вторник, 15 май 2012 г.
Агнешки котлети / Roast Lamb Chops
Когато търсих интересна рецепта за агнешки котлети, попаднах на страхотен вариант в сп."Меню". Много ми допадна комбинацията от вкусове. Оризът се получи фантастичен - ароматен, вкусен и пухкав, прекрасен акомпанимент на печените агнешки котлетчета - крехки и дъхави от хубавата марината.
Позволих си да внеса някои съвсем дребни изменения в рецептата, които не я промениха съществено. Определено си заслужава да опитате тези агнешки котлети!
Агнешки котлети с ароматен ориз
Продукти за 4-5 порции:
За котлетите:
6-8 агнешки котлети,
3-4 с.л. зехтин,
2-3 с.л. горчица,
1 с.л. морска сол,
1 ч.л. листа от мащерка,
1 ч.л. ситно нарязани листа от розмарин,
1 ч.л. настъргана кора от лимон,
1 ч.л. смлян шарен пипер (зелен, черен, розов и бял)
За ориза :
1 ч.ч. ориз (1ч.ч.= 240 ml),
1 с.л. масло,
1 с.л. зехтин,
2 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон,
5 стръка ситно нарязан зелен лук,
4-5 броя нарязани сушени кайсии,
2 с.л. едро нарязани бадеми (или кедрови ядки),
1 с.л. ситно нарязан джоджен (или мента),
1 с.л. нарязан магданоз,
1 с.л. нарязан копър,
сол и черен пипер на вкус
За да приготвите котлетите:
В хаванче (или в блендер) се счукват солта, розмаринът, мащерката, лимоновата кора и пиперът.
Котлетите се намазват със зехтин и горчица и след това се обтриват от всички страни с получената ароматна смес от морска сол и подправки.
Оставят се да постоят на студено за 4-5 часа.
Слагат се да се пекат в загрята на 220° С фурна за 10-тина мин., покрити с фолио. После фолиото се маха и котлетите се допичат на около 200 градуса, докато месото стане готово и приятно се зачерви (ако имате функция грил на фурната си, може да допечете на нея).
За да приготвите ароматния ориз:
Маслото и зехтинът се загряват, слага лукът и се сотира за 1-2 мин., добавят се нарязаните кайсии и измития, добре отцеден ориз. Бъркат се, докато оризът стане прозрачен. Залива се с горещия бульон,подправя се със сол и черен пипер на вкус, захлупва се с капак и се оставя на слаб огън за 10 мин.
В това време, в сух тиган се слагат ядките и се разбъркват, докато се зачервят.
След 10-те минути, оризът се отстранява от огъня. Бързо се прибавят ядките и нарязаните зелени подправки, разбърква се с вилица и се оставя под похлупак за още десетина минути.
Котлетите се сервират гарнирани с ориза и със подходяща сезонна салата.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лети, ако можех да си хапна от монитора...
ОтговорИзтриванеРядко ме пленява на снимка печено месо, но отлетите ти изглеждат чудесни, а оризът е толкова пухкав и ароматен :)
Благодаря за споделеното!
Прегръдки и хубава вечер!
Дани, много се радвам, че ти харесва!
ИзтриванеНаправо се влюбих в ориза, ще го правя пак :) Котлетите също станаха много хубави, но аз рядко приготвям агнешко, защото това месо ми идва по-тежичко.
Прегръдка и пожелание за успешен завършек на работната седмица!
Aз съм голям почитател на агнешките котлети и затова около Великден и Гергьовден не се уморявам да ги приготвям. Ще опитам и твоя вариант. Сега остана да подшушнеш къде намираш такива извън гореспоменатите празници!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки,Лети!
Мъхче, дано този вариант ти допадне, ние много го хареесахме :)
ИзтриванеВсе още по някои месарски магазини има агнешко, та нацелих момент :))
Благодаря ти за хубавия коментар!
Сърдечен поздрав!
Еха, Лети, определено ме спечели с този ароматен ориз :) Сигурна съм, че и агнешкото не му отстъпва! Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеГаби и на мен оризчето ми легна на сърце, много вкусно се получи :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдка и пожелание за хубав утрешен ден!
Лети,страхотен майстор си, как вкусно изглеждат тези котлетчета,дори за мен (неси падам по агнешко), но наскоро ядох едно много вкусно и явно всичко е въпрос на майсторлък :)
ОтговорИзтриванеА тази хрупкава коричка и пухкавия ориз ... ммм фантазия :)
Прегръдки и усмихната сряда!
Евка, много ти благодаря!
ИзтриванеДа ти кажа и аз по-рядко си хапвам агнешко, не че не го обичам, но месото ми идва по-тежичко и гледам да не прекалявам. Иначе, рецептата си заслужава :)
Прегръдка и пожелание за спорен петък и един чудесен уикенд след това!
Очарована съм! Копирам я, и ще я сготвя за един специален случай :))
ОтговорИзтриванеКате, дано да ви хареса!
ИзтриванеНа нас ни допадна, защото става много ароматно и месото и гарнитурата :)
Сърдечен поздрав!
Чудесно изглеждат и агнешкото, и оризчето :)
ОтговорИзтриванеАз, да си призная, още не съм готвила агнешко. Някакси изпитвам страх, че няма да се справя.
Хубав ден, Лети!
Ели, много си мила, благодаря ти!
ИзтриванеА за готвенето не си права, всеки, който може да прави фантастични торти като твоите, агнешкото няма да му се опре изобщо.
Хубав петък и един прекрасен уикенд ти пожелавам!
Много апетитно,Лети!И съблазняващо оризче,с тези сушени кайсии е чудесна идея,ще я опитам следващия път когато правя агнешко,благодаря!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря ти, мила! Надявам се рецептата да ти допадне, когато решиш да я приготвиш.
ИзтриванеПрегръдки и много цветно настроение!
Прелестно е !Обожавам това месо и непременно и аз ще пробвам рецептата ти.Благодаря Лети.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли, ще се радвам да ти допадне! Много ароматно се получи и смятам да повторя този вариант.
ИзтриванеСърдечен поздрав и пожелание за хубави дни!
Истинска наслада за сетивата е това предложение, Вили! Ароматно, вкусно и поднесено, както винаги с любов и финес! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Евка, много си мила!
ИзтриванеПожелание за спорен петък и чудесни почивни дни!
Лети, как ме уцели ако знаеш :) Обожавам агнешки котлетчета, а твоите са толкова ароматни с толкова подправки и все любими ;)
ОтговорИзтриванеАни, благодаря ти!
ИзтриванеРадвам се, че ти допада и на нас този вариант много ни хареса, надявам се да ти е вкусно, ако решиш да опиташ!
Сърдечен поздрав и пожелание за цветен и хубав завършек на тази седмица!
И аз като един фен на агнешкото, няма как да подмина тази публикация. Прекрасно предложение:)
ОтговорИзтриванеОризчето и то ме впечатли и изглежда наистина пухкаво:)
Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеНа нас рецептата много ни допадна, аз особено много харесах ориза :)
Поздрав!
По тази рецепта майка ми направи агнешки котлети за Гергьовден т.г.
ОтговорИзтриванеАз, която не ям ягне, си облизах пръстите! :)))
Радвам се, че рецептата ви е харесала. Наистина много вкусно ястие става.
ИзтриванеСърдечни поздрави!