сряда, 21 октомври 2015 г.

Есенно-зимна супа с тиква, карфиол и праз / Leek, Pumpkin and Cauliflower Soup


     Тази супа се прави бързо, лесно и е много вкусна и ароматна. Допълнителните предимства са, че е засищаща и съдържа много полезни зеленчуци. Прекрасна е за консумация в студените дни. 
    Условията да ви хареса са две - първо, да обичате тиква и второ, да обичате подправките индийско орехче и джинджифил. Ако е така, пригответе я набързо, поднесете с прясно изпечен хляб или хрупкави крутони и се наслаждавайте!

Есенно-зимна супа с тиква, карфиол и праз / Leek, Pumpkin and Cauliflower Soup

Продукти:

около 200 гр. почистена, обелена тиква (аз използвах вид"цигулка"),
1 праз,
около 150 гр. карфиол,
1 голям картоф,
1 голям морков,
половин малка глава целина,
щипка черен пипер,
1с.л. масло,
1-2 щипки джинджифил,
1 щипка настъргано индийско орехче,
сол на вкус,
60-100 ml течна готварска неподсладена сметана

  • Карфиола се измива и накъсва на "розички". Всички останали зеленчуци се почистват, обелват, измиват и нарязват на едро.
  • На котлона се слага тенджера с около 1,800 ml вода да заври. Зеленчуците се пускат във водата, слага се сол на вкус и се оставят да врат почти до готовност. 
  • Тогава се прибавят подправките и маслото. Супата се оставя да поври с тях, около 10-тина минути, после се застройва със сметаната и се пасира до гладка консистенция с пасатор докато е още гореща.
  • Поднесете с прясно изпечен хляб или хрупкави, домашно приготвени крутони.



4 коментара:

  1. Вили, наскоро правих подобна, но без карфиола и твоите подправки, но бих опитала и този вариант, много са сгряващи слънчеви в студеното време!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, ако не те смущават, като аромат, опитай и тези подправки, на нас много ни хареса и наистина е сгряващо в студените дни.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, онзи ден гледах подобна супа в Pinterest и се поколебах, тъй като се зачудих как ли ще се съчетае тиквата с карфиола. Сега, като гледам, че ти си я правила, си я записвам за изпробване. Благодаря ти, всичко добро и до скоро :)

    ОтговорИзтриване
  4. На нас много ни хареса, Мира! Приятна е за студените дни Доминираше по-скоро тиквата, като вкус, отколкото карфиола.
    Надявам се да ви хареса и на вас тази комбинация!
    Хубава нова седмица и до скоро :-)

    ОтговорИзтриване