петък, 21 май 2010 г.

Вариация на салата с паста

Днес дойде ред на една от любимите ми салати. Редовно я приготвям вкъщи с леки вариации. Този път добавката е маслини, а ето и рецептата:

1 ч.ч. (250 ml) много дребна паста (кус-кус или др.);
3 пресни домата (размер, колкото детски юмрук);
1 прясна краставица (от дългите),
черни маслини без костилки,
2 малки китки магданоз,
3-4 стръка пресен лук,
2-3 с.л.ситно нарязан пресен джоджен,
зехтин,
лимонов сок,
сол на вкус,
щипка черен пипер

Пастата се сварява, измива със студена вода и се отцежда много добре.
Смесва се със много ситно накълцаните магданоз, лук и джоджен.
Прибавят се и нарязаните на много дребни кубчета домати (при рязането се отстраняват семките).
Краставицата се нарязва на дребни кубчета (частта със семките се отстранява), посолява се и се оставя в цедка за 15-тина минути, за да се отцеди от водата, която би могла да разводни салатата. След това, нарязаната краставица се прибавя към другите съставки.
Маслините се нарязват и също се добавят.
Подправя се на вкус със солта, зехтина, лимоновия сок и щипката черен пипер.
Всичко се обърква добре и се оставя да престои в хладилник поне 30-40 минути.
Сервира се добре охладена.

2 коментара:

  1. Обожавам всякакви салати, Лети :)
    А твоята е много шарена и вкусна!
    Слънчеви и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Преди време си търсих някаква рецепта за салата с кускус (тъй като имам един изостанал пакет), но нищо не можах да си харесам. Твоето предложение ми допада много, особено идеята за маслинките!
    Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване