събота, 15 май 2010 г.
Мини кейкчета с ванилия и конфитюр
Продукти:
1 ч.ч. = 240 ml
2 ч.ч. брашно;
1 бакпулвер;
1/2 ч.ч. захар;
150 гр. масло;
2/3 ч.ч. конфитюр;
ванилова есенция;
2 яйца леко разбити с вилица;
7 с.л. прясно мляко;
30 гр. кокосови стърготини;
шепа едро нарязани бадеми и лешници;
шепа стафиди
Фурната се загрява до 180 градуса.
Брашното с бакпулвера се пресяват в купа.
В малка тенджерка се стопяват маслото и захарта на тих огън, като се разбърква, докато захарта се разтвори. Добавя се конфитюра, разбърква се до хомогенна смес, сваля се от котлона и се оставя да поизстине. Аз използвах домашен конфитюр от нектарини, като сложих количество 190 гр. (колкото едно бурканче от бебешко пюре).
Леко разбитите с вилица яйца се смесват с млякото и ваниловата есенция.
В пресятото с бакпулвера брашно се прави кладенче и към него се прибавя маслената и яйчната смес, като се бърка с дървена лъжица, докато продуктите се смесят. Не се използва миксер. Получава се смес с малко по-гъста консистенция от обичайното кейково тесто.
Към сместа се прибавят ядките и стафидите и се разбърква.
Във формичките за кейкчета се подреждат хартиени кошнички, ако не разполагате с такива, намажете формичките добре с олио. Аз използвам силиконови форма за мини кейкчета и затова нищо не залепва и дори не е необходимо да се омазняват.
Сместа се разпределя във формичките. Не трябва да се пълнят повече от 2/3 от обема.
Пекат се докато клечка за зъби забодена в тестото не излезе чиста.
Охладете върху решетка.
Може да поднесете кексчетата поръсени с пудра захар, украсени с айсинг или пък гарнирани с топинг по ваше желание.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Мммм... Лети, прищя ми се да се протегна и да си открадна едното :)
ОтговорИзтриванеМного ароматна комбинация :)
Приятна вечер и хубав неделен ден от мен :)
Много ми харесва! Само едни формички да имах и щях да тествам...
ОтговорИзтриванеЕхеее,колко са хубави!Поздравления Lety!
ОтговорИзтриванеУсмихнат уикенд и спорна седмица!
Прекрасни са, Лети :))
ОтговорИзтриванеСлънчева неделя и спорна седмица!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванеЗаповядай, грабни си! Аз пък ще си взема от твоите хлебчета, така обичам тестени неща, а те изглеждат мммммм вкусни...
Спорна седмица и мнооого ведро настроение!
Nanita,
Дани,
Благодаря за хубавите думи.
Лека и усмихната нова седмица!
Ели,
Радвам се, че рецептата ти харесва. Мисля, че ще се получи и във формички за крем карамел,ако имаш такива, само няма да са толкова малки кейкчетата.
Усмихнат ден ти пожелавам!