вторник, 15 май 2012 г.

Агнешки котлети / Roast Lamb Chops



Когато търсих интересна рецепта за агнешки котлети, попаднах на страхотен вариант в сп."Меню". Много ми допадна комбинацията от вкусове. Оризът се получи фантастичен - ароматен, вкусен и пухкав, прекрасен акомпанимент на печените агнешки котлетчета - крехки и дъхави от хубавата марината.
Позволих си да внеса някои съвсем дребни изменения в рецептата, които не я промениха съществено. Определено си заслужава да опитате тези агнешки котлети!



Агнешки котлети с ароматен ориз

Продукти за 4-5 порции:

За котлетите:

6-8 агнешки котлети,
3-4 с.л. зехтин,
2-3 с.л. горчица,
1 с.л. морска сол,
1 ч.л. листа от мащерка,
1 ч.л. ситно нарязани листа от розмарин,
1 ч.л. настъргана кора от лимон,
1 ч.л. смлян шарен пипер (зелен, черен, розов и бял)

За ориза :

1 ч.ч. ориз (1ч.ч.= 240 ml),
1 с.л. масло,
1 с.л. зехтин,
2 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон,
5 стръка ситно нарязан зелен лук,
4-5 броя нарязани сушени кайсии,
2 с.л. едро нарязани бадеми (или кедрови ядки),
1 с.л. ситно нарязан джоджен (или мента),
1 с.л. нарязан магданоз,
1 с.л. нарязан копър,
сол и черен пипер на вкус

За да приготвите котлетите:
В хаванче (или в блендер) се счукват солта, розмаринът, мащерката, лимоновата кора и пиперът.
Котлетите се намазват със зехтин и горчица и след това се обтриват от всички страни с получената ароматна смес от морска сол и подправки.
Оставят се да постоят на студено за 4-5 часа.
Слагат се да се пекат в загрята на 220° С фурна за 10-тина мин., покрити с фолио. После фолиото се маха и котлетите се допичат на около 200 градуса, докато месото стане готово и приятно се зачерви (ако имате функция грил на фурната си, може да допечете на нея).

За да приготвите ароматния ориз:
Маслото и зехтинът се загряват, слага лукът и се сотира за 1-2 мин., добавят се нарязаните кайсии и измития, добре отцеден ориз. Бъркат се, докато оризът стане прозрачен. Залива се с горещия бульон,подправя се със сол и черен пипер на вкус, захлупва се с капак и се оставя на слаб огън за 10 мин.
В това време, в сух тиган се слагат ядките и се разбъркват, докато се зачервят.
След 10-те минути, оризът се отстранява от огъня. Бързо се прибавят ядките и нарязаните зелени подправки, разбърква се с вилица и се оставя под похлупак за още десетина минути.
Котлетите се сервират гарнирани с ориза и със подходяща сезонна салата.

24 коментара:

  1. Лети, ако можех да си хапна от монитора...
    Рядко ме пленява на снимка печено месо, но отлетите ти изглеждат чудесни, а оризът е толкова пухкав и ароматен :)
    Благодаря за споделеното!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам, че ти харесва!
      Направо се влюбих в ориза, ще го правя пак :) Котлетите също станаха много хубави, но аз рядко приготвям агнешко, защото това месо ми идва по-тежичко.
      Прегръдка и пожелание за успешен завършек на работната седмица!

      Изтриване
  2. Aз съм голям почитател на агнешките котлети и затова около Великден и Гергьовден не се уморявам да ги приготвям. Ще опитам и твоя вариант. Сега остана да подшушнеш къде намираш такива извън гореспоменатите празници!
    Прекрасни снимки,Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, дано този вариант ти допадне, ние много го хареесахме :)
      Все още по някои месарски магазини има агнешко, та нацелих момент :))
      Благодаря ти за хубавия коментар!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  3. Еха, Лети, определено ме спечели с този ароматен ориз :) Сигурна съм, че и агнешкото не му отстъпва! Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи и на мен оризчето ми легна на сърце, много вкусно се получи :)
      Благодаря ти!
      Прегръдка и пожелание за хубав утрешен ден!

      Изтриване
  4. Лети,страхотен майстор си, как вкусно изглеждат тези котлетчета,дори за мен (неси падам по агнешко), но наскоро ядох едно много вкусно и явно всичко е въпрос на майсторлък :)
    А тази хрупкава коричка и пухкавия ориз ... ммм фантазия :)
    Прегръдки и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евка, много ти благодаря!
      Да ти кажа и аз по-рядко си хапвам агнешко, не че не го обичам, но месото ми идва по-тежичко и гледам да не прекалявам. Иначе, рецептата си заслужава :)
      Прегръдка и пожелание за спорен петък и един чудесен уикенд след това!

      Изтриване
  5. Очарована съм! Копирам я, и ще я сготвя за един специален случай :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, дано да ви хареса!
      На нас ни допадна, защото става много ароматно и месото и гарнитурата :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  6. Чудесно изглеждат и агнешкото, и оризчето :)
    Аз, да си призная, още не съм готвила агнешко. Някакси изпитвам страх, че няма да се справя.
    Хубав ден, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много си мила, благодаря ти!
      А за готвенето не си права, всеки, който може да прави фантастични торти като твоите, агнешкото няма да му се опре изобщо.
      Хубав петък и един прекрасен уикенд ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Много апетитно,Лети!И съблазняващо оризче,с тези сушени кайсии е чудесна идея,ще я опитам следващия път когато правя агнешко,благодаря!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Надявам се рецептата да ти допадне, когато решиш да я приготвиш.
      Прегръдки и много цветно настроение!

      Изтриване
  8. Прелестно е !Обожавам това месо и непременно и аз ще пробвам рецептата ти.Благодаря Лети.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли, ще се радвам да ти допадне! Много ароматно се получи и смятам да повторя този вариант.
      Сърдечен поздрав и пожелание за хубави дни!

      Изтриване
  9. Истинска наслада за сетивата е това предложение, Вили! Ароматно, вкусно и поднесено, както винаги с любов и финес! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Евка, много си мила!
      Пожелание за спорен петък и чудесни почивни дни!

      Изтриване
  10. Лети, как ме уцели ако знаеш :) Обожавам агнешки котлетчета, а твоите са толкова ароматни с толкова подправки и все любими ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря ти!
      Радвам се, че ти допада и на нас този вариант много ни хареса, надявам се да ти е вкусно, ако решиш да опиташ!
      Сърдечен поздрав и пожелание за цветен и хубав завършек на тази седмица!

      Изтриване
  11. И аз като един фен на агнешкото, няма как да подмина тази публикация. Прекрасно предложение:)
    Оризчето и то ме впечатли и изглежда наистина пухкаво:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва!
      На нас рецептата много ни допадна, аз особено много харесах ориза :)
      Поздрав!

      Изтриване
  12. По тази рецепта майка ми направи агнешки котлети за Гергьовден т.г.
    Аз, която не ям ягне, си облизах пръстите! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата ви е харесала. Наистина много вкусно ястие става.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване