неделя, 3 юли 2016 г.

Печено пиле със зелен боб и пресни картофи / Roasted Chicken With Potatoes and Green Beans


Печено пиле със зелен боб и пресни картофи / Roasted Chicken With Potatoes and Green Beans

Продукти:

1 пиле (може да се приготви и само с пилешки бутчета),
около 500-600 гр. пресни картофи,
около 300-400 гр. зелен боб,
3 с.л. зехтин,
1 равна ч.л. сух риган,
сол и прясно смлян черен пипер на вкус,
60 ml бяло вино (1 малка кафена чашка),
1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз

за маринатата:
2-3 пресовани скилидки чесън,
сока на 1 лимон,
4 с.л. зехтин,
1 равна ч.л. сух риган,
сол и прясно смлян черен пипер на вкус,



         Начин на приготвяне:

  • Пилето се нарязва на порционни парчета.
  • В бурканче се смесват продуктите за маринатата. Бурканчето се затваря и разклаща енергично като шейкър, докато съставките се смесят много добре. Парчетата пиле се слагат в съд, заливат с маринатата, съда се затваря и оставя в хладилник за минимум 30-40 минути, а най добре около 2-3 часа, като отвреме навреме парчетата пиле се обръщат.
  • Картофите се измиват и нарязват, зеления боб се почиства и измива. Зеленчуците се поставят в тавичка поръсват се със зехтина, ригана, виното, сол и черен пипер на вкус.
  • Парчетата мариновано пиле се подреждат върху зеленчуците. Остатъкът от маринатата също се добавя във тавичката. 
  • Пилето се пече в предварително загрята до 220 градуса фурна, до готовност на картофите и месото. Ако в процеса на печенето е необходимо, може да се добави мъничко вода. Ястието трябва да остане почти само на мазнина, а пилето да получи приятно запечена златистокафява кожичка.
  • Преди сервиране порциите се поръсват със ситно нарязан магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар