Печено пиле със зелен боб и пресни картофи / Roasted Chicken With Potatoes and Green Beans
Продукти:
1 пиле (може да се приготви и само с пилешки бутчета),
около 500-600 гр. пресни картофи,
около 300-400 гр. зелен боб,
3 с.л. зехтин,
1 равна ч.л. сух риган,
сол и прясно смлян черен пипер на вкус,
60 ml бяло вино (1 малка кафена чашка),
1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
за маринатата:
2-3 пресовани скилидки чесън,
сока на 1 лимон,
4 с.л. зехтин,
1 равна ч.л. сух риган,
сол и прясно смлян черен пипер на вкус,
Начин на приготвяне:
- Пилето се нарязва на порционни парчета.
- В бурканче се смесват продуктите за маринатата. Бурканчето се затваря и разклаща енергично като шейкър, докато съставките се смесят много добре. Парчетата пиле се слагат в съд, заливат с маринатата, съда се затваря и оставя в хладилник за минимум 30-40 минути, а най добре около 2-3 часа, като отвреме навреме парчетата пиле се обръщат.
- Картофите се измиват и нарязват, зеления боб се почиства и измива. Зеленчуците се поставят в тавичка поръсват се със зехтина, ригана, виното, сол и черен пипер на вкус.
- Парчетата мариновано пиле се подреждат върху зеленчуците. Остатъкът от маринатата също се добавя във тавичката.
- Пилето се пече в предварително загрята до 220 градуса фурна, до готовност на картофите и месото. Ако в процеса на печенето е необходимо, може да се добави мъничко вода. Ястието трябва да остане почти само на мазнина, а пилето да получи приятно запечена златистокафява кожичка.
- Преди сервиране порциите се поръсват със ситно нарязан магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар