вторник, 25 май 2010 г.

Banana Bread by David Lebovitz



Отскоро дъщеричката ми научи нови думички "Дай кукулад" (разбирай "шоколад") и "Дай сладико" (разбирай "сладичко").
Такаааа, от киселото мляко и маслините се бухнахме на "кукулада". Е, ами сега... Трябват ми рецепти, съдържащи колкото се може по-здравословни и хранителни съставки (доколкото това може да се каже за сладкиши) и също така, с вкус способен да подмамва, за да се забрави известно време за шоколада :)
Сетих се за банановите кейкове. Имам си една две рецепти на такива, но предложението на david lebovitz ме очарова (неговата рецепта е тук )
Става бързо, лесно и много, много вкусно.

Продукти:

1 1/2 ч.ч. (210 гр.) брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
1/2 ч.л. сода бикарбонат,
1/2 ч.л. сол,
1 ч.л. канела,
3/4 ч.ч. (150 гр.) захар,
2 с.л. (55 гр.) масло,
1 голямо яйце,
белтъка на 1 голямо яйце,
1 ч.ч. бананово пюре (от 2 много зрели банана),
1/2 ч.ч. (125 мл.) заквасена сметана,
1/2 ч.л. ванилов екстракт,
1/3 ч.ч. (60 гр.) шоколадов чипс

Загрейте фурната на 180 градуса.
Застелете дъното на правоъгълна форма за кекс с хартия за печене.
Пресейте в купа заедно брашното, бакпулвера, содата, солта и канелата. Разбъркайте със захарта.
В друга купа смесете яйцето, белтъка, разтопеното (но не горещо) масло, пюрето от банан, заквасената сметана, ванилията.
Направете кладенче в брашняната смес и разбъркайте с мокрите съставки, като използвате шпатула (или дървена лъжица), докато почти се смесят. Добавете шоколадовия чипс и леко разбъркайте. Спрете да бъркате веднага, щом следите от брашното в купата изчезнат.
Изсипете във формата и печете в загрятата фурна 40 минути или до чиста клечка.
Охладете върху решетка.

Единствените промени, които си позволих, са да сложа 2 яйца, вместо яйце и белтък (+ още съвсем малко брашно за компенсация) и също - вместо шоколадов чипс използвах нарязан на малки парченца черен шоколад.
Следващия път ще добавя и орехи, ще са отлично допълнение.

6 коментара:

  1. Така е, Лети, когато се открие шоколада :)
    А предложението ти е много вкусно!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети,
    чудесно е решението ти ... и мен ме изкушава.
    Целувки за малките ръчички с "кукулад" и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Вярно е Дани, отърване няма, когато го открият :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Di_ani, благодаря!
    Ще нацелувам ръчичките от теб! :)
    Прекрасна, цветна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. О! Ние сега сме в фазата маслини и туршия, киселото мляко така и не го залюби....Къде ядем банани, къде не....обаче на кекс с кукулад го харесваме :) :) :)
    Ще го опитам и по твоя начин за разнообразие, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Ами май по стъпките на моята госпожица, върви твоята (без млякото обаче) :-)
    Да не те отчайвам, обаче, моята дъщеря все така капризна си остана за храна, а е вече на 5. Не знам в бъдеще!
    Този кейк на Дейвид лейбовиц тя много го харесва, надявам се да допадне и на твоята дъщеричка, Жани!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване