сряда, 26 януари 2011 г.

Обичате ли риба?



Обичате ли риба? Аз много. Смятам в тази публикация да събера три рибни рецепти, които са много харесвани вкъщи. Снимките са стари, но независимо от това ще могат да илюстрират това, което искам да ви покажа.
Започвам с нещо, което мога да ям всеки ден без да ми омръзне. Не обичам, а направо обожавам рибена чорба. Ако знаете баща ми каква вкусна я прави. Небцето така я запомня, че човек после може да сънува този вкус. Аз съм далеч от такъв майсторлък :))
Хубавата рибена чорбичка става с повече от един вид риба.Открих си и любима комбинация - лаврак и сьомга. Но вие може да си изберете според собствения вкус.
Използвам един цял лаврак, но от малките и един мъничък котлет сьомга.
Но да я караме подред.

Рибена чорба

Ще ви трябват:

1 малък котлет сьомга;
1 малък лаврак;
3 картофа,
1-2 моркова,
1-2 средни домата;
1 глава лук;
3-4 с.л. ориз;
черен пипер и сол на вкус;
сока на 1/2 лимон;
няколко стръка пресен дивисил (лющян);
няколко стръка магданоз;
1 с.л. брашно

Рибата се сварява в подсолена вода, изважда се от бульона и се обезкостява.
Във врящия бульон се добавят ситно накълцания лук, нарязаните на кубчета картофи и моркови. Добавя се черен пипер и сол и се оставя да ври до полуготовност на картофите.
Добавят се обезкостената риба, ориза, 2-та домата - обелени и нарязани на кубчета, ситно нарязания дивисил.
Супата ври доготовност на картофите и ориза.
В купичка се слага брашното, добавя се лимоновия сок и малко от супата, като се бърка докато не се получи кашичка. Тя се прибавя към супата, разбърква се и се оставя да поври още 2-3 минутки.
Оттегля се от огъня и се прибавя ситно скълцания магданоз.

* Количеството на продуктите може да варира според вкуса. Видът на рибата, която се използва, също може да бъде различен от тези посочени в рецептата, но хубавата рибена чорба става с повече от един вид риба.
** Пожелание, при сервиране може да се добави нещо лютичко - люта чушчица или лют червен пипер.


И така, след рибената чорба, минаваме към едно топло предястие.


Рибни рулца с прошуто в лимонов сос

за 4 порции

8 тънко нарязани резена прошуто;
8 тънки филета от бяла риба;
песто;
8 едри маслини без костилка;
5-6 с.л. бяло вино;
1-2 ч.л. соев сос;
масло

За лимоновия сос:

около 50 гр. масло;
300-400 мл. рибен бульон;
1 с.л. брашно;
настърганата на едро ренде кора на 1 лимон;
сока на 1/2 лимон;
1-2 ч.л. ситно накълцан копър

Върху всеки резен прошуто се поставя филе бяла риба, маже се тънко с песто, слага се маслината и се завива на рулце.
Рулцата се поставят в тавичка с "шева" надолу (аз използвам тефлонова, за да не залепват при печене). При мен не беше необходимо допълнително овкусяване със сол, заради соленото песто и прошуто.
Върху всяко рулце се поставя тънко резенче масло.
В тавичката се слага виното, соевия сос и малко вода. Идеята е, течността да е съвсем малко, клкото да не прегарят рулцата при печене.
Пекат се на предварително загрята до 200 градуса фурна, около 10-тина минути.

За приготвянето на соса, маслото се слага в тенджерка на котлона и се разтопява. Към него се прибавя рибения бульон. Оттегля се от огъня
В малка купичка се слага брашното, прибавят се няколко лъжици от бульона и се бърка до получаване на кашичка. Тя се прибавя към останалото количество бульон.
Слага се на слаб огън да заври. Когато започне да се сгъстява леко, се прибавя лимоновата кора (внимавайте при стърженето да не попадне от бялата част, защото соса ще горчи) и лимоновия сок (ако обичате по-киселичко, може да прибавите сока на 1, а не на 1/2 лимон) и се оставя на котлона още 1-2 минути.
Оттегля се от котлона и се прибавя копъра.

Сервират се по две рулца в порция гарнирани с лимонов сос.

* Идеята за това топло предястие е от италианското списание "Cucina moderna", но доста съм променила основната рецепта. Там рулцата не са с песто и маслина, а се завиват само със стръкче розмарин, но на мен тази подправка не ми допада за риба. Предложения в списанието сос за гарниране също не ми допадна и го заместих с лимоновия сос, който е превъзходен за всякакви видове риба.


