петък, 21 май 2010 г.

Вариация на салата с паста

Днес дойде ред на една от любимите ми салати. Редовно я приготвям вкъщи с леки вариации. Този път добавката е маслини, а ето и рецептата:

1 ч.ч. (250 ml) много дребна паста (кус-кус или др.);
3 пресни домата (размер, колкото детски юмрук);
1 прясна краставица (от дългите),
черни маслини без костилки,
2 малки китки магданоз,
3-4 стръка пресен лук,
2-3 с.л.ситно нарязан пресен джоджен,
зехтин,
лимонов сок,
сол на вкус,
щипка черен пипер

Пастата се сварява, измива със студена вода и се отцежда много добре.
Смесва се със много ситно накълцаните магданоз, лук и джоджен.
Прибавят се и нарязаните на много дребни кубчета домати (при рязането се отстраняват семките).
Краставицата се нарязва на дребни кубчета (частта със семките се отстранява), посолява се и се оставя в цедка за 15-тина минути, за да се отцеди от водата, която би могла да разводни салатата. След това, нарязаната краставица се прибавя към другите съставки.
Маслините се нарязват и също се добавят.
Подправя се на вкус със солта, зехтина, лимоновия сок и щипката черен пипер.
Всичко се обърква добре и се оставя да престои в хладилник поне 30-40 минути.
Сервира се добре охладена.

3 коментара:

  1. Обожавам всякакви салати, Лети :)
    А твоята е много шарена и вкусна!
    Слънчеви и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Преди време си търсих някаква рецепта за салата с кускус (тъй като имам един изостанал пакет), но нищо не можах да си харесам. Твоето предложение ми допада много, особено идеята за маслинките!
    Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  3. От години правя тази салата, и няма някой който да не я харесва. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване