петък, 31 декември 2010 г.

"Орео" трюфели ("Орео" топки) / Oreo Balls or Oreo Truffles



Днешното ми предложение е за нещо, което се приготвя бързо, лесно и е хубав завършек на новогодишната вечеря, всъщност, като се замисля - хубав завършек на каквато и да е вечеря :)
Ще върви добре с шампанското за новогодишния тост и не на последно място няма толкова да натежи след обилното похапване преди това.
Особено добър вариант е за случаи, когато няма много време за приготвяне на засукани десерти.



"Орео" трюфели ("Орео" топки) / Oreo Balls or Oreo Truffles


Продукти:

за около 30-35 броя

250 гр. крем сирене,
2 кутии, всяка по 176 гр., бисквитки "Орео",
за овалване: още натрошени бисквитки "Орео" и капучино на прах





  Начин на приготвяне:
  Сложете в блендер бисквитките и ги смелете ситно.
  Изсипете ги в купа.
  Прибавете крема сиренето.
  Започнете да месите с пръсти, докато продуктите се смесят добре и се получи топка лепкаво тесто.
  Предполагам, че и това може да бъде спестено в и без това кратката подготовка на тестото, ако сложите всичко в кухненски робот и го оставите сам да свърши работата, но аз използвах ръце, за да замеся тестото, така че не мога да гарантирам успеха с кухненски робот от собствен опит.
Увийте тестото във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 1 час или сложете във фризера за 15-20 минути. Тъй като нямах много време, аз използвах варианта с фризера.
Извадете тестото от хладилника и с мокри пръсти късайте парченца, които оформете на малки топчета, горе долу с големината на шоколадов бонбон. Подреждайте върху хартия за печене.
Вашите "Орео" трюфели са вече почти готови, остава само да ги поукрасите.
Може да разтопите шоколад с краве масло и с него да покриете топчетата, след което да оставите на студено да стегне шоколада. Но по-бърз и лесен вариант, ако не разполагате с много време е да овалвате. Аз избрах да овалям в допълнително количество смлени бисквитки "Орео" и като втори вариант в капучино на прах.
След като приключите с овалването на бонбоните,сложете ги на студено да стегнат.
Поднасят се добре охладени.

На мен ми излязоха около 35 броя, казвам около, защото домочадието минавайки си открадваше по нещичко, така че ми се губи точната бройка. Предполагам, че тя ще зависи и от големината на топчиците, които правите.

* Рецептата взех от тук , надникнете и вие, за да видите и варианта с шоколадово покритие.




четвъртък, 23 декември 2010 г.

Коледно с бисвитки



Скъпи приятели, в навечерието на най-хубавия празник, искам да ви пожелая една прекрасна Коледа! Искам да се помоля за вас - да царуват топлина, уют и любов в домовете ви.
Отворете очите и сърцата си за Коледното вълшебство!
Коледната звезда ще изгрее и от нас зависи дали светлината й ще озари дълбоко душата ни и няма да угасне.

Мисля си за коледното настроение. Най-хубавите моменти в подготовката за Коледа, за мен бяха украсяването на коледното дръвче заедно с децата, майсторенето на снежен човек от стиропорени топки със сина ми и печенето на коледните бисквитки.
Какво по-коледно от това, нали? Особено, като видиш светналите детски очички от вида на играчките за елха, изцапаните устички и ръчички с бисквитени трохи и аромата на канела, носещ се из къщата :) Забравих да спомена и прелестната бъркотия от изрезки, петна от течен силикон, телчета и тем подобни пособия за направата на снежния човек :)
Сега с нетърпение чакаме!
А докато чакаме ви предлагам една сладка частица от нашето коледно настроение :)



Това са вид Icebox cookies. Наименованието на тези бисквитки идва от начина на приготвяне на тестото или по-специално държането му в хладилник или фризер, известно време преди нарязването и печенето на бисквитите. Това обичайно са маслени теста, а разновидностите на бисквитките са много.
Ето и рецептата на тези, които са с кандирани череши:

Бисквитки с кандирани череши

Продукти:

1 ч.ч. масло (или 225 гр.),
1ч.ч. захар (или 200 гр.),
1 голямо яйце,
1 1/2 ч.л. ванилия (аз използвах една ампула течна есенция),
2 2/3 ч.ч брашно (345 гр.),
1/2 ч.л. бакпулвер,
1/4 ч.л. сол
3/4 ч.ч. нарязани кандирани череши

Аз използвах мерките, които са дадени в грамове,а не тези в чаените чаши.
С миксер се разбива захарта и мекото масло 3-4 минути, до побеляване.
Прибавя се яйцето и ванилията и се разбива, докато яйцето се поеме напълно.
В купа се пресява брашното, с бакпулвера и солта, прибавя се маслената смес. Бърка се докато се оформи тесто (вече без миксера).
Добавят се нарязаните кандирани череши и се разбърква.
Тестото се разделя на три. Всяка част се слага се върху хартия за печене или фолио за свежо съхранение и се разточва на правоъгълник приблизително дълъг около 18 см. и с дебелина на тестото 0,5 см.
Прибира се в хладилник за период между 3 часа и 3 дни. Аз го държах 4 часа –може и да се замразява за около 1 месец).
Фурната се загрява на 180 градуса. Тавата се застила с хартия за печене.
От тестото се изрязват бисквитки, редят се в тавата на растояние една от друга.
Пекат се около 10 минутки или докато порозовеят.
Съхраняват се на стайна температура около 5 дни, в затворена кутия.

* Рецептата взех от тук - joyofbaking.com и се оказа много сполучлива.

Други фантастични бисквитки си харесах от блога на Дими. Просто не можах да устоя на невероятните канелени топчета, които представи и ги направих.Ето ги и тях :

Трябва да споделя, че са много вкусни, лесни за приготвяне и ефектни. Единственото което промених е че гарнирах не само с бадем, а опитах как се получава с орех и с лешник. С каквато и ядка да са, все са прекрасни.

Следващите сладки видях при Пепи . Това са Арменските сладки на Берина :


И накрая, но не и по значение, искам да ви покажа изработения заедно с малкия ми син снежен човек, около който има цяла купчинка от прекрасните меденки по рецепта на Диани, подготвени за украсяване.



Когато пиша това,украсата на меденките още не е изсъхнала и не мога да ги аранжирам за снимка, но горещо ви препоръчвам тази рецепта. Превърна се в любима и традиционна коледна рецепта за нашето семейство. Правя ги вече трета Коледа. Опитайте, защото си заслужават.

Весело посрещане на Коледа!

неделя, 19 декември 2010 г.

Време за парти - Палачинкови рулца със сьомга



Това предложение за парти хапки давам във връзка с празниците, които идват - Коледа и после Нова година.
Приготвят се лесно, вкусни са и могат да са прекрасно предястие. Разбира се, не са подходящи за постната трапеза на Бъдни вечер, но за Коледната ще са една интересна възможност.
Единствения им недостатък е, че се оказаха много нефотогенични, поне за моите възможности и наличната светлина :)



Продукти:

За палачинките:
3 ч.ч. (от 150 мл.) брашно,
3-4 яйца,
1 ч.ч. прясно мляко,
1/3 ч.л. сол
вода

За плънката:
150 гр. студено пушена сьомга,
140 гр. царевица от консерва (грамажа е в отцедено от водата тегло),
2 с.л. много ситно нарязан лук,
6-7 стерилизирани краставички, нарязани на малки кубчета,
250 гр. крема сирене,
2 с.л.(с връх) майонеза,
ситно нарязан копър (около 1 с.л.),
сол и смлян бял пипер на вкус

За аранжиране: още стерилизирани краставички или маслини без костилки

Сместа за палачинките се приготвя, като брашното се пресява в купа, слага се и солта. Прави се кладенче, в което се чукват яйцата, прибавя се малко от млякото и с телена бъркалка непрекъснато се бърка, с постепенно добавяне на останалото мляко и вода, докато се поеме цялото брашно и се получи смес с гъстотата на боза. Внимавайте да не се образуват бучки.
Не уточнявам количеството на водата, винаги я добавям на око, до постигане на необходимата гъстота. Ако предпочитате, може да не добавяте вода, а да продължите с прясно мляко. Аз лично предпочитам смесването на вода и мляко, така на вкус палачинките стават по-леки.
Изпържват се палачинки.Преди изпържването на всяка палачинка тигана се маже с олио.

Плънката се приготвя, като в купа се слага царевицата, краставичките нарязани на съвсем малки кубченца, много ситно нарязания лук, копъра и ситно нарязаната сьомга. Всичко се обърква, за да се смеси добре.
В друга купичка се слага крема сиренето, майонезата, сол и смлян бял пипер на вкус и се обърква до еднородна консистенция. Прибавя се при другите съставки и се обърква много добре. Плънката трябва да се получи гъста.
Всяка палачинка се намазва с плънка и завива на стегнато руло.
Рулата се слагат в хладилник, за да се охладят добре и плънката да стегне.
Всяко руло се реже с остър нож на колелца, като дебелината е около сантиметър.
Колелцата се набучват на коктейлни пръчици (или клечки за зъби) и се гарнират с резенче стерилизирана краставичка или маслинка без костилка.

петък, 17 декември 2010 г.

Малки хлебчета



Тези хлебчета месих миналата седмица, но мъфинките ги прередиха :) Така че, сега имат позакъсняла премиера.
Като си помисля, че преди две години не можех да правя нищо с мая, цялото това месене и втасване ме плашеха. Когато открих света на хлебното тесто, се оказа, че това е много приятно занимание, действа отпускащо, зарежда с добро настроение и е цяло приключение смесването на съставките. После гледаш как бухва и накрая в цялата къща мирише неустоимо на пресен хляб :)
В толкова приятно занимание обаче се превръща, когато му свикнеш - тогава започваш да "усещаш" тестото.
Понякога се чувствам малко като алхимик. Не се смейте! Наистина.
Успешния резултат зависи от доста неща, като се почне от качеството на брашното и маята и се стигне до температурата на водата или млякото, които се използват.
Хлебопекарната ми отне малко от удоволствието да меся, но пък не винаги имам време за това, а сега се радвам на вкусен и пресен хляб непрекъснато.
Тези хлебчета, обаче, съм си ги месила на ръка и с радост ви ги представям:



Продукти:

320 мл. прясно мляко,
3 с.л. (с връх) кисело мляко,
2 с.л. зехтин,
1 равна ч.л. сол,
1 1/2 равна с.л. захар,
1 пакетче суха мая на д-р "Йоткер" или 1/2 кубче прясна,
брашно за меко тесто



1. Сложете в купа прясното мляко затоплено до телесна температура, киселото мляко, зехтина, захарта и солта. Разбъркайте добре.
2. Започнете да добавяте брашното на чаени чаши, като го пресявате със сито над "мократа" смес. Не разбърквайте веднага - пресейте две чаши брашно, добавете сухата мая и тогава разбъркайте с дървена лъжица до поемане на брашното. Продължете да добавяте пресято брашно и да бъркате, докато тестото не започне да се събира на топка около лъжицата.
3. Пренесете тестото на набрашнен плот и доомесете с добавяне на пресято брашно, докато не се получи меко, нелепнещо по ръцете тесто. Ударете тестото 50-тина пъти в плота.
4. Застелете голямата тава от фурната с хартия за печене. Оформете от тестото малки хлебчета, колкото бебешко юмруче и ги наредете в тавата на разстояние едно от друго.
5. Покрийте отгоре тавата с намаслено фолио за свежо съхранение или с друг лист хартия за печене и оставете хлебчетата на топло място да втасат. Аз ги слагам във фурната вкючена на 40 градуса (без вентилатор). Така си втасват отлично на топличко вътре.
6. Когато втасат намажете ги само с прясно мляко или пък разбийте едно яйце + 1 с.л. вода с вилица и намажете отгоре хлебчетата, като после наръсите сусам.
Независимо с какво мажете отгоре - прясно мляко или яйце, то трябва да е със стайна температура.
7. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Ако ще използвате прясна, а не суха мая, още при стъпка едно заделете предварително от млякото 100 мл., разтворете в него маята, прибавете захарта и покрийте съдинката, докато маята шупне. Когато шупне прибавете я към течните съставки. Солта не слагайте към тях, а смесете с някоя от чашите брашно, които пресявате.
Останалите стъпки са същите.




четвъртък, 16 декември 2010 г.

Мини мъфини с дюля и банан



През зимните месеци много обичам вкъщи да ухае на канела, шоколад или прясно изпечен хляб. Всички тези миризми ми създават усещане за уют.
На хляб ухае почти всеки ден, защото или меся на ръка или пека в хлебопекарната - изобщо не ми харесва отвратителния купешки хляб.
А другите миризми, толкова прекрасни и толкова коледни, периодически ме карат да забърквам нещо в кухнята.
Както вече споделих, коледните меденки са готови и чакат. Предвидила съм и други сладки и бисквитки, но те не са така трайни и чакат още няколко дни, за да ги направя и да издържат до Коледа. Днес обаче, забърках едни ароматни мини мъфинки, които бързам да споделя :)



Продукти:

320 гр. брашно (около 2 ч.ч. от 250 мл.),
1 бакпулвер,
75 гр. мусковадо,
75 гр. бяла кристална захар,
150 гр. масло,
7 с.л. прясно мляко,
2 яйца, леко разбити с вилица
140 гр. обелена и нарязана на малки кубченца дюля (около 1 средно голяма дюля),
190 гр. пюре от добре узрели банани (2 малки),
1 ч.л. канела,
2 ч.л. какао,
1 ампула есенция ванилия,
шепа стафиди



Загрейте фурната до 180 градуса.
Подгответе си формичките за мъфини, като поставите хартиените капсули в гнездата. Използването им е желателно, защото тестото залепва, освен ако формите ви не са силиконови, тогава може и без капсулките.
В малка тенджерка, на слаб огън, разтопете маслото. Прибавете двата вида захар и бъркайте докато захарта се поразтопи и консистенцията на сместа стане гъста като мед.Прибавете дюлята, нарязана на малки кубченца и при непрекъснато бъркане дръжте на огъня около 1-2 минути. Оттеглете от котлона, оставете да поизстине. Прибавете канелата, какаото и разбъркайте добре.
В купа смесете яйцата, млякото и ваниловата есенция. Разбъркайте, за да се смесят добре. Прибавете маслената смес, после банановото пюре и стафидите. Отново разбъркайте.
Смесете брашното и бакпулвера и го пресейте над купата със течните съставки. Объркайте внимателно, докато брашното се поеме. Не преразбивайте тестото (при тази рецепта не се използва миксер), най-добре бъркайте внимателно с дървена лъжица. Консистенцията, която трябва да се получи е на гъстичко кейково тесто.
Разпределете тестото във формичките, като пълните не повече от 2/3 от обема им.
Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна. Готови са, когато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто.
След като се изпекат, извадете от фурната, оставете около 5 минути във формите, после извадете мъфините от формите и оставете да изстинат върху решетка.
Наръсете с пудра захар.




четвъртък, 9 декември 2010 г.

Бисквитки с шоколад и ядки / Chocolate Walnut Cookies



Приготовленията за Коледа започнаха. Вече направих меденките, които отлежават 2-3 дни преди украсяването и прибирането им в кутии. Ред за печене чакат и други бисквитки.
Тези, които ще покажа днес са много лесни и вкусни, изядоха се веднага и мисля да повторя с правенето :)



Бисквитки с шоколад и ядки / Chocolate Walnut Cookies 

Продукти:

75 гр. краве масло,
75 гр. пудра захар,
75 гр. кафява захар демерара,
1 яйце,
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора (или 1/2 ампула лимонова есенция),
175 гр. пресято брашно,
щипка сол,
50 гр. ситно нарязан натурален шоколад,
около 50 гр. нарязани орехи


  • Загрейте фурната на 190 градуса.
  • Застелете плитка тава (най-добре тази от фурната) с хартия за печене
  • Разбийте маслото със захарта с миксер. Добавете яйцето, лимоновата кора (есенция) и разбъркайте с дървена лъжица. После добавете брашното и солта и отново разбъркайте до еднородност на сместа.
  • Прибавете нарязания натурален шоколад и нарязаните орехи, разбъркайте, за да се разпределят равномерно.
  • Взимайте от сместа със супена лъжица, сравнително равни количества и ги слагайте в приготвената тава. Съвсем леко приплеснете бисквитките с вилица.
  • Печете около 10-12 минути в предварително загрятата фурна до бледо кафяв цвят на бисквитките.
  • Охладете на решетка.
  • Съхранявайте в плътно затворена кутия, за да не овлажняват.

Не знам колко могат да издържат, защото при нас свършиха бързо :)

* Рецептата е адаптирана от поредицата книжки "Уверени в кухнята".



вторник, 7 декември 2010 г.

Пълнен шаран / Baked Stuffed Carp



   В нашия дом почитаме деня на Св. Никола, както предполагам е и в почти всеки православен дом. Отраснала съм в семейство на любители рибари и родния ми град е на море, така че празникът е особено тачен.
   Съобразно традицията приготвих рибно ястие за празничната трапеза, но не се изненадвайте - не е шаран, а ципура на фурна.
  Това шаранче, което виждате е готвено преди няколко седмици. Знам, че традиционно на   Никулден се приготвя шаран, но аз не обичам много тази риба. Може би, като морско чедо, съм си свикнала с морските рибоци (е, не че не обичам и пъстърва). Съпругът ми обаче, харесва шаран и заради него се прежалвам да приготвя :-)
   За ципурата ще пиша някой друг път, а днес ще е рецептата за шарана. Снимките не са от най хубавите, но толкова мога на изкуствена светлина и в бързината преди да сервирам :-)



Пълнен шаран / Baked Stuffed Carp

Продукти:

1 шаран (почистен от вътрешностите и люспите),
30 гр. орехи,
1 голям морков,
1-2 с.л. галета,
2 глави лук,
4 скилидки чесън,
зехтин 2 с.л.,
доматен сок 3-4 с.л.,
магданоз 1/2 връзка,
копър 1/2 връзка,
девисил,
сол на вкус,
бял пипер на вкус


           Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната до 220 градуса.
  • Натрийте шарана отвън и отвътре със сол и със смлян бял пипер. Сложете го в тавичка за печене.
  • Загрейте в тиган зехтина. Нарежете ситно лука и чесъна и ги запържете за 2-3 минути, прибавете настъргания морков и доматения сок. Отстранете от огъня и прибавете ситно нарязаните магданоз и копър, дивисила, счуканите орехи и галетата. Разбъркайте добре. Прибавете сол на вкус.Трябва да се е получила гъста смес, като паста. Ако е прекалено гъста, може да добавите съвсем малко вода. С така приготвената паста се пълни рибата.
  • Плънката, която ви е останала след пълненето, разпределете в тавичката около рибата. Сипете съвсем малко вода на дъното на тавата.
  • Покрийте тавичката с фолио и я пъхнете във фурната.
  • Печете под фолио 30-тина минути, после махнете фолиото, намалете фурната на 200 градуса и печете до готовност на рибата. Тя трябва приятно да се зачерви отгоре.
  • Сервирайте, като с остър нож отрежете резени от шарана, които декорирате със стръкчета пресен магданоз.