понеделник, 4 февруари 2019 г.

Домашна маслинова тапенада / Homemade Olive Tapenade


    Маслиновата тапенада е прекрасна разядка, много обичана вкъщи. Правила съм различни варианти, но този, който ви предлагам днес се оказа много, много вкусен. 
    Предпочитам да си направя тапенадата от нулата, пред варианта да овкусявам готова маслинова паста, по няколко причини – готовата паста е много солена и много ситно смляна, освен това не знам какви маслини са използвани, а това е важно. 
    Имайте предвид, че за да получите добър резултат при направата на домашна тапенада, трябва да имате предвид няколко неща:
  • Не използвайте маслини без костилка – те са поели много повече от саламурата в която са били и са по-солени. 
  • Не използвайте безсолни маслини, техния вкус е съвсем различен и няма да се получи добре. Ако смятате, че ви е много солено, по-добре накиснете нормално солени маслини за една нощ във вода.
  • Добрите сортове за тапенада от черни маслини са "Нисоаз", който трудно се намира у нас и "Каламата". Така че най-добре си вземете хубава черна каламата.
  • Костилките на маслините се махат много лесно по следния начин: сложете ги върху дървената дъска за рязане, натиснете ги силно с плоската част на ножа и после като цепнете маслината с ножа, костилката ще излезе съвсем лесно.


Домашна маслинова тапенада / Homemade Olive Tapenade 

Продукти:

250 гр. маслини каламата,
2 с.л. каперси,
2 филета аншоа,
1 ч.л. нарязана прясна мащерка,
1 скилидка чесън,
сока на половин лимон,
5-6 с.л. зехтин екстра върджин
  • Махнете костилките на маслините. Изплакнете каперсите с вода и ги отцедете добре. Обелете скилидката чесън.
  • Сложете в блендер маслините, чесъна, каперсите, аншоата, мащерката и половината зехтитн. Смелете за кратко на функция пулсация. Ако нямате такава, просто натискате бутона за мелене за секунда и спрете, после пак и така процедирате 3-4 пъти. Идеята е продуктите да се смелят по-грубичко – на малки парченца, а не фино. 
  • Прибавете лимоновия сок и останалия зехтин и отново пасирайте за кратко.
  • Опитайте на вкус и ако е необходимо можете да добавите още лимонов сок.



3 коментара:

  1. Лети, благодаря за рецептата.
    Аз си правя с консервирани лимони
    и става по-различна.
    Точно сега си консервирах :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ти хареса, Дани!
      Заинтригува ме с твоя вариант – не съм виждала и опитвала такава, много ще ми е интересно да пробвам. Ще чакам рецептата :-)

      Изтриване
  2. Чудесно предложение, Лети!
    Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване