сряда, 27 юли 2016 г.

Чийзкейк с боровинки / Blueberry Cheesecake


Чийзкейк с боровинки / Blueberry Cheesecake


Продукти:

за подложката:
1 пакет чаени бисквити (215 гр.),
1 пакетче (100 гр.) бишкоти савоярди (или това са 12 бр. бишкоти),
шепа сурови бадемови ядки,
160 гр. масло

за пълнежа:
4 яйца;
160 гр. захар (или това е 2/3 от 250 мл. чаша);
400 гр. крема сирене (или рикота);
1 ванилова есенция

за топинга:
около 200-300 гр. боровинки
около 50 ml  (1 малка кафена чашка) сироп от боровинки или сироп от каквито и да е горски плодове (ягоди, малини и т.н.),
6-7 с.л. захар,
5-6 с.л. вода,
1 с.л. лимонов сок,
1 ч.л. желатин на д-р "Йоткер"

           *** Извън сезона на боровинките, може да използвате за топинг боровинково сладко


    Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Намазнете дъното и стените на 26 см. форма за торта със свалящ се борд. Застелете дъното с хартия за печене.
  • Сложете в блендер бисквитите и бишкотите и смелете на трохи. Пресипете ги в купа. Смелете в блендера бадемовите ядки и ги прибавете към бисквитите. Добавете в купата размекнатото масло. Бъркайте, докато маслото се разпредели равномерно и добре се смеси с бисквитите. Трябва да се получи нещо, като ронливо лепкаво тесто.
  • Изсипете получената бисквитена смес във формата, заравнете и притиснете с пръсти, за да слепнат трохите и да се уплътни добре бисквитеният слой.
  • Разбийте с миксер яйцата, захарта, ванилията и крема сиренето до кремообразна смес. Изсипете я върху бисквитения слой.
  • Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна, докато сладкиша стане златист отгоре и е леко мек на пипане. Извадете от фурната и оставете да изстине.
  • Помогнете си с остър нож, за да отделите чийзкейка от формата, като го прокарате внимателно между борда и сладкиша, след което разкопчайте борда на формата и го отстранете.
  • В тенджерка сложете боровинките, сиропа, водата, захарта и лимоновия сок. Загрейте сместа на котлона, когато заври намалете на среден огън и бъркайте сместа около 5-8 минути, след което оттеглете от котлона. Трябва да се е образувал тъмен, сладък сироп в който плуват боровинките. Оставете сместа да изстине леко и когато е доста топла (но не и вряла), прибавете желатина и бъркайте докато се разтвори много добре. Оставете в хладилник да изстине, като го наблюдавате, за да разберете кога започва да се сгъстява. Когато достигне гъстота и гонситенция на рядък конфитюр, залейте чийзкейка с така приготвения топинг и приберете в хладилника за няколко часа, докато десерта се охлади много добре.
***Чийзкейка може да се консумира и в деня на приготвянето, но трябва да е добре охладен и да е преседял поне 3-4  часа (в хладилник). Но най-вкусен е на следващия ден, когато ароматите и вкусовете са се смесили добре.




12 коментара:

  1. Чудесен чийз, Лети!
    И прекрасни снимки!
    Хубаво лято от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Чудесни летни дни и на теб! :-)

      Изтриване
  2. Изглежда страхотно, Лети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Кайти)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Летните ти салати са страхотни, Лети,
    но това предложение е повече от фантазия -
    фин вкус и нежен аромат,
    много красиво и неустоимо апетитно представяне!
    Поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди, за хубавите думи!
      Най-важното е, че рожденикът за който бе предназначен чийзкейка остана доволен :-)
      Поздрави и пожелание за чудесни летни дни!

      Изтриване
  4. Лети, разкошен е! Приятен за очите, а на вкус - не се и съмнявам, че е вкусен!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Инче!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване