сряда, 19 май 2010 г.

За ягодовото настроение и за "Запечени ягоди с шоколад"


Тази сутрин ме обзе едно прекрасно, свежо, сладко настроение ... Вън е пролетно време, макар и малко мрачно, малкото ми момиченце наднича от креватчето си със сладка усмивка ... Мирише на прясно направено кафе и ми е едно спокойно и ведро.
Исках да изляза на разходка, но прогнозите за превалявания ме възпряха.
Е, сега тази енергия, която напира отвътре, трябва да я изразходя за нещо, ама нещо, което да отговаря на емоциите ми в момента. И ето ти на, от хладилника надничат едни червени, сочни, свежи и сладки ягодки ... Точно това е - ягоди в унисон с ягодовото ми настоение ... :)
Трябваше ми обаче достатъчно вдъхновяваща рецепта и си я открих... Хареса ми един страхотен десерт на шеф-готвача Андре Токев - " Запечени ягоди с шоколад", рецептата, за който намерих на страниците на сп. "Меню" (пролетния брой 2008 г.)
Приготвя се много бързо, лесно и е невероятно вкусно!

Продукти:
за 2-3 порции

500 гр. ягоди,
2 яйца,
150 гр. захар,
100 гр. шоколад (аз използвах натурален),
пудра захар за поръсване

Яйцата се разбиват и се смесват с разтопения шоколад и захарта.
Отделят се 2 ягоди (аз отделих 4 + още 3 за допълнителна декорация), останалите се нарязват, сипват се в купата и се заливат с шоколада. Слагат се да се пекат на 200 градуса поне 20 минути.
Едната ягода се намачква с пудра захар, другата се нарязва и се изсипват в средата. Отгоре се поръсва с пудра захар.

Това е рецептата, така, както е дадена в списанието.
Предположих, че яйцата се разбиват с миксер, но нали съм заплес, ги разбих със захарта, вместо да я добавя после. Не знам дали това съществено променя нещо, обаче ми се получиха не 2-3, а 5 порции. Използвах стъклени формички за крем карамел при печенето. Сложих във формичките от нарязаните ягоди, залях с няколко лъжици от яйчено-шоколадовата смес и пекох 20 минути. Имайте предвид, че ягодовия сок започва да ври и е добре да не се препълва формичката за печене, а да се остави място, за да не кипи навън.
Отгоре се образува прелестен шоколадов слой завършващ с твърда тънка коричка.
Накрая гарнирах според указанията в рецептата, като си добавих и по половин ягодка за допълнителна декорация.
Много вкусно стана и рецептата определено си заслужава.



12 коментара:

  1. Лети,
    преквасен шоколадово-ягодов сладкиш!
    Много свеж и изкушаващо вкусен!
    Поздрави и хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, рано сутринта с кафето,
    преглъшам пред твоите ягодки :)
    Много вкусно и лесно предложение!
    Поздрави и малко повече слънце!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно ягодово-шоколадово предложение, Лети!
    И аз съм на вълна ягоди и от няколко дни разглеждам такива рецепти :) Твоята много ми допада.

    Пожелавам ти това прекрасно, свежо и сладко пролетно настроение да не те напусне скоро :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, представям си удоволствието да си хапнеш едно такова кремче!
    Звучи и изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  5. Права си, определено е по мой вкус! Ще го пробвам и ще ти кажа. Съществува риск да си го изям сама! Любимият ми плод с любимият ми шоколад- опасна комбинация :)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен крем! Много е изкушаващ :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Не съм си и представяла, че за кухнята и за храната може да се говори толкова красиво(четох твоето "Всичко за мен")!Завиждам на притежателите на кулинарни блогове за умението ви да правите такива вкуснотии :) Затова и надзъртам при вас, за поредното изкушение ( не че винаги ми се удава да се справя като вас).Непременно ще опитам да направя ягодовото изкушение!

    ОтговорИзтриване
  8. Русанка,
    Дани,
    Мария,
    Радвям се че ви харесва! Благодаря!
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Ели,
    Катя,
    Много ви благодаря!
    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Тони,
    благодаря ти! И твоето ягодово предложение е страхотно - тези желирани ягодки и бесквитения блат отдолу... ммммм... вкусно!
    Слънчево, сладко, ягодово настроение ти пожелавам! Явно сме на една вълна в ягодотворенето :))

    ОтговорИзтриване
  12. Лара,
    От сърце ти благодаря за хубавите думи!
    Радвам се, че попаднах на твоя блог.
    Предполагам, че за мен творенето в кухнята е това, което за теб е направата на прекрасните картички, които видях. Доста сръчност, фантазия и любов се иска за направата им... Аз пък ти се възхищавам за тези умения.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване