУспешна седмица с много :-)
Нещото изглежда много, много вкусно, Лети!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица :)
Чуден ти се е получил експеримента. Обикновено така и става, когато човек сам си го нагоди според вкуса :)) Поздрави и хубава пролет ти желая, Лети :))
ОтговорИзтриванеБоряна
Много апетитно изглежда, Лети!
ОтговорИзтриванеМен все ме мързи да правя картофено пюре и затова не правя често пай. Но е приятно разнообразие.
Поздрави и хубав ден :))
Дани,
ОтговорИзтриванеИна,
Боряна,
Ели,
Благодаря ви момичета!
Пролетно настроение с много усмивки ви пожелавам!