Третата рецепта е интересна, заради соса "Перно". На нас ни допада много. Да не вземете сега да си помислите, че през ден-два готвя подобни засукани ястия. Нищо подобно, нямам достатъчно време за това. Обикновено решавам да я правя при по-специални случаи или когато ще имаме гости в "по-камерен" състав :))



Гриловани парченца сьомга и рулца пъстърва със сос "Перно"

за 4-6 порции

Около 600 грама филе от сьомга,
филета пъстърва (според броя на порциите),
сока на 2 лимона,
1 вр.магданоз,
1 вр.копър,
счукани лешници (около 30-40 гр.),
черен пипер и сол на вкус,
галета,
1-2 скилидки чесън.

За сос "Перно" - 1 малка глава лук, 20-30 гр. масло, около 200 мл.готварска сметана, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 ч.л. брашно, 3-4 с.л. перно (или може да го заместите с узо).

Филето от сьомга се нарязва на хапки, намазва се с малко зехтин и се наръсва със сол, лимонов сок и малко черен пипер (ако вкуса на черния пипер ви е остър в комбинация с риба, може да го замените с бял пипер).
Филетата пастърва се посоляват, намазват със зехтин и наръсват с лимонов сок.
Магданоза, копъра и скилидките чесън се наситняват и се сотират за 2-3 минути в около 2 с.л.зехтин , прибавят се счуканите на ситно около 30-40 гр. лешници и 1-2 с.л. галета. Целта е да се образува нещо като гъста ронлива паста (при необходимост може да се добави мъничко зехтин или галета до постигане на желаната консистенция).
С тази смес се мажат филетата от пъстърва, завиват се на рулце и се забождат с клечка за зъби.
Сьомгата и рулцата се пекат на грил тиган от всички страни до желана готовност.

Сос "Перно" се приготвя, като лука се нарязва на ситно, сотира се в маслото,прибавя се перното и готварската сметана, оставя се да покъкри около 5 минути. После се прибавя ситно нарязания копър и 1 ч.л. брашно при непрекъснато бъркане. Трябва да поври още няколко минути. целта е да се сгъсти до кремообразна консистенция. При необходимост, може да се добави още малко брашно.

Рибата се сервира се върху канапе от картофи "Соте" или канапе от ориз и се залива със сос.

Завършвам с една снежна снимка. Студено, но пък красиво :))

5 коментара:

  1. Лети, много хубави предложения :)
    Много ми допадна третото!
    И дори да го приготвяш редовно, няма лошо!!!
    Прегръдки с много усмивки,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави предложения, Лети!
    Първото ще го пропусна, но от другите две смятам да се възползвам :) Ние рядко ядем риба у нас, но сме решили да поправим тази грешка :)
    Сърдечни поздрави и целувки за малчовците :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Какъв подарък ми е този твой пост! У дома сме двама-на двама по отношение на рибата на масата.Но, понякога успявам да прелъжа и другите двама освен мен и по-голямата ми дъщеря да си хапнат.Все търся по-интересни рецепти и виж как ми помагаш :) Благодаря! Обичам да поглеждам в твоя блог! :)

    ОтговорИзтриване
  4. О, да... обичам риба,
    много ми харесват твоите предложения -
    чудесни рецепти и слънчеви снимки.
    Явно този път сме на една вълна.
    Поздрав и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    Благодаря ти много!
    За редовно приготвяне няма време, пък и много нови рецепти чакат да бъдат направени :)
    Радвам се, че ти харесва!
    Поздрав и усмихнат ден!

    Тони,
    Много ще съм доволна, ако ви харесат!
    Целувките ще предам веднага :)
    Прегръдка и пожелание за хубаво настроение!

    Лара,
    Благодаря ти от сърце за доверието!
    Много ще съм радостна, ако рецептите са от полза. Дано прилъжеш неядящите риба да хапнат :)
    Явно е взаимно, защото аз пък обичам да надничам в твоя блог :))
    Прегръдка и пожелание за хубаво настроение!

    Диди,
    Благодаря ти!
    Наистина явно и двете сме на рибна вълна :)
    Твоето предложение е много изкусително! Никога не съм опитвала рибата приготвена така. Записвам си и ще изпробвам с удоволствие. Благодаря ти за хубавата и интересна рецепта!
    Прегръдка и пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване